Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 8. päivän luukku tästä

Tähtijuttu: Kuo­hun­ta on takana, kuu­le­mi­set voivat alkaa – Uusi ko­mis­saa­ri: ha­luam­me kuulla myös saa­me­lais­ten voi­ma­va­rois­ta

Kolumni: Kun ju­nio­ri­val­men­ta­ja puuttui ra­sis­ti­seen ni­mit­te­lyyn, hän sai kolmen ottelun toi­min­ta­kiel­lon ja seura sakot

Mainos: Lapin Kansan joulutarjous: Lapin Kansa Digi + Lehti 2 kk vain 49,90 euroa, tilaa tästä!

Ener­giaa sääs­tä­viä läm­pö­pump­pu­ja voi joutua odot­ta­maan jopa puoli vuotta – säh­kö­läm­mit­tei­seen ta­lou­teen on tie­dos­sa kallis talvi

Alan etujärjestön mukaan ilmalämpöpumpulla säästää lämmityskuluissa parhaimmillaan 1 000 euroa vuodessa.

Helsinki
Ilmalämpöpumppujen kysyntä on yleensä huipussaan kesän alussa, kun ihmiset ostavat ilmalämpöpumppuja erityisesti hellettä helpottamaan.
Ilmalämpöpumppujen kysyntä on yleensä huipussaan kesän alussa, kun ihmiset ostavat ilmalämpöpumppuja erityisesti hellettä helpottamaan.
Kuva: Mauri Ratilainen / Com.Pic.

Tulevan talven sähkölaskut kurittavat erityisesti sähkölämmitteisten omakotitalojen omistajien lompakkoja. Sähkönkulutusta hillitseviä lämmitysratkaisuja, kuten ilmalämpöpumppua tai maalämpöä, voi joutua odottamaan jopa puoli vuotta, markkinaa tuntevat kertovat.

Suomen lämpöpumppuyhdistyksen (Sulpu) toiminnanjohtajan Jussi Hirvosen mukaan laitteiden saatavuudessa on myös ongelmia.

Sulpun tilastojen mukaan ilmalämpöpumppujen kysyntä yli kaksinkertaistui tänä vuonna.

– Ukrainan sodan sytyttyä tarjouspyynnöt kaksinkertaistuivat. Energian hinnan nousua pelättiin jo silloin, Hirvonen sanoo.

Ilmalämpöpumppujen kysyntä on huipussaan kesän alussa. Ihmiset ostavat ilmalämpöpumppuja erityisesti hellettä helpottamaan.

– Helteiden myötä tulee yleensä kysyntäpiikki ja ihmiset haluavat jäähdytystä. Nyt kysyntä on rauhoittunut, kun kesä on jäänyt taakse, Onnisen myyntijohtaja Sampo Hannuksela sanoo.

Hannukselan mukaan energiakriisin takia jonot ovat edelleen pitkiä. Onnisen urakoitsijana toimivilla Hanakoilla ilmalämpöpumppujen asennusjonon pituus on tällä hetkellä yhdestä kahteen kuukautta, mikä on kaksinkertainen normaaliin verrattuna.

Hannuksela toteaa, ettei heillä ole laitteiden saatavuudessa ongelmia, mutta suosituimpia malleja voi joutua odottamaan pari kuukautta.

Lämpöpumput alentavat lämmityskustannuksia

Sähkölämmitteisen omakotitalon sähkölasku on esimerkiksi 20 000 kilowattitunnin vuosikulutuksella 6 000 euroa, jos sähkö maksaa sopimuksen mukaan 30 senttiä kilowattitunnilta. Omakotitaloliitolle on tullut jatkuvasti kyselyjä energian säästämiseksi.

– Meiltä kysytään paljon keinoja energiatehokkuuden parantamiseksi ja sitä myötä sähkölaskujen pienentämiseksi, Omakotitaloliiton talous- ja kehityspäällikkö Katja Keränen sanoo.

Keräsen mukaan myös toisen ilmalämpöpumpun hankinta kiinnostaa talojen omistajia.

Nykyisillä energianhinnoilla ilmalämpöpumpulla säästää lämmityskuluissa parhaimmillaan 1 000 euroa vuodessa, Jussi Hirvonen toteaa.

– Jos ilmalämpöpumppu maksaa kaksi tuhatta euroa niin tuosta voi nopeasti laskea, kuinka kannattavaa lämpöpumpun hankkiminen on, Hirvonen sanoo.

Onnisen Hannukselan mukaan kuluttajat eivät välttämättä ymmärrä ilmalämpöpumppujen lämmitysominaisuuksia. Lämpöpumppu alentaisi lämmityskustannuksia erityisesti sähkö- ja öljylämmitteisissä taloissa.

– Jotenkin tuntuu, että tämä asia ei ole kaikilla kuluttajilla ihan täysin tiedossa, Hannuksela sanoo.

Maalämmön saatavuus on vaikeinta

Vaihtoehtoina ilmalämpöpumpulle on esimerkiksi maalämpöä hyödyntävä maalämpöpumppu tai ilmavesilämpöpumppu. Sulpun Hirvosen mukaan muiden lämpöpumppujen kysyntä kasvoi tänä vuonna 20–30 prosenttia. Maalämpöä tulevaksi talveksi on hankalaa saada.

– Kuluttajat ovat löytäneet myös maalämpöpumput, mutta maalämpöpumpuille tarvituista poraajista on pulaa ja jonot ovat yli puoli vuotta, Hirvonen sanoo.

Omakotitaloliitto kertoo, ettei maalämpöpumpun tai ilmavesipumpun asentaminen ole aina mahdollista. Niiden asentaminen voi vaatia mittavia muutostöitä taloon. Keräsen mukaan päätökseen vaikuttaa myös se, että kaikkialle ei ole kannattavaa porata maalämpöpumpun vaatimaa lämpökaivoa.