Kysely: Suo­ma­lai­set huo­mioi­si­vat Poh­jois-Suo­men muut­tu­neen aseman ja mah­dol­li­suu­det hal­li­tus­oh­jel­mas­sa

Kolumni: Turha kuolema herätti ruot­sa­lai­set

Pääkirjoitus: Lo­hen­ka­las­tus­kiel­to pa­kot­taa Uts­joel­la pai­kal­li­set ra­ken­ta­maan uu­del­leen arkensa

Asuntolainat: Nyt voit katsoa ajan­ta­sai­set eu­ri­bor-ko­rot Lapin Kansan netistä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Kolumni

Edus­kun­nas­ta: Oma maa man­sik­ka – nyt kan­nat­taa mat­kus­taa ko­ti­maas­sa


Lapin kansanedustajat kirjoittavat Eduskunnasta-kolumneja vuoroviikoin Uusi Rovaniemi -lehteen. Tällä viikolla on vuorossa perussuomalaisten Kaisa Juuso.
Lapin kansanedustajat kirjoittavat Eduskunnasta-kolumneja vuoroviikoin Uusi Rovaniemi -lehteen. Tällä viikolla on vuorossa perussuomalaisten Kaisa Juuso.
Kuva: Jussi Leinonen

Olen elämäni aikana tehnyt lukemattomia charter-matkoja Etelä-Eurooppaan ja kerran jopa Afrikkaan asti. Katsellut Gran Kanarian kuivuutta pölisevää rannikkoa ja hikoillut varjon alla auringossa, mieluummin uima-altaan lähellä, koska sitä kuumuutta ei ilman uintimahdollisuutta meikäläinen kestä.

Taitaa olla niin, että tähän päivään mennessä olen matkaillut enemmän ulkomailla kuin Suomessa. Muutama vuosi sitten yllätin itseni Gandon lentokenttäjonossa miettimässä, paljonko reissu oli tullut maksamaan ja oliko se sen arvoista. Aamuyöllä heränneenä, huonosti nukutun yön jälkeen, hikinen parin tunnin jonottaminen lähtöselvitystiskille taisi olla se viimeinen niitti, joka sammutti kaukokaipuun.

Kotimaan matkailu on nyt koronan jälkimainingeissa nostanut päätään ja näin on hyvä. Meillä on todella kaunis tuhansien järvien oma maa, josta löytyy upeita maisemia ja kokemisen arvoisia elämyksiä. Ne pitää vaan löytää. Ilmastokin säästyy, kun pysytään kotimaassa eikä lennellä turhia monen tunnin lentoja ulkomaille.

Tuosta ilmastosta tuli mieleen yksi asia. Hiilidioksidi on tämän päivän ilmastokeskustelussa leimattu ilmastonmuutoksen syntipukiksi. Siitä on tehty vähän niin kuin iso paha susi. Sen tuottamista pitäisi siis kaikin voimin välttää. Meille on kuitenkin koulussa opetettu, että hiilidioksidia tarvitaan kasvien yhteyttämiseen (valon ja veden lisäksi) ja että ilman sitä ei mikään kasva.

Täällä Arpelassa pelto pukkaa koiranputkea, maitohorsmaa, pajua, heinää ja luonnonkukkia aivan uskomattomalla vauhdilla. Tuossa tien ja mökin välissä on pieni puolen hehtaarin metsikkö, joka kasvaa niin kovaa vauhtia, ettei meinaa perässä pysyä. Vasta pari vuotta sitten siitä kaadettiin kymmeniä isoja puita ja taas se näyttää liian tiheältä.

Onko syynä hiilidioksidin lisääntyminen ilmassa vaiko se, että vuodet vierivät nykyään aivan liian nopeasti.  Veikkaan jälkimmäistä.

"En yhtään ihmettele, miksi niin monet haluavat tulla Suomeen lomailemaan."

Mutta palataanpa kotimaan matkailuun. En yhtään ihmettele, miksi niin monet haluavat tulla Suomeen lomailemaan. Nyt heiltä on tilapäisesti koronan vuoksi ”portti kiinni”, mutta he palaavat kyllä ja sen jälkeen voi olla vaikeampaa löytää sopiva mökki, hotelli tai paikka leirintäalueelta. Nyt on siis hyvä hetki meille itsellemme. Hotellit availevat oviaan ja vuokramökkejä löytyy pilvin pimein.

Näin juhannuksena Suomen lippujen liehuessa on kotimaamme kauneimmillaan. Mansikka kukkii, mehiläiset pörräävät. Västäräkit, pääskyset ja monet muut pikkulinnut, joita en kaikkia tunnista, vartioivat pesiään. Eilen näin tien reunassa töyhtöhyypän poikasia ja kuulin kun kuovi lauloi ”kuui”.

Vielä viikoksi eduskuntaan ennen istuntotaukoa. Sen jälkeen alkaa kansanedustajan ns.  ”loma”. Sadepäivien lukemiseksi tuli juuri tuhat sivua sote-uudistusta.

Toivotan kaikille Uuden Rovaniemen lukijoille oikein hyvää kesää!