Rovaniemen sijoitussotkut: Ro­va­nie­mi ei voi antaa meille toi­mioh­jei­ta, sanoo kylien ke­hit­tä­mis­sää­tiön pu­heen­joh­ta­ja kau­pun­gin vaa­ti­muk­ses­ta erottaa Heli Vä­li­kan­gas

Rovaniemen matkailutalvi: Suo­ral­la reit­ti­len­nol­la pääsee 11:een Eu­roo­pan kau­pun­kiin

kolumni: Yh­tey­den­pi­to on vaikea laji

Pääkirjoitus

Elämää teh­das-työ­maan var­jos­sa

-
Toimituksesta

Elämä Kemin Metsä Groupin biotuotetehdastyömaan lähellä on kuin Muuttuva labyrintti -pelissä. Kun aamulla lähdet töihin, et illalla tiedä, mitä kautta pääset kotiin.

Kulkuväylät muuttuvat uuteen uskoon jopa yhden iltapäivän aikana. On mielenkiintoista, kuinka nopeasti työt alueella etenevät.

Monikaan ei varmasti voinut kuvitella, kuinka iso vaikutus tehdastyömaalla on tehdastyömaan lähellä asuvien arkeen. Seurasimme kyllä suunnitelmia ja ihmettelimme havainnekuvia: uusia liikennejärjestelyitä ramppeineen, ali- ja ylikulkuineen sekä rautateineen.

Pohjoiskemiläisten arkeen kuuluvat nyt uudet sävelet. Tehdastyömaan paalutustyömaalta kuuluu pauke aamuvarhaisesta iltamyöhään. Arkea ja pyhää. Minua paalutuksen jyske ei haittaa, kutsumme sitä ”iloiseksi kilkatukseksi”. Tehtaasta kuuluu kyllä muutenkin aina ääniä meidän pihallemme. Jos tehtaan varjoon syntyneelle asuinalueelle muuttaa, se riski on otettava, että monen ääniä kuuluu.

Tiedän kyllä heitäkin, joita tehdastyömaalta kantautuvat äänet häiritsevät ja ärsyttävät.

Viime viikolla keskustelin henkilön kanssa, joka oli lopen uupunut meteliin ja talon perustuksia täristävään jyrinään, joka rekoista lähtee nyt, kun niiden reitti on muuttunut, ja ne kulkevat moottoritielle Lapintien kautta.

Henkilö koki, että tavalliset veronmaksajat, pienet ihmiset, on ohitettu ja unohdettu suuryrityksen takia.

Kemin veronmaksajilla on ollut muutenkin kuumottavat paikat, sillä tehdasalueen ulkopuolelle tehtävä infran muutos katuverkostoon oli aluksi määrä maksaa kaupungin pussista.

Kemin kaupunginjohtaja Matti Ruotsalainen kommentoi jo pestinsä ensimmäisinä kuukausina, että eihän tämä näin voi mennä: että kaupungin homma on tuottaa lakisääteisiä peruspalveluja eikä rahoittaa vientiteollisuuden investointeja. Infran rakentaminen maksaa kaupungille 60 miljoonaa.

Kemi on pitänyt yhteyttä valtion suuntaan ja toivonut, että valtio rahoittaisi infrainvestointeja enemmä. Näyttää siltä, että kaupungin tuska on kuultu valtioneuvostossa.

Suomen hallitus käsitteli biotuotetehtaan vaatimia investointeja osana ensi vuoden talousarvioesitystä. Biotuotetehdashankkeen kuljetuksiin liittyvien investointien vaikutusta tarkastellaan ja mahdollisista valtion toimenpiteistä päätetään vuosien 2023-2026 julkisen talouden suunnitelman ja ensi vuoden lisätalousarvioesityksen yhteydessä.

Kemin veronmaksajilla on ollut muutenkin kuumottavat paikat, sillä tehdasalueen ulkopuolelle tehtävä infran muutos katuverkostoon oli aluksi määrä maksaa kaupungin pussista.