Sää: Harmaa loska väistyy pian - ensi viikon hiih­to­lo­ma­lai­sil­le lu­va­taan jo au­rin­koi­sem­pia hiih­to­ke­le­jä

Asun­to­kau­pal­le pi­ris­tys­ruis­ke, myös vuok­ra-asun­noil­le ky­syn­tää – kiin­teis­tö­vä­li­tyk­seen tulvi heti tors­tai­na yh­tey­den­ot­to­ja

Metsä Groupin tehdasinvestointi tuo rutkasti uutta elinvoimaa koko seutukunnalle.
Metsä Groupin tehdasinvestointi tuo rutkasti uutta elinvoimaa koko seutukunnalle.
Kuva: Kai Lomma

Metsä Groupin biotuotetehtaan rakentamispäätöksellä on  laajat vaikutukset koko alueen elinkeinoelämään. Kun tehtaan kahden ja puolen vuoden rakentamisaikana töissä on 15 000 eri työntekijää, niin Lidlin, K- ja S-ryhmän kaupoissa jonot pitenet. Työntekijöiden määrä on melkoinen Kemin reilun 20 000 hengen paikkakunnalle. Kokonaisuutena rakentamisvaiheen henkilötyövuodet  nousevat noin 10 000:een, joista yli puolet tehdään Kemissä.

Tehtaalla on tehty jo kuukausia alustavia töitä. Parasta aikaa aluetta paalutetaan. Suurin työvoimatarve tehtaalla on 2022-2023, jolloin rakennustyömaalla ja asennuksissa on mukana yhtä aikaa liki 3 000 henkeä.

Kun rakentamispäätös julkaistiin viime viikon torstaina, niin OP Koti Kemi Oy:n henkilöstön puhelimet alkoivat soida. Näin varmasti tapahtui kaikissa alueen kiinteistönvälitysyrityksissä.

– Yhteydenottojen määrässä voidaan puhua tulvasta ja se jatkui koko viikonlopun yli. Nyt meitä lähestyivät lähinnä ulkopaikkakuntalaiset ostajat. Paikalliset ovat olleet yhteydessä jo ennakkoon, OP Koti Kemi Oy:n toimitusjohtaja Tarja Vartiainen kertoi maanantaiaamuna.

Nokka ylöspäin

Tehdaspäätöksen myötä edullisten asuntojen kysyntä pompahti kattoon. Niistä tehdään kauppaa jopa niin, että ostaja ei käy paikan päällä tutustumassa kohteeseen.

– Edullisten asuntojen myynti ei kosketa pelkästään Kemiä. Ostajat ovat olleet kiinnostuneita myös Keminmaassa sijaitsevista myyntikohteista. Kauppoja tehdään osakkeiden lisäksi edullisista omakotitaloista, jotka mahdollisesti remonteerataan parempaan kuntoon.

Tarja Vartiainen muistuttaa, että vuoden 2015 jälkeen asuntojen hintakehitys on ollut alaviistoon. Nyt tulee muutos.

– Kolmenkymmenen vuoden kokemuksella uskallan sanoa, että kysynnästä huolimatta mitään hintapiikkiä ei ole odotettavissa. Hintakehityksessä nokka lähtee lievään nousuun, Vartiainen uskoo.

Biotuotetehtaan rakennustyömaa kestää noin kaksi ja puoli vuotta. Kun työmaa on valmis, niin rakentajat siirtyvät muihin kohteisiin. Löytyykö ostetuille asunnoille rakennusvaiheen jälkeen vuokraajia?

–Tätä asiaa ostajat varmasti puntaroivat mielessään. Heidän pitää miettiä, mitä asunnolle tapahtuu rakennusprojektin jälkeen.

Asuntoja vuokraava Olavi Kinnunen on ajan hermolla. Heti torstaina vuokrauskyltit ilmestyivät tehtaan lähistöllä oleviin valotolppiin.
Asuntoja vuokraava Olavi Kinnunen on ajan hermolla. Heti torstaina vuokrauskyltit ilmestyivät tehtaan lähistöllä oleviin valotolppiin.
Kuva: Jouni Valikainen

Myös vuokra-asuntoja

Etäopiskelun vuoksi osa opiskelijoista on jäänyt täydentämään opistojaan kotipaikkakunnilleen. Jossakin vaiheessa he palaavat Kemiin ja Tornioon, mutta eri asia on, löytyykö heille enää sopivia vuokra-asuntoja.

– Vuokra-asuntoja on ollut tyhjillään, mutta nyt niille löytyy käyttäjiä. Koronarajoitusten hellittäessä opiskelijoiden  pitää tehdä nopeita  päätöksiä, jotta sopiva asunto löytyy. Opiskelijoiden ja tehtaalle töihin tulevien lisäksi vuokra-asuntoja hakevat esimerkiksi pariskunnat, jotka luopuvat omakotitalosta ja haluavat tulla kaupunkiin vuokralle, myös vuokra-asuntojen välitystä hoitavan OP Koti Kemi Oy:n Tarja Vartiainen muistuttaa.

Kiinteistö Oy Itätuuli ylläpitää ja vuokraa valtion tukemilla arava- ja yhtenäislainoilla rakennettuja ja perusparannettuja vuokra-asuntoja Kemissä. Yhtiössä on tehty jo puolitoista vuotta valmistelevia töitä tehtaan rakennuspäätöstä silmällä pitäen.

– Olemme varautuneet tarjoamaan Kemistä kaksisataa asuntoa tehdasprojektin parissa työskenteleville. Lyhyellä tähtäyksellä asuntoja on tarjolla satakunta ja kahteensataan pääsemme kesään mennessä. Jos kysyntä käy kovaksi, niin meillä on optio tuoda markkinoille vielä sata lisäasuntoa, Itätuulen toimitusjohtaja Tuomo Svanberg kertoo.

Itätuuli vuokraa asuntoja lähinnä projektimajoittajille, jotka voivat esimerkiksi kalustaa ne vuokralaisia varten.

– Kysyntä vuokra-asunnoista vaihtelee projektin aikana. Kovin kysyntä on edessä silloin kuin rakennusmiehet ja laiteasentajat työskentelevät yhtä aikaa työmaalla.

Itätuulen asuntoja sijaitsee ympäri Kemiä pois lukien eteläinen kaupunkiosa.

– Esimerkiksi tehtaan läheltä Koivuharjulla ja Marttalassa meillä on noin sata asuntoa. Lähimmistä asunnoista voi parhaimmillaan avautua tehdasnäköala, Tuomo Svanberg kertoo.

Pihlajaniemi & Co Oy: toimitusjohtaja Mika Pihlajaniemelle  on tullut kyselyjä  mahdollisista vuokra-asunnoista rakentamispäätöksen jälkeen. Yhtiöllä ei ole reservissä vuokrattavia asuntoja Kemiin tuleville työntekijöille.

– Yhtiömme asunnot on tarkoitettu lähinnä pienperheille ja pitkäaikaisvuokraukseen. Muutamissa asunnoissa vuokralla on opiskelijoita. Olenkin opastanut kyselijöitä ottamaan yhteyttä muihin meidän kanssa yhteistyötä tekeviin yrityksiin, yhtiön toimitusjohtaja Mika Pihlajaniemi kertoo.

Metsä Groupin tehdas

Biotuotetehdas

Metsä Groupin biotuotetehtaan rakentaminen kestää noin 2,5 vuotta.

Työvoiman tarve on enimmillään talvella 2022-23.

Henkilömäärä on tuolloin noin 3 000.

Rakennusvaihe työllistää eri vaiheissa noin 15 000 työntekijää.

Henkilötyövuosia kertyy lähes 10 000.

Yli puolet tarvittavista töistä tehdään Kemissä.

Metsä Groupin tehdasalueella käy normiaikoina töissä noin 500 henkilöä.

Uusi biotuotetehdas luo noin 1 500 uutta työpaikkaa lähinnä puuhankintaan.

Uusi tehdas tuottaa sellun lisäksi muun muassa energiaa, mäntyöljyä, tärpättiä ja rikkihappoa.

Tehdas tarvitsee 4,5 miljoonaa kuutiota enemmän puuta kuin vanha sellutehdas.

Vanha sellutehdas pysäytetään loppuvuodesta 2023. Samoihin aikoihin käynnistetään uusi tehdas.

Koko seutukunta hyötyy

Kun Metsä Group teki uuden tehtaan investointipäätöksen, niin Olavi Kinnunen laittoi tehtaan läheisyyteen kyltit vuokrattavista asunnoista ja huoneistoista. Kinnusella on valmiiksi kalustettuja huoneistoja tarjolla Torniossa Hallituskadulla, Kokkokankaalla ja Kivirannalla. Olavi Kinnunen Palvelut -toiminta on keskittynyt Tornioon. Nykyisin yrityksellä on yhteensä yli 60 vuokralaista, joista noin puolet on yrityksiä.

– Kun tehtaan rakentamisesta tuli positiivinen päätös, niin taputin karvaisia käsiäni yhteen. Usko uuteen tehtaaseen on ollut luja ja varmasti seutukunta hyötyy uuden tehtaan rakentamisesta. Tämä on voitto koko alueelle, Olavi Kinnunen iloitsee.

Kinnusella on yli kahdenkymmenen vuoden kokemus vuokraustoiminnasta.

– Välillä talous on ollut tiukilla, mutta toivottavasti tehdasinvestointi näkyy meidänkin toiminnassa. Kalustetuille ja siistikuntoisille huoneistoille uskoisi olevan kysyntää, Olasi Kinnunen sanoo.