Pääkirjoitus: Kylien ke­hit­tä­mis­sää­tiön al­ku­pää­omas­ta on tehtävä eri­tyis­ti­lin­tar­kas­tus, to­tuu­den sel­vit­tä­mien on kaik­kien etu

kolumni: Päi­vä­kir­ja: Re­ser­vi­läis­toi­min­ta tuo so­pi­vas­ti jän­ni­tys­tä ta­sai­seen arkeen

Kolumni

Edus­kun­nas­ta: Mustat pilvet vyö­ryi­vät Eu­roop­paan

Lapin kansanedustajat kirjoittavat Eduskunnasta-kolumneja vuoroviikoin Uusi Rovaniemi -lehteen. Tällä viikolla vuorossa on keskustan Markus Lohi.
Lapin kansanedustajat kirjoittavat Eduskunnasta-kolumneja vuoroviikoin Uusi Rovaniemi -lehteen. Tällä viikolla vuorossa on keskustan Markus Lohi.
Kuva: Jussi Leinonen

Venäjän hyökkäys Ukrainaan oli synkkä päivä meille, jotka rakennamme rauhaa ja kunnioitamme valtioiden itsemääräämisoikeutta.

Sotaa on käyty nyt keskellä Eurooppa jo kuukauden. Sodan kauhut ovat tulleet kuvien ja videoiden välityksellä lähellemme.

Ajatuksemme ovat ukrainalaisten ihmisten puolella. Heidän tahto puolustaa maataan on ollut ennakoitua voimakkaampaa ja kunnioitusta herättävää.

Yksi tärkeimmistä asioista on ollut Euroopan ja läntisen maailman yhtenäisyys. Ehkäpä koskaan aikaisemmin Euroopan maat eivät ole olleet näin yksimielisiä tuomitessaan Venäjän toimet.

Pakotteisiin ovat liittyneet nekin eurooppalaiset valtiot, jotka eivät ole EU:ssa.

Lännen nopea toiminta on osoitus siitä, ettei Venäjän toiminta ole pelkästään hyökkäys toisen valtion suvereniteettia vastaan, vaan hyökkäys on kohdistettu myös koko länsimaista demokratiaa vastaan. Voi olla, että elämme nyt historiallista käännekohtaa.

Sodan tapahtumien seuraamisen ohella meidän on kohdistettava katseemme kotimaahamme Suomeen. Meidän on kysyttävä itseltämme, olemmeko varautuneet riittävästi kaikkeen mahdolliseen.

Politiikassa on aika palata peruskysymyksiin, turvallisuuteen, terveyteen, ruokaan ja energiaan. Nämä ovat huoltovarmuuskysymyksiä.

Suomi on monessa mielessä varautunut erilaisiin kriiseihin poikkeuksellisen hyvin. Parannettavaa kuitenkin on.

Olemme liiaksi riippuvaisia Venäjän tuonnista erityisesti energiasektorilla. Tästä riippuvuudesta on päästävä mahdollisimman nopeasti eroon.

Turve on Suomen huoltovarmuuden kannalta avainasemassa. Jokaisen energiayhtiön pitäisi nyt lähettää selkeä viesti siitä, että turvetta ostetaan ensi kesänä niin paljon kun sitä saadaan vain nostettua.

Suomen turvallisuuspoliittisista ratkaisuista tarvitaan nyt avointa kansalaiskeskustelua. Se luo selkänojaa myös päätöksentekijöille.

Päättäjinä joudumme arvioimaan turvallisuuspoliittisessa ympäristössämme tapahtuneita muutoksia ja niiden vaikutusta Suomen peruslinjaan. Ajattelen, että nykytila tai pysähtyminen ei ole enää vaihtoehto.

Tärkeintä on antaa nyt vahva tuki Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittiselle johdolle. Olen täysin vakuuttunut, että heitä ohjaa vain yksi päämäärä: Suomen ja suomalaisten turvallisuuden takaaminen kaikissa olosuhteissa.

Voimme kaikki luottaa tähän. Nyt on aika yhteisen näkemyksen rakentamiselle, sillä pienen kansan vahvuus on sen yksimielisyys.

Meidän on kysyttävä itseltämme, olemmeko varautuneet riittävästi kaikkeen mahdolliseen.