
Kymmenet valokuvat ja parikymmentä erilaista kuvataideteosta esittelee Eläkeliiton Keminmaan yhdistyksen eläkeläisten elämää korona-aikana.
Näyttelyä varten Eläkeliiton Keminmaan yhdistyksen jäsenet ovat kuvanneet itse omaa elämäänsä noin vuoden ajan. Kuvissa näyttäytyy kaikki se, mitä heidän elämä pitää korona-aikana sisällään. Näyttelyn pohjustuksena Eläkeliiton Keminmaan yhdistys järjesti kännykkäkuvauskurssin. Kännykällä otettuja kuvia kertyi yhteensä noin 400, joista näyttelyyn on valittu noin 40.
– Näissä kuvissa jokainen erikseen ja yhdessä määrittelee itsensä valokuvien kautta. Kokonaisuus on mielenkiintoinen monella tapaa, etenkin harvinaisen näkökulmansa ja tekijöidensä ansiosta, valokuvien osalta näyttelyn kuratoinut kuvataiteilija Marjo Pitko sanoo.
Kivalo-opiston Pekka Harjuniemi piti yhdistyksen jäsenille kuvauskurssin, joten älykännykkä on entistä tutumpi työkalu. Veikko Aitamurto käsitteli kuvat ja tulosti vedokset.

– Kuvista näkyy, miten ikäihmiset näkevät elämänsä ehtoopuolen päivät. Katsojille näyttely tarjoaa ikkunan elämään, jonka he mahdollisesti itsekin tulevat kokemaan, Veikko Aitamurto sanoo.
Jokaisen näyttelyn teokseen liittyy oma tarina. Monissa valituissa valokuvissa korostuu luonto ja sen tärkeys miesten metsätöitä unohtamatta.
Näyttelyssä ovat mukana Eläkeliiton Keminmaan yhdistyksen kuvataide- ja kädentaitoryhmän valmistamat maalaukset ja kädentaitotyöt. Yhteensä kaikki teokset ja tarinat muodostavat näyttelytilassa yhteisötaideteoksen.
Näyttelyn piti olla esillä jo 2020, mutta korona pisti aikataulut uusiksi. Kuvataide- ja kädentaitokerho aloitti kerhotoiminnan toukokuun lopulla ja esillä olevat työt valmistuivat lokakuun loppuun mennessä.
– Iso kiitos koko hankkeen onnistumisesta kuuluu yhdistyksessämme mukana oleville asiantuntijoille Pirkko Kasalalle ja Veikko Aitamurrolle, Keminmaan yhdistyksen hankevastaava Marja-Terttu Saglam sanoo.

Useat kuvataide- ja kädentaitokerhossa mukana olleet saivat ensimmäistä kertaa omat työnsä mukaan näyttelyyn.
– Pistimme jäsenille viestin, että älä anna koronan kypsyttää, ryhdy virkkaamaan, tule mukaan toimintaan ja virkkaa lappuja kooltaan 6–12 cm halkaisijaltaan. Saimme kokoon yli 400 pyöreää lankalappua ja niitä jäi vielä näyttelyn ulkopuolellekin, kuvataide- ja kädentaitokerhoa vetävä Pirkko Kasala kertoi.
Koronavilkkujen ja muiden virkkaustöiden lisäksi esillä on kerholaisten maalauksia. Tärkeänä tavoitteena oli luoda kuvataide- ja kädentaitoryhmän kautta myönteistä vaikutusta arkeen.
– Luova työ yhdistettynä käsillä tekemiseen on ravintoa aivoille. Se edistää sorminäppäryyttä, terveyttä ja parantaa elämän laatua, Pirkko Kasala sanoi.