Pääkirjoitus: Hal­li­tuk­sen ja pal­kan­saa­ja­jär­jes­tö­jen yh­teen­ot­to näyttää väis­tä­mät­tö­mäl­tä

Kolumni: Ur­baa­ni­suo­ma­lais­ten li­han­syö­jien it­se­pe­tos etsii ver­tais­taan kaupan li­ha­tis­kil­lä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Bri­tan­nian lii­ken­ne yhä py­säh­dyk­sis­sä – Ranska ja Bri­tan­nia yrit­tä­vät löytää rat­kai­sun kes­ki­viik­koon men­nes­sä

Hallitus vakuutti, että ruokaa riittää kaupoissa. Ruoka-ala sanoo katkosten näkyvän heti joulun jälkeen.

Rahtirekka ajoi maanantaina Britannian Doverissa suljetun sataman editse.
Rahtirekka ajoi maanantaina Britannian Doverissa suljetun sataman editse.
Kuva: NEIL HALL

Britannian eristäminen koronaviruksen vakavan muunnoksen vuoksi jatkui tiistaina. Britannian pääministeri Boris Johnson neuvotteli Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa rahtiliikenteen avaamisesta, kertoivat Reuters ja BBC.

Ranska keskeytti sunnuntaina rahti- ja henkilöliikenteen kahdeksi vuorokaudeksi, mikä näkyi ruokakauppojen tyhjenevinä hyllyinä ja tuhansien rahtiajoneuvojen jumiutumisena Britannian rajoille juuri joulun alla.

Ulkomaailma keskeytti liikennöinnin Britanniaan, kun se kertoi maassa leviävästä koronaviruksen muunnoksesta, joka tartuttaa virusta jopa 70 prosenttia ärhäkämmin.

Muunnos herätti huolta Britanniassa, jossa on kuollut yli 67 000 ihmistä koronaviruksen takia ja rokottaminen virusta vastaan on vasta alkanut. Asiantuntijoiden mukaan rokote tehoaa myös muuntuneeseen virukseen.

Virusmuunnosta on todettu myös Tanskassa ja Italiassa.

Kuljettajien testaus harkinnassa

Britannian koronakaranteeni alkoi 1,5 viikkoa ennen EU-eron toteutumista vuodenvaihteessa. EU:n ja Britannian kauppasopimuksen kohtalo on edelleen epäselvä.

Ranskan Eurooppa-ministeri Clément Beaune sanoi BBC:n mukaan, että Britannia ja Ranska ilmoittavat rahtiliikenteen kohtalosta keskiviikkoon mennessä.

Britannian sisäministerin Priti Patelin mukaan on "molempien maiden etu", että liikenne kulkee.

Yksi vaihtoehdoista on alkaa ottaa koronatestejä kaikilta rahtiajoneuvojen kuljettajilta. Koska tuloksen saaminen vie vuorokauden tai kaksi, on epäselvää jouhevoittaisivatko testit tarvittavaa liikennettä jouluksi.

Ajoneuvot pääsevät Ranskasta Britanniaan, mutta eivät takaisin. Esimerkiksi Kentiin oli tiistaina kertynyt mottiin yli 1 500 rekkaa.

– Mahdollisuuteni päästä jouluksi kotiin ovat heikot. Se on typerää ja olen siitä surullinen, sanoi puolalainen kuljettaja Stanislaw Olbrich, joka oli Reutersin mukaan viettänyt yön jumissa moottoritiellä 40 kilometriä Doverin satamasta.

Tuoretavara loppuu ensin

Britanniassa kansalaisia rauhoiteltiin tiistaina vakuuttamalla, että ruokaa on riittävästi. Jouluun valmistautuvia brittejä yritettiin estää hamstraamasta ruokaa. Osa ihmisistä osti varastoon kalkkunaa, vessapaperia, leipää ja hedelmiä, kertoi Reuters.

Kaksi suurinta ruokakauppaketjua Tesco ja Sainsbury varoittivat maanantaina, että toimituskatkokset näkyvät kauppojen tyhjinä hyllyinä jo muutamassa päivässä.

Tuoretavarasta voi tulla brittikaupoissa pulaa, jos rahtikatkos pitkittyy.
Tuoretavarasta voi tulla brittikaupoissa pulaa, jos rahtikatkos pitkittyy.

– Kenenkään ei tarvitse olla huolissaan, ruoka ei lopu kaupoista, ministeri Patel sanoi LBC-radiokanavan haastattelussa Reutersin mukaan.

Britannian jälleenmyyntialaa edustavan BRC:n mukaan kaupoissa riittää myytävää jouluksi, mutta puutteita alkaa olla joulu jälkeen, jos toimitukset eivät jatku.

Sen mukaan ensimmäiseksi pulaa tulee tuoretavarasta kuten salaatista, vihanneksista, hedelmistä ja marjoista.

– Jos rajoja ei saada auki keskiviikkona, en voi luvata etteikö katkoksia syntyisi, sanoi BRC:n johtaja Andrew Opie BBC:lle.

Esimerkiksi 90 prosenttia Britanniassa syötävästä salaatista tulee maahan Englannin kanaalin satamien kautta.