Pian kylmenee: Lapissa voi olla ensi vii­kol­la pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

kolumni: Miksi työ ei löydä te­ki­jää, eikä tekijä työtä?

Kolumni

Ei nimi naista pa­hen­na, niinpä vaih­doin sen uuteen

Kirjoittaja on vaihtanut nimeä ja Uusi Rovaniemi -lehden kolumnisti.
Kirjoittaja on vaihtanut nimeä ja Uusi Rovaniemi -lehden kolumnisti.

Osa nuorista vaihtaa nykyisin syntymänimensä omaan identiteettiin sopivampaan nimeen. Usein nimi on sukupuolineutraali tai luontoteemainen. Taiteilijat ovat aina käyttäneet pseudonyymejä eli osin tai kokonaan tekaistuja nimiä eri syistä, esimerkiksi voidakseen työskennellä luovemmin uuden roolin kautta, jota nimi kuvastaa.

Minulla on nyt voimanimi, jonka juuret ovat lähellä ja kaukana.

Olin ystävieni kanssa yökerhossa juhlistamassa viimeisen esseeni palauttamista ja uuden elämänvaiheen alkua. Kippis minulle, maisterille! Pöytäämme lähestyi tuntematon nuorimies kysyen, saako liittyä seuraan. Nyökkäsimme ystävällisesti. Kättely, esittely, kevyttä jutustelua.

Ystäväni nosti maljan minulle kehuen kauneuttani. Se oli aito kehu, eikä kauneus ole minulle ongelma, päinvastoin. Kauneus on estetiikkaa, filosofiaa. Kippis minulle, kauniille ja älykkäälle naiselle!

Ystäväni kohteliaisuudenosoitus oli avannut portin seksuaaliselle häirinnälle.

Nuorimies alkoi katsella minua. Hän jatkoi katsomista, vaikka ilmaisin happamalla naamallani ja asennon etäämmälle vaihtamisella, etten pidä katseesta. Nuorimies siirtyi lähemmäs ja alkoi röyhkeän hitaasti mittailla minua päästä varpaisiin. Nuorimies ei lopettanut, vaikka otin kasvoilleni ärtyneimmän ilmeeni. Tästä nuorimies vain innostui.

Ystäväni kohteliaisuudenosoitus oli avannut portin seksuaaliselle häirinnälle. Olen totaalisen väsynyt seksualisoivaan katseeseen, jota olen kestänyt esiteinistä saakka, siis miltei 30 vuotta.

Mitä tehdä, mikä avuksi? Mitä noita tekisi?

Nouse luontoni lovesta, syntyni syvästä maasta, silmät vettä vuotakoot, räntänä räpättäkööt, näkimensä säikkykööt, tuonne tuimaan tuleen, tuonne sinut lähetän. Kipitä karkuun, pelokas poika!

Loitsuan ajatuksissani ja sanon rauhallisesti: “Ei kannata tuijottaa naista tuolla tavoin, mutta katso vielä kun voit.” Nuorimies hätkähtää, silmissä säikähdys. Paetessaan hän älähtää seksualisoivan solvauksen.

Olen pari vuotta miettinyt, kehtaisinko ottaa käyttöön nimen Klitta. Nimellä on historia: isoäitini kutsui minua Klitaksi ollessani lapsi. Isoäitini ei todellakaan tiennyt, että klitta on lyhennös klitorikselle. Tuskin hän oli kuullutkaan klitoriksesta, sillä se oli vuosikymmenten ajan sensuroitu jopa lääketieteen oppikirjoista.

Klitoris on naistyypillinen elin, jonka ainoa tarkoitus on tuottaa nautintoa. Naisen nautinto ja itsenäisyys ovat kautta aikojen pelottaneet itsetuntovaurioisia miehiä.

Minä olen Klitta Vaarala. Nimessä voimani, ei tarvetta loitsuta sen enempää.

Toivottavasti nautit tästä kolumnista

Lapin Kansan tilauksella pääset lukemaan kaikki tuoreimmat ja kiinnostavimmat sisällöt heti.