Ilmasto: Ark­ti­nen alue on läm­men­nyt neljä kertaa no­peam­min kuin maa­pal­lo kes­ki­mää­rin

Kuvagalleria: 80 vuoden ta­kai­sia ja­lan­jäl­kiä pitkin – va­la­mars­si vie Ivalon ra­ja­jää­kä­ri­komp­pa­nian alok­kaat et­si­mään ra­jo­jaan

Pääkirjoitus: Saa­me­lais­kä­rä­jät päätti ottaa ai­ka­li­sän totuus- ja so­vin­to­ko­mis­sion jatkon suhteen – ilman luot­ta­mus­ta ko­mis­sion työn jat­ka­mi­nen on mah­do­ton­ta

Kolumni

Edus­kun­nas­ta: Mat­kai­lu­bis­nes­tä ei ole varaa me­net­tää – tar­vi­taan yhden testin malli

Lapin kansanedustajat kirjoittavat Eduskunnasta-kolumneja Uuteen Rovaniemeen vuoroviikoin. Tällä viikolla vuorossa on keskustan Katri Kulmuni.
Lapin kansanedustajat kirjoittavat Eduskunnasta-kolumneja Uuteen Rovaniemeen vuoroviikoin. Tällä viikolla vuorossa on keskustan Katri Kulmuni.
Kuva: Jussi Leinonen

Moni matkailuyrittäjä elää pahinta painajaistaan koronan myötä. Tempoilevat rajoitukset, epäselvät rajapäätökset ja matkailuelinkeinolle mahdoton karanteenisuositus on saanut Lapin talvimatkailutilanteen mustaa joulua monin verroin synkeämmäksi.

Jo keväällä matkailulle aiheutuneet tappiot olivat valtavia, vaikka korona söi vain sesongin lopun. Nyt pelkona on, että menetämme kokonaan kohta alkavan uuden sesongin.

Akuutein ongelma koskee ulkomaalaisten turistien testaamista. Maailmalla pikatestit valtaavat alaa.

Nykylinjaus on absurdi. Kansainvälinen reissaaja ei voi tulla viikonloppulomalle Lappiin ja olla kolmea vuorokautta karanteenissa odottamassa toista negatiivisista koronatestitulosta. Niinpä matkailu tarvitsee ripeästi yhden testin mallin, jotta onnistutaan pelastamaan se, mitä talvimatkailukaudesta pelastettavissa vielä on.

Yhden testin mallin linjaus on kiinni Krista Kiurun (sd.) johtamasta sosiaali- ja terveysministeriöstä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen uusien laskelmien mukaan se voisi olla mahdollinenkin tavalla, joka turvaa riittävällä tavalla ihmisten terveyden, mutta ei tuhoa elinkeinoja samalla.

"Yksittäinen suomalaismatkaaja tapaa todennäköisesti matkalla pohjoiseen huomattavasti suuremman määrän vaihtuvia kasvoja kuin kansainvälinen turisti, joka tapaa pääsääntöisesti Joulupukin ja tonttuja."

Yksikään matkailuyritys ei halua vaarantaa turvallisuutta. Ei kukaan matkusta toiseen maahan, jos se on saanut maineen koronalinkona. Matkailuyrittäjät tietävät vastuullisen toiminnan olevan heidän leipänsä tae. Ammatinharjoittamiseen täytyy antaa mahdollisuus myös korona-aikana.

Erityisesti joulun turistit tulevat ryhminä charterkoneilla ja ovat useimmiten ryhmän kesken omissa oloissaan juuri heille järjestetyssä ohjelmassa. Yksittäinen suomalaismatkaaja tapaa todennäköisesti matkalla pohjoiseen huomattavasti suuremman määrän vaihtuvia kasvoja kuin kansainvälinen turisti, joka tapaa pääsääntöisesti Joulupukin ja tonttuja.

Selviytymismahdollisuuksiamme taloudellisesti ei paranna se, että menetämme yhden palveluvientimme kivijaloista matkailussa. Yksistään Rovaniemen ja sen pohjoispuolisen matkailualueen liikevaihdon menetys lähentelee talven osalta pahimmillaan jopa 900 miljoonaa euroa. Tämä tietäisi alueella jopa lähemmäs 7 000 ihmisen työttömyyttä – monen matkailusta palkkansa saavan huolet ja murheet ovat kasvaneet ahdistuksesi.

Mitkään tuet eivät tule riittämään korvaamaan sitä menetystä, jota elinkeinoelämälle erinäisistä koronarajoituksista seuraa. Meidän pitää oppia elämään viruksen kanssa. Emme voi sulkea yhteiskuntaa vähän väliä, joten jokaisen meidän koronakäyttäytymisellä on nyt merkitystä.

Jotta voimme toivottaa turvallisesti ulkomaiset turistit tervetulleiksi talven viettoon Lappiin, nyt myös itse matkailu tarvitsisi talven ihmettä. Toivotaan, että saamme siihen mahdollisuuden järkevällä testipolitiikalla. Uskon, että toimivalla testauksella voimme toivottaa kansainväliset turistit koronaturvalliseen talvenviettoon.