Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

Kolumni: Totuus odottaa yhä ker­to­jaan­sa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Elä­män­kat­so­mus­tie­to tulee sallia kai­kil­le

Kansalaisaloite elämänkatsomustiedon sallimisesta kaikille on avattu. Aloite tulee saamaan vaadittavat 50 000 allekirjoitusta. Lakimuutosta ei ole kirjattu hallitusohjelmaan, minkä takia asian voi saada eduskunnan käsittelyyn vain kansalaisaloitteen kautta.

Uudistus ei edellyttäisi muutoksia oppiaine- tai tuntijakoon, eikä valtakunnallisia opetussuunnitelmiakaan tarvitse muuttaa. Nykyiset oppimateriaalitkin käyvät. Korjaukset peruskoulu- ja lukiolakeihin ovat muodollisesti pieniä ja lakiteknisesti helppoja. Muutoksen jälkeenkin huoltajat valitsisivat peruskoulun oppilaan katsomusaineen, ja lukiossa valinnan tekisi nuori itse.

Elokuussa 2020 Taloustutkimuksen toteuttamassa mielipidekyselyssä elämänkatsomustiedon avaamista kaikille mahdolliseksi katsomusaineeksi kannatti 79 prosenttia vastaajista, nuorista 86 prosenttia. Samoin sitä kannatti enemmistö kaikkien puolueiden kannattajista kristillisdemokraatteja lukuun ottamatta.

Lakimuutos korjaisi merkittävän epäkohdan. Nykylain mukaan uskontokuntiin kuulumattomat voivat osallistua joko uskonnon tai elämänkatsomustiedon opetukseen, mutta evankelis-luterilaisen ja ortodoksisen kirkon jäsenet eivät saa opiskella elämänkatsomustietoa.

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi