Pääkirjoitus: Mo­ni­puo­li­nen elin­kei­no­ra­ken­ne on paras turva ja tae Lapin kas­vul­le ja ke­hi­tyk­sel­le

Kalastus: Lo­hi­ke­sä Tor­nion­joel­la on alkanut – oletko saanut von­ka­leen, lähetä meille kuva

Ylioppilaat: Katso tästä Lapin lu­kioi­den val­ko­la­kin saajat

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Edus­kun­ta hy­väk­syi Suomen liit­ty­mi­sen Natoon äänin 184 – 7 – Markus  Mus­ta­jär­vi äänesti vastaan

Tyhjää äänesti yksi ja poissa oli 7 edustajaa.

Kansanedustaja Markus Mustajärvi äänesti ainoana lappilaisena kansanedustajana Natoon liittymistä vastaan.
Kansanedustaja Markus Mustajärvi äänesti ainoana lappilaisena kansanedustajana Natoon liittymistä vastaan.
Kuva: Jussi Leinonen

Eduskunta on hyväksynyt selvin äänin esityksen Suomen liittymisestä puolustusliitto Natoon. Esityksen puolesta äänesti 184 ja sitä vastaan 7 kansanedustajaa. Tyhjää äänesti yksi ja poissa oli 7 edustajaa.

Äänestyksen pohjana oli ulkoasiainvaliokunnan mietintö, jossa valiokunta puolsi yksimielisesti Natoon liittymistä.

Esitystä vastaan äänestivät Veronika Honkasalo (vas.), Katja Hänninen (vas.), Anna Kontula (vas.), Markus Mustajärvi (vas.), Matti Semi (vas.), Johannes Yrttiaho (vas.)  ja Ano Turtiainen (vkk.).

Tyhjää äänesti Mika Niikko (ps.).

Jäsenyyden hyväksyminen kulkee seuraavaksi hallituksen kautta presidentin tehtäväksi. Presidentti Sauli Niinistö on sanonut aikovansa vahvistaa kansallisen Nato-lainsäädännön heti eduskunnan hyväksymisen jälkeen.

Suomi ei kuitenkaan pääse Naton täysjäseneksi ennen kuin kaikki nykyiset Nato-maat ovat hyväksyneet jäsenyyden. Ratifiointeja odotetaan edelleen Turkilta ja Unkarilta.

Eduskunta ei hyväksynyt lausumaesityksiä ydinaseista ja Nato-tukikohdista

Äänestykseen päädyttiin, sillä kansanedustaja Markus Mustajärvi (vas.) esitti tiistaina eduskunnan täysistunnossa Nato-jäsenyyttä koskevan lakiesityksen ja ulkoasiainvaliokunnan mietinnön hylkäämistä, ja kansanedustaja Johannes Yrttiaho (vas.) kannatti Mustajärven esitystä.

Mustajärvi esitti myös eduskunnan hyväksyttäväksi kolmea lausumaa, joissa Suomi muun muassa ilmoittaisi, ettei se salli missään olosuhteissa ydinaseiden sijoittamista Suomeen, Suomen alueelle ei saisi sijoittaa pysyvästi Naton tukikohtia eikä Suomi sallisi minkään muun valtion käyttää maamme aluetta tai ilmatilaa vihamielisiin tarkoituksiin muita valtioita vastaan.

Eduskunta ei hyväksynyt näitä lausumia.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) totesi täysistunnossa tiistaina, että käsiteltävänä olevalla päätöksellä ja lainsäädännöllä ei muuteta Suomen kantaa, linjaa eikä lainsäädäntöä ydinaseisiin liittyen. Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) puolestaan sanoi, että Suomi ei ole ydinaseita hamuamassa eikä niitä ole kukaan Suomeen tyrkyttämässäkään.