hotellihankkeet: Inariin on suun­nit­teil­la uusi luk­sus­ho­tel­li Juu­tuan­joen rantaan

Pääkirjoitus: Pakko on hyvä kan­nus­tin hy­vin­voin­ti­alueil­le

Lapin Kansa live: Arctic Volley ja Pölkky Kuusamo koh­taa­vat har­joi­tus­ot­te­lus­sa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Ensi se­son­kiin: Korona ja kesä va­paut­ti­vat Anne Airolan toi­mis­to­töis­tä hoi­ta­maan koiria tar­hal­le

Husky-yrittäjä toivoo, että Suomen tiukka linja koronan suhteen antaa maasta turvallisen kuvan matkailijoille.

Anne Airolan yritys järjestää huskysafareja. Kuvassa Airolan rapsutettavana on Susi-niminen koira.
Anne Airolan yritys järjestää huskysafareja. Kuvassa Airolan rapsutettavana on Susi-niminen koira.

Juttusarjassa Rovaniemen matkailualan toimijat kertovat ajatuksiaan ja kuulumisiaan jatkamalla toimituksen antamia lauseenaloituksia.

Tänään... oli työpäivä. Kesä ja korona ovat muuttaneet työpäivien sisältöä sesonkiin verrattuna. Toimistotyöt ovat vähentyneet ja tilalle on tullut työtä koiratarhalla. Mieleistä vaihtelua, ja kyllä kesäisinä päivinä on onni saada olla ulkotöissä.

Olen päättänyt... olla turhia murehtimatta tulevaisuutta. Se kyllä tulee aivan varmasti. Totta kai monenlaisiin vaihtoehtoihin tulee varautua, mutta turha asioiden etukäteen murehtiminen tekee nykyhetkestäkin ikävän.

Toivon, että... maailma parantuu ja avautuu, jotta seuraava sesonki tuo meille taas asiakkaita. Toivon myös, että poikkeusoloista jäisi jotain hyvää ja ei välttämättä palattaisikaan entiseen. Toivon, että ihmiset olisivat pakon edessä pysähtyessään huomanneet, että kaikki voi muuttua hetkessä. Ja toivon, että tärkeimmät asiat olisivat tulleet selviksi.

Minua ilahduttaa... pienet asiat. Koiran heiluva häntä, nilkkaa puskeva kissa, havisevat haavan oksat, vastaleikattu nurmikko, auringossa kimalteleva järven pinta ja hyvin nukuttu yö. Poikkeuksellisen kevään jälkeen ilahduttaa myös se, että autioituneet kahvilat ja kaupungin kadut ovat heränneet eloon. Ihmiset ovat palanneet harrastusten pariin ja elämä näyttäytyy kuten ennenkin.

Koronavirusepidemia... tuli meille lähes parhaaseen mahdolliseen aikaan, jos sen piti tulla. Sesonki oli jo melkein loppusuoralla ja seuraavaan sesonkiin on vielä aikaa. Kesä mennään tänä vuonna hiljaiseloa asiakkaiden suhteen. Meidän perustöihin ei korona vaikuta: koirien hoitotyöt on tehtävä, oli kesä tai talvi, oli koronaa tai ei.

Matkailun turvallisuus... on vuosien saatossa kehittynyt todella paljon ja se on meille tärkein osa-alue toiminnassamme. Turvallisuuden täytyy koskea paitsi asiakkaita myös henkilökuntaa ja koiria. Meillä asiakas ei ole aina oikeassa, jos kyseessä on turvallisuuteen liittyvä asia. Toivottavasti Suomen tiukka linja koronavirusepidemian aikana luo matkailijoille Suomesta turvallisen kuvan ja he kokevat voivansa matkustaa Suomeen turvallisesti myös jatkossa. Taudithan maailmasta eivät tule katoamaan –  niiden kanssa meidän on elettävä jatkossakin ja nyt ehkä hieman tietoisemmin.

"Elämyksiä tuottaessa ei tule sokeutua kaikkein ilmeisimmille asioille."

Elämykset... antavat eniten. Elämys ei välttämättä ole tekemällä tehty, vaan meidän arkipäivä voi olla jollekin toiselle suuri elämys. Vuosien saatossa olen silloin tällöin kysellyt asiakkailta, mikä on tällä reissulla ollut parasta. Usein olen saanut vastaukseksi hiljaisuus, puhtaus tai sininen taivas. Elämyksiä tuottaessa ei tule sokeutua kaikkein ilmeisimmille asioille.

Tässä tilanteessa selviän... aivan varmasti. Vuodesta 2004 saakka olen ollut yrittäjä ja näihin vuosiin on mahtunut ylä- ja alamäkiä. Kaikesta on selvitty ja kokemuksia on karttunut. Asiat on otettava yksi kerrallaan, selvitetään keino ja mennään eteenpäin. Elämä ei ole tasaista kulkua, jatkossakin tulee olemaan myötäistä ja vastaista tuulta. Onneksi syyt vaihtuvat, ja selviytymisistä oppii aina.

Rovaniemellä... on minulle kaikki mitä tarvitsen. On aina ollut. Täällä on koti, työ, perhe, harrastukset, ystävät ja lentokenttä, joka vie välillä maailmalle toteamaan, että kyllä meillä on kaikki hyvin. Meidän taivas on sininen ja ilma on puhdasta.


Kuka?

Anne Airola

46-vuotias Lapland Husky Safaris Oy:n yrittäjä.

Toiminut matkailualalla 18 vuotta.

Harrastaa liikuntaa, käsitöitä, kalastusta, kasvihuonetta ja luontoa.