kolumni: Eikö ka­las­tus­la­ki olekaan kai­kil­le sama? Kysymys on nyt ajan­koh­tai­sem­pi kuin koskaan

Podcast: Kar­va­lak­ki­do­ku­ment­ti osa 6: Kuk­ko­lan­kos­ki näyt­tää, mitä elävä jo­ki­kult­tuu­ri voi ih­mi­sel­le merkitä – Heik­ki­län tai­tei­li­ja­vel­jek­set ker­to­vat elä­mäs­tä Väy­län­var­rel­la

Kolumni

Edus­kun­nas­ta: Maltti on nyt valttia – pi­de­tään epi­de­mia kurissa ilman rajuja ra­joi­tuk­sia


Lapin kansanedustajat kirjoittavat Eduskunnasta-kolumneja vuoroviikoin Uusi Rovaniemi -lehteen. Tällä viikolla vuorossa on kokoomuksen Heikki Autto.
Lapin kansanedustajat kirjoittavat Eduskunnasta-kolumneja vuoroviikoin Uusi Rovaniemi -lehteen. Tällä viikolla vuorossa on kokoomuksen Heikki Autto.
Kuva: Jussi Leinonen

Poikkeusolot päättyivät tiistaina. Harva huomasi muutosta arjessaan. Symbolinen merkitys asialla on kuitenkin suuri: pandemian jälkeen palataan kohti normaalia.

Toivon pilkahdukset ovat nyt tärkeitä, sillä kevät on ollut pitkä. Todella pitkä monessakin mielessä.

Valtavan lumimäärän nopeasta sulamisesta huolimatta tuhotulvalta vältyttiin. Myös koronaepidemia on toistaiseksi onnistuttu pitämään poissa Lapista, vaikka virus ehti pari kertaa säikäyttämään pohjoisessakin. Pandemian vaikutukset talouteen ovat joka tapauksessa iskeneet meillekin täydellä voimalla.

Viruksen tuomien karanteeninomaisten olojen, arkielämän rajoitusten ja valmiuden ylläpitämisen vuoksi kevät tuntui todella pitkältä. Yhteiskunta jännittyi kolmeksi kuukaudeksi valmiustilaan sekä henkisesti että fyysisesti.

Kiitos viruksen tukahduttamisessa onnistumisesta kuuluu jokaiselle suomalaiselle. Taitavana sanankäyttäjänä tunnettu kirjailija Jari Tervo osasi kiteytti epidemian torjumiseksi tarvittavan sosiaalisen etäisyyden pitämisen kuvaavasti: olemme harjoitelleet tätä hetkeä varten koko historiamme.

Tervon ajatuksessa on varmasti osa tottakin, mutta emme me sentään niin syrjään vetäytyviä ole, että asiat olisivat automaattisesti menneet hyvin. Siksi onkin syytä kiittää kaikkia, jotka omalla vastuullisella toiminnallaan ovat varmistaneet, että Suomi on selviytynyt mahdollisimman vähin vaurioin ja yhteiskunta on pystynyt toimimaan läpi poikkeusolojen.

Ennen tätä kevättä Suomessa ehdittiin elää lähes kahdeksan vuosikymmentä ilman poikkeusoloja. Ja toivottavasti poikkeusoloja ei tarvitse enää koskaan kokea. On kuitenkin erittäin tärkeää, että Suomi on maa, jossa on valmis lainsäädäntö ja harjoitellut toimintamallit poikkeuksellisten tilanteiden varalle.

"Nyt Suomen hallitukselta vaaditaankin kylmäpäistä harkintaa ja malttia huolehtia siitä, että uutta virusaaltoa ei päästetä maahan – ei idästä, eikä lännestä."

Vanha sanonta kuuluu, että vahinko ei tule kello kaulassa. Juuri siksi onkin viisasta aktiivisesti varautua kaikenlaisten vaaroihin. Ei tarvitse mennä länsinaapuria kauemmas katsomaan, kuinka vaikeaksi poikkeava tilanne yhteiskunnassa nopeasti muodostuu, jos kunnollista varautumista ei ole.

Ruotsi on perinteisesti ollut kansainvälisen yhteisön Hannu Hanhi, jota onni on potkaissut kaikissa käänteissä. Nyt se näyttää iskeneen kirveensä kiveen. Eikä Suomen hengittämistä helpota yhtään se, että myös itänaapurissa koronatilanne on perin huonolla mallilla.

Nyt Suomen hallitukselta vaaditaankin kylmäpäistä harkintaa ja malttia huolehtia siitä, että uutta virusaaltoa ei päästetä maahan – ei idästä, eikä lännestä. Suomalaisten terveyden sekä yritysten ja työpaikkojen turvaamisen kannalta on aivan olennaista, että epidemia pystytään pitämään kurissa ilman uusia rajoitustoimia. Siksi maltti on nyt kaikkien kannalta valttia. Juhannuksen viettoon saamme kuitenkin käydä hyvillä mielin.