Lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le

Kolumni: Ensin mas­sii­vi­nen velka, sitten elä­ke­ra­has­tot, kenen taskuun käsi seu­raa­vak­si ha­lu­taan työn­tää?

Mainos: Lapin Kansan syys­lo­ma­tar­jous 5 viikkoa diginä ja pai­net­tu­na! Tilaa tästä.

E-ur­hei­lu­han­ke hui­pen­tuu kol­mi­päi­väi­seen pe­li­ta­pah­tu­maan – yleisö pääsee seu­raa­maan livenä CS:GO-tur­naus­ta

E-urheiluhankkeessa nuoria pelaajia valmennettiin tavallisen peliympäristön ulkopuolella. Kuva on otettu kesäkuussa järjestetyltä e-urheiluleiriltä.
E-urheiluhankkeessa nuoria pelaajia valmennettiin tavallisen peliympäristön ulkopuolella. Kuva on otettu kesäkuussa järjestetyltä e-urheiluleiriltä.

Elokuussa 2019 käynnistynyt E-urheilua pienemmällä hiilijalanjäljellä -hanke on pian tulossa päätökseensä. Edessä on kuitenkin vielä hankkeen huipentava e-urheilutapahtuma Midnight Sun Games, joka järjestetään heinäkuun puolivälissä.

Santasport Lapin Urheiluopiston ja Rovaniemen koulutuskuntayhtymän toteuttaman hankkeen tavoitteina ovat olleet vastuullisen ja uuden valmennustuotteen luominen, energiankulutuksen huomioiminen sekä mahdollisimman pienen hiilijalanjäljen jättäminen elektronisen urheilun parissa.

Valmennusleireillä keskityttiin hyvinvointiin

Hankkeessa ahkeroineet Miikka Lehto ja Niko Pimiä ovat tutkineet e-urheiluvalmennuksen tuottamaa hiilijalanjälkeä ja selvittäneet, millaisia eroja liittyy esimerkiksi lähi- ja etävalmennukseen.

Kokemuksia valmennuksellisista eroista kerättiin kolmelta leiriltä, joista kaksi toteutettiin lähivalmennuksena ja yksi koronaviruksen jyllätessä etänä. Leirien pääteemana on ollut pelaajien kokonaisvaltainen hyvinvointi.

– Mukana on ollut taitoharjoittelua ja havaintomotoriikkaa, minkä lisäksi olemme keskustelleet vuorokausirytmistä, unesta, syömisestä sekä niiden säännöllisyydestä, Lehto kertoo.

Hankkeen aikana todettiin, että etävalmennus tukee enemmän vähähiilisyyttä, kun taas lähivalmennuksessa ryhmän vaikutusmahdollisuudet kasvavat.

–Lähivalmennuksessa pystymme hallitsemaan ryhmää paremmin, kun ollaan kontaktissa pelaajien kanssa koko ajan, Lehto lisää.

Turnaustapahtuma avaa e-urheilun kulttuuria

E-urheiluhankkeen huipentava Midnight Sun Games -tapahtuma järjestetään Santasport Lapin Urheiluopistolla heinäkuun puolivälissä.

Kyseessä on kolmipäiväinen tapahtuma, joka koostuu kahdeksan joukkueen CS:GO -turnauksesta, 50 hengen lan-tapahtumasta sekä toiminta-alueesta, josta löytyy tekemistä ja kokemista myös kokemattomimmille e-urheilukävijöille.

– Haluamme tarjota kaikille kävijöille mahdollisuuden tutustua e-urheiluun ja sen kulttuuriin.

Yleisöllä on mahdollisuus päästä seuraamaan katsomosta käsin myös itse turnausta. Erillistä sisäänpääsymaksua ei ole.

–Tärkeintä meille on, että pidetään hauskaa ja nautitaan tapahtumasta niin yksin kuin yhdessä kavereidenkin kanssa, Lehto ja Pimiä toteavat.

Midnight Sun Games pe–su 17.–19.7. Santasport Lapin Urheiluopistolla. K-13 -ikärajalliseen turnaukseen ilmoittautuminen on vielä käynnissä.