Ylennykset: It­se­näi­syys­päi­vän ylen­nyk­set puo­lus­tus­hal­lin­nos­sa ja re­ser­vis­sä – katso tästä Lapin ylen­ne­tyt

Kolumni

Edus­kun­nas­ta: Se­lä­te­tään korona ensi vuonna – ketään ei kui­ten­kaan saa pa­kot­taa ot­ta­maan ro­ko­tet­ta

Lapin kansanedustajat kirjoittavat Eduskunnasta-kolumneja vuoroviikoin Uusi Rovaniemi -lehteen. Tällä viikolla vuorossa on perussuomalaisten Kaisa Juuso.
Lapin kansanedustajat kirjoittavat Eduskunnasta-kolumneja vuoroviikoin Uusi Rovaniemi -lehteen. Tällä viikolla vuorossa on perussuomalaisten Kaisa Juuso.
Kuva: Jussi Leinonen

Vuosi 2020 on ollut suoraan sanottuna karmea ja tulee taatusti jättämään jälkensä koko maailman kaikkiin ihmisiin ja yhteiskuntiin.

Tällä hetkellä koronaan on tilastojen mukaan koko maailmassa kuollut noin 1,2 miljoonaa ihmistä, tosin Kiinan ja Venäjän lukuja ei pidetä kovin luotettavina. Itse suhtaudun epäillen myös Afrikasta saatuihin tietoihin, joiden mukaan kuolleita olisi vain noin 52 000. Euroopassa kuolleita on viimeisimmän tiedon mukaan runsaat  92 000 henkilöä.

Maailmassa on viimeisen sadan vuoden aikana riehunut useita virusperäisiä pandemioita. Espanjan tautiin kuoli 1918–1920 arviolta 30–100 miljoonaa ihmistä, aasialaiseen 1957–1958  1–4 miljoonaa, hongkongilaiseen 1968–1968 noin 700 000–1 miljoona ja sikainfluenssaan  2009–2010 noin 150 000–575 000 ihmistä.

Noita lukuja kun vertailee keskenään, niin huomioni kiinnittää se, että kuolleiden määrä on laskenut pandemiasta toiseen. Uskoakseni voimme kiittää siitä kehittyvää lääketiedettä ja ennen kaikkea rokotteita.

Hämmentävää koronassa on se, että tutkijat eivät ole aivan yksimielisiä taudin vaarallisuudesta ja maailmalla liikkuu monenlaista tarinaa siitä, kuinka tässä vain huijataan ihmisiä, jotta lääketehtaat saisivat myytyä paljon rokotteita. Salaliittoteorioita levitetään ahkerasti ja monet ovatkin nyt epävarmoja siitä, mikä on totta ja mikä ei.

Rokotteen supernopea kehittäminen herättää epäilyjä sen turvallisuudesta ja mahdollisista sivuvaikutuksista. Täysin ymmärrettävää ja loogista ajattelua.

Suomessa tilanne on hyvä, mutta kun tarkastelee asiaa maailmanlaajuisessa mittakaavassa, on edessä aivan toinen todellisuus. Taudin vaarallisuuden ymmärtää, kun katsoo vaikkapa Amerikassa kuolleiden lukumäärää.  Noin 774 000 amerikkalaista (Etelä-Amerikka ja Yhdysvallat ja Kanada) on jo menehtynyt tähän tautiin ja rokotukset ovat vasta alkaneet.

"Siinä olen kuitenkin ehdoton, että ketään ei saa pakottaa eikä painostaa ottamaan yhtäkään rokotetta. Oikeus päättää omasta kehosta on niin perustavaa laatua olevan ihmisoikeus, ettei siitä pidä tässäkään tilanteessa poiketa."

Minulle tavanomaiseen tapaan pohdin tärkeitä päätöksiä monelta eri kantilta ja joskus pitkäänkin. Nyt olen pohtinut koronarokotteen ottamista, kuten varmaan moni muukin tekee juuri nyt. Minun vuoroni saada rokote on viimeisten joukossa, mutta uskoisin kuitenkin, että ennen ensi kesää päätös on tehtävä. Siis mikäli en sairastu koronaan ennen sitä.

Ensin rokotetaan hoitajat, lääkärit, vanhukset ja muut riskiryhmiin kuuluvat ja se on oikein. Yhteiskunnan tulee ensikädessä suojella heitä, joilla on suurin riski saada tämän taudin vakava muoto.

Siinä olen kuitenkin ehdoton, että ketään ei saa pakottaa eikä painostaa ottamaan yhtäkään rokotetta. Oikeus päättää omasta kehosta on niin perustavaa laatua olevan ihmisoikeus, ettei siitä pidä tässäkään tilanteessa poiketa.