Emmi haki ke­sä­töi­tä, mutta al­koi­kin 16-vuo­tiaa­na yrit­tä­jäk­si – Ko­ro­na­ke­vää­nä yri­tys­kurs­seil­le ollut enemmän ky­syn­tää

4H-yritys on vanha konsepti, mutta tänä keväänä sille on ollut enemmän kiinnostusta. Ehkä siksi, että korona vei monen kesätyöt.

Perheen oma koira Iines on yksi syy siihen, miksi Emmi Kurkela haluaa hoitaa lemmikkejä.
Perheen oma koira Iines on yksi syy siihen, miksi Emmi Kurkela haluaa hoitaa lemmikkejä.
Kuva: Jussi Leinonen

16-vuotias Emmi Kurkela Rovaniemen Pöykkölästä on ollut yrittäjä maanantaista alkaen. Hänen yrityksensä Emmin arkiapu tarjoaa muun muassa lemmikin- ja lastenhoitoa, pihatöitä ja tilausleivontaa.

– Olin hakenut alun perin eri paikkoihin töihin, mutta sitten totesin, että tämä on hyvä juttu, kun voi itse suunnitella työt.

Kurkela päättää pian peruskoulun ja suuntaa syksyllä lukioon. Suunnitelmissa on jatkaa yrittäjänä lukion ohellakin.

Arkiset työt ovat hänelle tuttuja, ja tukena on myös 4H-yhdistyksen pihanhoitokurssi, jonka Kurkela on käynyt. Joitakin työtehtäviä on sovittuna sukulaisten ja tuttujen kanssa, mutta Kurkela aikoo myös mainostaa yritystään.

– Varmaan sosiaalisessa mediassa mainostan ja sitten esimerkiksi kaupan ilmoitustauluilla, hän suunnittelee.

Korona vei monen kesätyöt

Lapin 4H-yhdistykset ovat tänä keväänä tukeneet nuorten yrittäjyyttä tavallista pontevammin, sillä monet kesätyöt ja harjoittelujaksot ovat peruuntuneet koronatilanteen vuoksi.

Rovaniemen 4H-yhdistyksen vs. toiminnanjohtajan Mia Setälän mukaan 4H-yrityksen perustamiseen ja yrityskursseille on ollut tavallista enemmän myös kiinnostusta.

Rovaniemellä 4H-yrityskursseja on järjestetty jo kolme. Kursseille voivat osallistua kaikki 13–28-vuotiaat.

Seuraava yrityskurssi alkaa 26. toukokuuta, ja sen osallistujista haetaan muun muassa kahvilayrittäjää kaupungin liikennepuistoon, joka sittenkin avataan tänä kesänä.

Tietoa

Mikä 4H-yritys?

Voi perustaa 13–28-vuotias

Voi toimia yksin tai ryhmässä

Sallittu myynti 50 – 7 000 € vuodessa

Voi saada opintopisteitä

Oho!

Vuonna 2019 4H-yrityksiä oli 1 412

Yritysten liikevaihto oli yhteensä 1,7 miljoonaa euroa.

Pääomaa ei yleensä tarvita

Ennen 4H-yrityksen perustamista pitää käydä kurssi ja liittyä 4H-yhdistyksen jäseneksi. Sen jälkeen tehdään yrityksen perustamisilmoitus, liiketoimintasuunnitelma sekä sopimus oman yritysohjaajan kanssa.

Yrityksen perustamisilmoituksessa pitää olla huoltajan allekirjoitus alaikäisellä.

– Pääomaa ei tarvita suurimmassa osassa yrityksissä. Nuorten yritykset myyvät pääosin palveluita, jotka tehdään asiakkaan välineillä, Setälä kertoo.

Hänen mukaansa 4H-yritys voi toimia päivän tai vuosikausia, kunhan reunaehdot täyttyvät. Yrittäjän pitää olla 13–28-vuotias ja 4H-yhdistyksen jäsen. Yrityksen myynti voi olla enintään 7 000 euroa vuodessa.

Monet kunnat, esimerkiksi Rovaniemi, hyväksyvät sen myös kesätyösetelien tukikohteeksi.

– Aiomme vielä haastaa yrittäjät ostamaan palveluita näiltä tuoreilta 4H-yrittäjiltä, Jenni Pulska 4H-liiton Yritystä peliin -hankkeesta kertoo.

Lisätietoja Rovaniemellä: Mia Setälä p. 0400 224 754, mia.setala@4h.fi