Päivittyvä lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le Lapissa

Koronaseuranta: Maa­nan­tain ko­ro­na­seu­ran­ta: Suo­mes­sa 345 uutta ko­ro­na­tar­tun­taa: sai­raa­la­hoi­don tarve kas­va­nut, Län­si-Poh­jas­sa neljä ja Lapin sai­raan­hoi­to­pii­ris­sä seit­se­män uutta tar­tun­taa, Ivalon ter­veys­kes­kus ruuh­kau­tu­nut

Avo­ja­loin, kunnes maa jäätyy – tans­si­ja Outi Kal­lak­sel­le avo­ja­loin kä­ve­le­mi­nen on ollut it­ses­tään­sel­vyys lap­ses­ta asti

Outi Kallas heitti hyvästit kengille jo lapsena. Tähän päätökseen hänellä oli erityinen innoittaja.

Kallas kävelee avojaloin niin kotikaupungissaan Rovaniemellä kuin reissuilla ulkopaikkakunnillekin.
Kallas kävelee avojaloin niin kotikaupungissaan Rovaniemellä kuin reissuilla ulkopaikkakunnillekin.
Kuva: Jussi Pohjavirta

Kun Outi Kallas seisoi äitinsä kanssa kahdeksanvuotiaana Kuopiossa liikennevaloissa, he huomasivat tien toisella paljasjalkaisen herrasmiehen. ’’Voi että, kun Savossakin on nykyään näitä laitapuolen kulkijoita’’, Kallaksen äiti sanoi.

Kun parivaljakko ylitti suojatietä, paljasjalkainen mies tuli vastaan huiviaan heilauttaen ja tervehtien kohteliaasti. Kallaksen äiti muuttui vaisuksi. Mies oli tanssija ja koreografi Jorma Uotinen.

– Muistan ajatelleeni silloin, että nyt minäkin alan kävelemään avojaloin, Kallas toteaa.

Kallas oli tällöin Kuopio tanssii ja soi -leirillä, johon hänen ihailemansa Uotinenkin osallistui.

Hän kertoo silloin heittäneensä ensimmäisen kerran kengät kaappiin, ja siitä asti matka jalkaisin on taittunut avojaloin aina vapun tienoilta syksyyn saakka.

– Tänä kesänä maa on ollut kuitenkin niin kuuma, että pari kertaa olen joutunut pohtimaan kenkien laittamista jalkaan, sillä jalkapohjani ovat palaneet, Kallas kertoo.

Muuten hän on kertonut avojaloin kävelemisen kivuliaisuutta pohtiville, että jalka tottuu kyllä nopeasti ja vahvistuu niin, etteivät pikkukivet teiden varsilla enää haittaa.

– Totta kai katson eteeni kävellessäni, etten astu lasinsiruun tai muuhun terävään. Koskaan en ole vielä astunut, Kallas nauraa ja koputtaa puuta.

Kallaksen mukaan lasinsiruista ja pikkukivistä ei tarvitse olla huolissaan, sillä ihminen katsoo kyllä eteensä kävellessään.
Kallaksen mukaan lasinsiruista ja pikkukivistä ei tarvitse olla huolissaan, sillä ihminen katsoo kyllä eteensä kävellessään.
Kuva: Jussi Pohjavirta

’’Miksi tädilläei ole kenkiä?’’

Vaikka toisten pukeutuminen ei sinänsä muille kuuluisi, niin ihmettelijöitä on silti riittänyt.

– Vanhemmat ihmiset katsovat yleensä närkästyneenä, kun tulen vastaan Lapset saattavat myös kysellä vanhemmiltaan, että miksi tuolla tädillä ei ole kenkiä.

Nykyään kävely sekä erityisten paljasjalkakenkien kanssa että ilman on kuitenkin yleistynyt, sillä paljasjaloin kävelemisen terveysvaikutuksista on alettu puhua paljon. Jalkapohjissa on paljon hermostoa ja akupisteitä, joille tekee hyvää se, että maan epätasaisuudet pääsevät painelemaan jalkapohjaa eri kohdista. Tällöin nivelet ja jalkapohjan eri lihakset vahvistuvat, ja nivelten liikkuvuus sekä tasapaino paranevat.

”Vanhempi kansa liittää kengättömyyden vahvasti sivistymättömyyteen ja varattomuuteen.”

– Jalat eivät myöskään avojaloin kävellessä haise, Kallas huomauttaa.

Kengät laukkuunja terassille

Ihan joka paikassa Kallas ei kuitenkaan avojaloin kulje. Oman isoisänsä kanssa ollessaan Kallas piti kenkiä jalassa, sillä hän halusi kunnioittaa tämän mielipidettä.

– Vanhempi kansa liittää kengättömyyden vahvasti sivistymättömyyteen ja varattomuuteen, hän kertoo.

Myös juhliin ja pidempiin viihteellä vietettyihin iltoihin Kallas ottaa mukaansa kengät, ja jos ei jalkaan, niin ainakin varalta laukkuun.

– Olen tietenkin itse vastuussa jaloistani, että jos satun astumaan vaikkapa pidemmän terassi-illan jälkeen lasinsiruun, niin vakuutus ei pelasta siinä tilanteessa, hän sanoo.

Kenkien lisäksi Kallas ei myöskään harrasta sukkia – paitsi villasukkia.

– Tennissukka puristaa jalkaa, mutta villasukka on mukava ja lämmittää.

Sakkouhka paljaista varpaista

Autoa ajaessaan hän kuitenkin käyttää nykyään kenkiä, ja siihen liittyy eräs mieleenpainunut tapahtuma.

– Kerran poliisi pysäytti minut tiellä ihan rutiinitarkastusta varten ja hän huomasi samalla, että minulla ei ole kenkiä. Poliisi varoitti, että ajamisesta ilman kenkiä voi saada sakot, Kallas muistelee.

Liikenneturva.fi informoi helteestä kärsiviä ihmisiä kuitenkin niin, että autoa saa kyllä ajaa paljain jaloin, jos tuntuma säilyy. Suositeltavaa tosin olisi, että auton kuljettajalla olisi kengät jalassaan ajon aikana.

Kallas tietää muitakin ihmisiä, jotka ilman kenkiä kävelevät. Toisen kaltaisensa kohtaamista hän vertaa siihen, kun suomalainen tapaa toisen suomalaisen ulkomailla.

– Samalla tavalla me avojaloin kävelevät ihmiset alamme aina jutella toisillemme, jos törmäämme kadulla, hän kertoo hyväntuulisesti.

Kallas ei pelkää paljain jaloin kävellessään punkkeja tai muita, mutta tarkistaa jalkansa säännöllisesti ja metsäisessä maastossa hän käyttää kumisaappaita.

Avojaloin kävelemistä hän voi hyvillä mielin suositella kaikille.

– Ja jos ei koko ajan, niin kokeilkaa edes!

Outi Kallas

52-vuotias Rovaniemeläinen tanssitaiteen maisteri ja tanssi-liiketerapeutti.

Tanssiteatteri Studio Solun perustaja ja taiteellinen johtaja

Kävellyt avojaloin kuivalla maalla 8-vuotiaasta asti.

Aloita maltillisesti!

Paljain jaloin liikkumisella on lukuisia terveysvaikutuksia, jotka on tunnistettu paljon avojaloin liikkuvien kansojen keskuudessa.

Paljasjaloin liikkuminen edistää ennen kaikkea jalkaterveyttä, mutta se soveltuu myös osaksi alaraaja-, jalkaterä- ja selkävaivojen hoitoa. Pienet jalkaterän lihakset vahvistuvat vähitellen avojaloin liikuttaessa, ja jalkapohjan iho mukautuu ärsykkeisiin paksuuntumalla jopa sentin vahvuiseksi.

Avojaloin kävely kannattaa aloittaa maltillisesti tunnustellen joustavassa maastossa. Jos jalkapohjaa aristaa avojaloin kävelyn alkutaipaleella, voi avuksi ottaa ohutpohjaiset ja korottomat paljasjalkakengät.

Ihmisen tasapaino ja pystyasento paranee, liikkumisesta tulee vakaampaa ja kaatumisriski pienenee pitkäaikaisen paljasjalkakävelyn seurauksena. Lisäksi lihasten vammautumisriski vähenee, nivelten joustavuus lisääntyy ja verenkierto vilkastuu. Suonenvetoja, suonikohjuja ja polvi-, lonkka- ja selkäkipuja kärsivälle paljain jaloin kävelystä on myös apua.

Avojaloin käveleminen näyttää vaikuttavan myös yleisterveyteen vastustuskyvyn paranemisen, yleiskunnon kohoamisen ja sairastumisriskin pienenemisen osalta.

Lähde: terveyskirjasto.fi