Pääkirjoitus: Liit­ty­mi­nen Poh­jois-Poh­jan­maa­han tuskin pe­las­tai­si Län­si-Poh­jan syn­ny­tyk­siä

kolumni: Miksi työ ei löydä te­ki­jää, eikä tekijä työtä?

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Ei lääk­kei­tä li­ha­tis­kil­le

Osuuskauppa ja vähittäiskauppa ovat lähteneet vaalien alla arveluttavaan ja poikkeukselliseen markkinointiin. S-ryhmä käyttää lehdessään kymmenen sivua markkinointiin, joka tähtää lääkemyynnin siirtämiseen lihatiskien viereen. Teksteissä jaetaan harhaanjohtavaa ja lukijat aliarvioivaa tietoa.

Tutkin aikoinaan toimittajana lääkekauppaa. Ruotsi ja Norja olivat luopuneet valtion omistamasta apteekkitoiminnasta. Palvelu ei toiminut. Hinnat eivät olleet syynä muutokseen. Härskit lääkejätit ja tukut kaappasivat apteekit. Nyt hinnat ovat korkeat ja isot alueet ilman lääkekauppaa. Bisnes on bisnestä, ei kannata. Veroja ei makseta Ruotsiin tai Norjaan.

Ruokakauppa on nostanut ruuan hintoja vuodessa 20 prosenttia. Köyhien rahat eivät riitä kohta lääkkeisiin. Syynä eivät ole lääkkeiden hinnat, jotka ovat apteekeissa pudonneet 5 prosenttia, vaan kallis ruoka. Tämä yhtälö on raju. Mitä on tulossa, kun lääke on kyljysten vieressä yötä päivää?

Suomen lääkekauppa on maailmalla arvostettu luotettavuuden ja korkean tason vuoksi. Yrittäjäapteekkarit kantavat 24/7 vastuunsa maamme lääkejakelusta. Työntekijät ovat hyvin koulutettuja. Miksi entinen Kelan pääjohtaja, ministeri ja vähittäiskauppojen johtaja sekä entinen pääministeri ajavat poliittisilla kytköksillä lääkkeitä lihatiskien viereen? Oman edun vuoksi. Palkintoura on maksettava takaisin.

Vaalien alla se ei ole eduksi omalle poliittiselle puolueelle. Kannatuksen romahduksella on siis syynsä. Maltti on valttia hallitusohjelman teossa. Taksiuudistus tuhosi luotettavan järjestelmän. Samaa ei saa tapahtua apteekkitoiminnassa. Lääkkeet eivät sovi lihatiskille.