Kolumni

Edus­kun­nas­ta: Ro­kot­teen val­mis­tu­mi­nen antaa toivoa

Lapin kansanedustajat kirjoittavat Eduskunnasta-kolumneja vuoroviikoin Uusi Rovaniemi -lehteen. Tällä viikolla vuorossa on kokoomuksen Heikki Autto.
Lapin kansanedustajat kirjoittavat Eduskunnasta-kolumneja vuoroviikoin Uusi Rovaniemi -lehteen. Tällä viikolla vuorossa on kokoomuksen Heikki Autto.
Kuva: Jussi Leinonen

Maanantaina koitti odotettu päivä: uutiset kertoivat, että koronarokote on osoittautunut toimivaksi. Laajoissa kolmannen vaiheen väestötason kokeissa rokotteen tarjoama suoja on tutkittu tehokkaaksi eikä rokotteella ole havaittu merkittäviä sivuvaikutuksia.

Ymmärrettävästi mielialat kohosivat ja pörssikurssit ampaisivat nousuun ympäri maailman. Uutinen oli niin hyvä, että eräskin valtionpäämies valtameren takana olisi varmasti toivonut, että se olisi kuultu jo pari viikkoa aiemmin.

Tällainen toivonpilkahdus keskelle marraskuuta oli enemmän kuin tervetullut myös Rovaniemen kannalta. Suomen hallituksen päättämättömyys matkailun maahantulon osalta on jättänyt matkailuyritykset kohtuuttomaan tilanteeseen ja sitä myötä ison joukon rovaniemeläisiä epävarmuuteen talven ja kevään toimeentulomahdollisuuksista.

Maan hallituksen päätöksentekokyvyttömyyttä voisi yrittää ymmärtää, jos epäröinti perustuisi epidemian torjuntaan ja parhaaseen käytettävissä olevaan tietoon. Tutkijat ovat kuitenkin mallintaneet, että terveiksi testatut matkailijat ovat mahdollisten tartuntojen kannalta pienempi riski kuin Suomen sisällä tapahtuva liikkuminen.

Tätä taustaa vasten onkin vaikea ymmärtää, miksi hallitus edelleen ylenkatsoo elinkeinon piirissä tehtyä perusteellista työtä turvallisen matkailun mahdollistamiseksi. Jos nykyisellä hallituksella olisi hyvää tahtoa Lappia kohtaan, se olisi toiminut jo aikoja sitten.

"Tätä taustaa vasten onkin vaikea ymmärtää, miksi hallitus edelleen ylenkatsoo elinkeinon piirissä tehtyä perusteellista työtä turvallisen matkailun mahdollistamiseksi."

Ennätysmäisen nopea rokotekehitystyö antaa kuitenkin toiveikkaan näkymän siihen, että pandemia pystytään voittamaan ja matkailuelinkeino pääsee hallituksen haparoinnista huolimatta takaisin jaloilleen. Samoin kuin muukin yhteiskunta ja kansantalous.

Rokotekehityksen onnistuminen antaa meille vahvan viestin myös siitä, että kun kansakunnat puhaltavat yhteen hiileen, pystytään saavuttamaan nopeasti tieteellisiä läpimurtoja, joiden tekemisen on muuten ajateltu olevan vuosien tai jopa vuosikymmenten projekteja.

Menneiltä vuosikymmeniltä samantyyppisenä yhteishankkeena tulee mieleen jo unohtunut kansainvälinen suurponnistus, kun otsonikerros pelastettiin löytämällä korvaavat ratkaisut CFC-yhdisteiden käytölle. Tämä oli tärkeää, jottei auringon haitallinen ultraviolettisäteily olisi tehnyt elämää mahdottomaksi täällä pohjoisilla leveyksillä.

Kun nykyinen hallitus kaavailee esimerkiksi kovia autoiluun liittyviä veronkorotuksia, on hyvä muistaa, ettei ratkaisu freonien aiheuttamaan ongelmaan ollut jääkaapeista ja muista kylmälaitteista luopuminen, vaan turvallisemman ja paremman teknologian kehittäminen freoneja korvaamaan.

Samoin pitää olla myös öljytaloudesta luopumisen osalta, etteivät politiikkatoimet tee elämää täällä pohjoisilla leveyksillä mahdottomaksi.

Tiede ja uusi teknologia tulevat avaamaan huomattavia mahdollisuuksia esimerkiksi synteettisten polttoaineiden muodossa. Näihin mahdollisuuksiin tulee tarttua avoimin mielin, eikä päätöksiä pidä tehdä pelkistä ideologisista lähtökohdista, joiden pohjalta nykyinen vasemmistohallitus näyttää turhan orjallisesti toimivan.