Pääkirjoitus: Ay-lii­ke ja hal­li­tus ovat ajau­tu­neet jää­rä­päi­syyt­tään pat­ti­ti­lan­tee­seen, mistä kum­man­kin on vaikea pe­rään­tyä

Lakko: Työ­tais­te­lu kes­keyt­tää ju­na­lii­ken­teen ensi tors­tai­na vuo­ro­kau­den ajaksi, lakko ei koske Poh­jois-Suo­men hen­ki­lö­yö­ju­na­lii­ken­net­tä

Rikos: Vä­ki­val­tai­nen ve­lan­pe­rin­tä Ro­va­nie­mel­lä toi 37-vuo­tiaal­le nai­sel­le reilut kaksi vuotta van­keut­ta

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Di­gi­talk­ka­ri Jari Kokko huoltaa käy­tet­ty­jä koneita ja lah­joit­taa ne kou­lu­lai­sil­le ko­ti­opis­ke­luun – ro­mus­ta­kin lait­tees­ta voi saada uu­den­ve­roi­sen

Digitalkkari Jari Kokko taikoo vanhoista tietokoneista uudenveroisia ja lahjoittaa ne koululaisille opiskelukäyttöön. Laitteiden perään on kyselty ja yksi laite on jo toimitettu eteenpäin tarvitsevalle.
Digitalkkari Jari Kokko taikoo vanhoista tietokoneista uudenveroisia ja lahjoittaa ne koululaisille opiskelukäyttöön. Laitteiden perään on kyselty ja yksi laite on jo toimitettu eteenpäin tarvitsevalle.
Kuva: Pekka Aho

Rovaniemeläisen Jari Kokon asunto muistuttaa enemmän elektroniikkaliikettä kuin tavallista kotia. Hyllyyn on pinottu tusinan verran erilaisia läppäreitä, lattialla makaa purettu pöytätietokone ja kahvipöydällä seisoo kolme näyttöä.

Kotonaan Kokko huoltaa vanhoista tietokoneista taas käyttökuntoisia.

– Tässä pinossa on rikkinäiset koneet, nämä on jo korjattu ja valmiita käyttöön, Kokko selvittää.

Yleensä Kokko myisi korjatut koneet eteenpäin, mutta nämä koneet ovat menossa lahjoitettavaksi. Kokko jakaa korjattuja koneita ilmaiseksi niille peruskoululaisille, jotka eivät koronaviruksen takia osallistu lähiopetukseen ja tarvitsevat kotiinsa laitteet koulutehtäviä varten.

Ajatus tempaukseen heräsi, kun Kokon kummityttö ei saanut koulutehtäviin tarvittavaa ohjelmaa toimimaan tabletillaan, koska laite oli liian vanha. Kokko lainasi hänelle omaa, uudempaa tablettiaan, jolla opiskelu onnistui.

– Minulla heräsi ajatus, että mitenköhän asiat on muilla perheillä. Perusopetus on ilmaista, mutta onko perheillä mahdollisuuksia saada oppimiseen vaadittavia laitteita.

Kokko kirjoitti paikalliseen Facebook-ryhmään ilmoituksen, jossa hän kertoi ottavansa vastaan käytettyjä lahjoituskoneita ja huoltavansa ne kuntoon.

Viikonloppuna postattu ilmoitus on poikinut jo muutaman lahjoituksen, ja yksi henkiin herätetty tietokone on jo menossa sitä tarvitsevaan perheeseen, täysin ilmaiseksi.

– Siellä on kuulemma useampi lapsi joutunut tekemään koulutehtäviä vuorotellen yhdellä koneella, joten toinen kone tulee todellakin tarpeeseen, Kokko hymyilee.

Aivan valtaisaa ruuhkaa Kokko ei ole ilmoituksellaan saanut aikaan. Se on hänestä hyvä asia.

– Kyselyitä on tullut vain muutama, joten ehkä Rovaniemen koulut ovat saaneet hyvin hoidettua laitteet oppilaille. On parempi, ettei ryysistä tule, että koneet ehtii rauhassa korjata, Kokko pohtii.

– On myös mahdollista, ettei ilmoitus ole tavoittanut kohderyhmän perheitä, koska heillä ei ole teknisiä laitteita, hän jatkaa.

Kokon mukaan koneiden uudelleenkäyttö on ekologinen ja tietoturvallinen kierrätystapa. Kun muisti tyhjennetään, koneeseen ei jää edellisen käyttäjän tietoja.
Kokon mukaan koneiden uudelleenkäyttö on ekologinen ja tietoturvallinen kierrätystapa. Kun muisti tyhjennetään, koneeseen ei jää edellisen käyttäjän tietoja.
Kuva: Pekka Aho

Peruspuhdistus riittää

Vaikka Kokko osaa taikoa romustakin toimivan pelin, hän toivoo, että lahjoitukseen tulevien koneiden osat olisivat kunnossa.

– Lahjoitan koneet perheille ilmaiseksi, joten en pysty ostamaan omakustanteisesti varaosia koneisiin. Riittää, että lahjoituskone lähtee käyntiin. Silloin sen saa nopeasti huollettua ja toimitettua edelleen tarvitsevalle.

Lahjoitettavan koneen tulisi olla alle 10 vuotta vanha läppäri tai pöytäkone. Jos koneessa on ostohetkellä ollut Windows 7 -käyttöjärjestelmä tai uudempi, se soveltuu uudelleenkäytettäväksi.

– Kannettavissa tulisi olla myös laturi mukana. Tabletit vanhenevat nopeammin kuin tietokoneet, joten ne eivät saisi olla kuutta vuotta vanhempia, jotta opiskeluohjelmat saadaan toimimaan.

Vanhoista tietokoneista saadaan käyttökelpoisia, kun niiden muisti tyhjennetään ja ohjelmisto asennetaan uudelleen. Jumittunut tietokone ei yleensä vaadi toimiakseen kuin perusteellisen puhdistuksen.

– Tuuletusaukko tukkiintuu helposti ja ilma lakkaa kiertämästä, jolloin kone ylikuumenee.

Jari Kokko huoltaa koneita tällä hetkellä kotonaan. Koneiden kanssa näprääminen on hänelle sekä työ että harrastus. Kuvassa oikealla näkyy käytettyjen läppäreiden torni. Osa niistä on korjattu ja valmiita lahjoitettavaksi edelleen.
Jari Kokko huoltaa koneita tällä hetkellä kotonaan. Koneiden kanssa näprääminen on hänelle sekä työ että harrastus. Kuvassa oikealla näkyy käytettyjen läppäreiden torni. Osa niistä on korjattu ja valmiita lahjoitettavaksi edelleen.
Kuva: Pekka Aho

Materiaalit saatava hyötykäyttöön

Digitalkkariksi itseään nimittävä Jari Kokko ei ole ensimmäistä kertaa tekemisissä tietokoneiden kanssa. Hän on toiminut jo vuosia voittoa tavoittelemattomassa Lapin koti- ja mökkiyhdistyksessä ja tarjonnut sitä kautta digiapua ikääntyville ja vähävaraisille.

Sen lisäksi hän on perustanut Ecocom-nimisen yrityksen, joka on erikoistunut käytettyjen koneiden uudelleenkäyttöön. Yritys on perustettu viime syksynä ja se on tarkoitus saada kunnolla toimintaan kevään aikana.

Kokon mukaan koneiden uudelleenkäyttö on ekologinen ja tietoturvallinen kierrätystapa. Kun muisti tyhjennetään, koneeseen ei jää edellisen käyttäjän tietoja.

– Yritykset ja oppilaitokset poistavat käytöstä vuosittain paljon tietokoneita, jotka menevät suoraan purettavaksi. Romuistakin koneista saa varaosilla ja ohjelmistopäivityksellä toimivia. Monesti kone tulee uutta vastaavaan tai jopa parempaan kuntoon, hän arvioi.

Tällä hetkellä elektroniikkajäte kuljetetaan Rovaniemeltä Ouluun purettavaksi ja kierrätettäväksi edelleen. Kokon mielestä olisi järkevämpää, jos materiaali voitaisiin hyödyntää suoraan Rovaniemellä.

Vaikka uuden yrityksen, Ecocomin toiminta olisikin kaupallista, aikoo Kokko pitää hyväntekeväisyyden tärkeässä osassa yrityksen toimintaa.

– Ajattelen aina, että kaverille kanssa. Tästä tulee hyvä mieli sekä itselle että muille.

Miten etäopetukseen siirtyminen on sujunut Rovaniemellä? Lue kaupungin kommentit verkossa uusirovaniemi.fi.

Kuka?

Jari Kokko

Syntynyt 27.8.1980 Rovaniemellä.

Huoltaa ja lahjoittaa käytettyjä tietokoneita vähävaraisille perheille, joiden lapset eivät voi osallistua lähiopetukseen.

Valmistunut insinööriksi Rovaniemen ammattikorkeakoulusta (nyk. Lapin AMK).

Suorittanut ylemmän AMK-tutkinnon teknologiaosaamisen johtamisesta Lapin AMK:ssa.

Suorittanut myös ammatillisen opettajankoulutuksen Oulun ammatillisessa opettajakorkeakoulussa.

Työskentelee digitalkkarina voittoa tavoittelemattomassa Lapin koti- ja mökkiyhdistys ry:ssä ja toimii sen hallituksessa.

Työskentelee tietokonehuoltoon ja it-laitteiden uudelleenkäyttöön erikoistuneessa Ecocom-yrityksessä.

Lahjoituksen voi tehdä soittamalla numeroon p. 0400 179 303. Facebookissa Kokko toimii nimellä Digitalkkari Jari Kokko.

Koulujen laitteet toistaiseksi riittäneet, mutta jokaiselle laitteita ei voida taata

Hallituksen päätös asetti peruskoulun oppilaat kotiin etäopetukseen viime keskiviikosta alkaen. Rovaniemellä kehotus koskee noin 5800 peruskoulun oppilasta.

Rovaniemen koulutuspalveluiden palvelualuepäällikkö Kai Väistö kertoo, että etäopetukseen siirtyminen on onnistunut kouluissa sujuvasti ripeästä aikataulusta huolimatta.

– Siitä kuuluu kiitokset koulujen henkilöstölle, Väistö kiittelee.

Etäopintoja varten Rovaniemen peruskouluilla on käytettävissä iPad-tabletteja sekä kannettavia Chromebook-tietokoneita, joita on jaettu oppilaille koteihin.

– Tavoite on, että kouluilla olisi yksi laite kahta oppilasta kohti. On mahdollista, etteivät kaikki tarvitsevat saa omaa laitetta. Osalla on kotona omasta takaa tietokone käytössä, Väistö kertoo.

Etäopiskeluun käytetään maksuttomia Googlen oppimisympäristöjä, mutta opiskelu onnistuu Väistön mukaan, vaikkei oppilaalla olisi tietokonetta käytössä. Opiskeluohjeet on lähetetty vanhemmille Wilma-viestipalvelun kautta.

Teknisiä laitteita on tilattu kouluille tasaista tahtia, mutta koronaviruksen takia laitehankintoja ei ole Väistön mukaan lisätty.

– Tilanne on laitteiden osalta kuitenkin huomattavasti parempi kuin muutama vuosi sitten. Laitteiden määrää lisätään vuosittain talousarvion sallimissa rajoissa.

Rovaniemellä tietokoneet ovat riittäneet ainakin osassa kouluista. Ainakin Nivavaaran ja Korkalovaaran peruskouluissa sekä Napapiirin yläasteella läppäreitä on riittänyt kaikille, jotka niitä ovat tarvinneet.

– Kannettavia on tähän asti riittänyt niin hyvin, että olemme pystyneet antamaan useamman laitteen niille perheille, joissa on monta koululaista, kertoo Mikko Paananen Nivavaaran peruskoulusta. Siellä oppilaita on noin 350, ja laitteita on lainattu noin 60 kappaletta.

Korkalovaaran peruskoulun rehtori Mari Vuorisalo kertoo, että koulussa on vielä jäljellä ylimääräisiä laitteita lainattavaksi. Niitä on haettu koteihin noin 200 kappaletta, kun koulussa oppilaita on 700.

Rehtoreiden mukaan etäopetukseen siirtyminen on ollut haasteellista pienille oppilaille, joilla lukeminen ja kirjoittaminen voi olla vielä hataraa. Ongelma on ratkaistu esimerkiksi siten, että opettajat ovat kuvanneet ekaluokkalaisille opetusvideoita Youtubeen.

Vuorisalon mukaan oppilaiden vanhemmilta saatu palaute on ollut positiivista.

– Opettajat ovat keksineet nopeasti luovia ratkaisuja ja tehneet todella suuren työn pienessä ajassa, Vuorisalo kiittelee.