Elo­ku­va-ar­vio: Tehtaan tarina ei tavoita kat­so­jaa

Metsäjätti perustuu mehukkaaseen tarinaan, mutta elokuvassa alkuperäisen romaanin hengestä näkyy vain häivähdys.

Löytävätkö lapsuudenystävät enää yhteistä säveltä? Kohtalo on vienyt Pasin (Jussi Vatanen) ja Jannen (Hannes Suominen) eri suuntiin.
Löytävätkö lapsuudenystävät enää yhteistä säveltä? Kohtalo on vienyt Pasin (Jussi Vatanen) ja Jannen (Hannes Suominen) eri suuntiin.
Kuva: MAREK SABOGAL

Metsäjätti. Käsikirjoitus Miika Nousiaisen romaanin pohjalta Ville Jankeri ja Timo Turunen, ohjaus Ville Jankeri. Suomi 2020. K 7, 88 minuuttia.


Miika Nousiaisen vuonna 2011 ilmestynyt Metsäjätti-romaani on jälleen surullisen ajankohtainen – kuten varmaan tasaisin väliajoin jatkossakin.

Pikkukunnan sydän, kansainväliseen omistukseen siirtyvä vaneritehdas, tuottaa voittoa, mutta ei tarpeeksi. Kasvoton pääoma ei paljon piittaa omistautuneista työntekijöistä tai koko kylänkään kohtalosta.

Teatterin lavalle kirja on dramatisoitu lukuisia kertoja; vuonna 2015 Kemijärvellä ja Rovaniemellä sai nauttia Lentävän Poron mahtavan energisestä, Kari Väänäsen ohjaamasta sovituksesta.

Nousiaisen tarina onkin täynnä suuria tunteita ja dramaattisia yhteentörmäyksiä. Filmatisointi kuitenkin kuvaa teollisuustaajaman kohtalonhetkiä valitettavan vaisusti.

Pasi Kauppi palaa lapsuuskulmilleen Törmälään korkealle kivunneena ekonomina, joka joutuu luovimaan firman asettamien, mielivaltaiselta tuntuvien tavoitteiden ja tehdasyhteisöä kohtaan tuntemansa lojaalisuuden välillä.

Jussi Vatanen pitää Pasin roolissa pokerinaamansa niin hyvin, etteivät miestä repivät ristiriidat oikein välity katsojalle.

Komennuksen pitkittyessä Pasi saa rakentaa myös uudelleen suhteen lapsuudenystävänsä Jannen kanssa. Hannes Suomisen tulkitsema Janne jää perusduunariksi, romaanin monipuolista ja kirjallisesti lahjakasta hahmoa yksioikoisemmaksi.

"Jussi Vatanen pitää Pasin roolissa pokerinaamansa niin hyvin, etteivät miestä repivät ristiriidat oikein välity katsojalle."

Myöskään Pasin vaimo (Sara Soulié) tai mammonaa palveleva pomo (Anu Sinisalo) eivät kehity muutamaa piirtoa pidemmälle. Pahimmillaan näyttelijäntyö on suorastaan hapuilevaa.

Dramatisoinnista on karsittu reilulla kädellä etenkin pääkaksikon poikavuosien seikkailuja ja sitä myötä mustaa huumoria. Samalla myös miesten kaveruuteen on vaikea päästä sisälle.

Sen sijaan mukaan on valittu muusta juonesta irrallisia, kertojanäänellä täydennettyjä välähdyksiä.

Aarne Tapolan väripaletiltaan aika raskas kuvaus tutkii hienosti metsämaisemia ja tehtaan koneita, mutta vähäilmeisiin kasvoihin juututaan turhan usein.

Ei Metsäjätti huono ole, mutta lukuisat Nousiaisen rehevän kertomuksen tarjoamat mahdollisuudet jätetään kyllä käyttämättä.


Tenka Issakainen
Elokuva

Pääosissa Jussi Vatanen, Hannes Suominen, Sara Soulié, Anu Sinisalo, Tommi Korpela, Anna-Riikka Rajanen ja Tomi Alatalo.

Katso alta kohtaus elokuvasta