pääkirjoitus: Sodan pelko on turha, Venäjä ei ole hyök­kää­mäs­sä Suomeen

kolumni: Pes­si­mis­ti tietää, että kesä meni jo – on jo aika stres­sa­ta tulevaa talvea

Podcast: Kar­va­lak­ki­do­ku­ment­ti osa 5: Eevi, Reino, Piija ja Kek­ko­nen

Do­ku­ment­ti: Elvis on kuollut – kauan eläköön Elvis

Matkalla Tupeloon. Jos tälle näylle haluaa soundtrackin, niin Elviksen omaa tuotantoa paremmin tarkoitukseen sopii Nick Caven Tupelo.
Matkalla Tupeloon. Jos tälle näylle haluaa soundtrackin, niin Elviksen omaa tuotantoa paremmin tarkoitukseen sopii Nick Caven Tupelo.
Kuva: Charlotte Street Films

The King – Elvis Presleyn Amerikka


Jos joku olettaa amerikkalaisen kulttuuri-imperialismin joskus kokevan biisonien kohtalon, niin turha toivo. Myyttistä kamaa pukkaa aina vain.

The King on Eugene Jareckin ohjaama roadmoviemainen dokumenttielokuva, jonka pääosissa ovat Elvis Presley ja hänen Rolls Roycensa vuosimallia 1963.

Jareckin ryhmä seikkailee aristokraattisella brittivaunulla Tupelon ja Memphisin kaltaisissa Elvis-maisemissa. Takapenkillä käväisevät muiden muassa kantrikuningattaret Emmylou Harris ja Rosanne Cash sekä laulaja-lauluntekijä John Hiatt, joka parahtaa itkuun: "Tällaisessa häkissä hän istui."

Sirpalemainen kokonaisuus

Paitsi yksinäisen Elviksen urasta, dokumentti on horisontaalinen ja vertikaalinen läpikeikkaus Yhdysvalloista.

Vaikka pituutta on 105 minuuttia, haaste on liian mittava. Kokonaisuus jää sirpalemaiseksi, eikä lopulta tarjoa asioita seuranneelle katsojalle juuri mitään uutta.

Oman perspektiivinsä antavat kuitenkin dokumentin tekoaikaan käynnissä olleet vuoden 2016 Trump-vaalit ja haudan takaa kuuluva rahiseva radioselostusääni: "Maailma ihmettelee, mihin USA on menossa."

Muutama muukin sitaatti jää mieleen:

"Yhdysvallat on aina käsitellyt pelolla kaikkea ei-valkoista."

"Koko Amerikka on pelkkää kulttuurillista omimista."

"Miten Elviksestä tuli Elvis? Siksi että hän oli Elvis."

Yle Teema & Fem klo 20.10