Päivien lyheneminen: Mi­nuut­ti mi­nuu­til­ta kohti kaa­mok­sen sineä –  katso ani­maa­tios­ta miten päivä lyhenee nyt Lapissa

Kolumni: Ennen ko­din­hoi­ta­jat rien­si­vät hätiin, kun perhe joutui pulaan – nyt apua saa vain jos osaa vaatia

Palkinnot: Lapin Kansa on vuoden Mes­tis-me­dia

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Kolumni

Ar­vo­taan seu­raa­va ker­ros­lu­ku – Ro­va­nie­mel­lä ei ole kyetty lin­jaa­maan korkeaa ra­ken­ta­mis­ta

-

Kerroslukulotto jatkuu Rovaniemen asemakaavoituksessa. Nyt on menossa arvonta aivan kaupungin ytimessä, sillä niin sanotun Lapinmaan korttelin asemakaavamuutos lähestyy päätösvaihetta.

Kun kaupunginhallitus viikko sitten päätti laittaa korttelin kaavaluonnoksen nähtäville, oli Kiinteistö oy Lapinmaan tontille suunnitellussa hotellissa 18 kerrosta ja Asunto oy Rova-Pekan asuinliiketalossa 14 kerrosta.

Osuuskauppa Arinan hotellitorni on hieman kutistunut alkuvaiheen 21 kerroksesta, mutta 4-kerroksinen asuinliiketalo on kasvanut yli kolminkertaiseksi. Alun perin haettiin vain yhtä lisäkerrosta.

Arpajaisiin on päädytty, koska Rovaniemellä ei ole kyetty linjaamaan korkeaa rakentamista. Keskustan osayleiskaavassa todetaan ydinkeskustan rakennuskorkeuksista vain, että ne ratkaistaan tapauskohtaisesti asemakaavoissa.

Niinpä niitä ratkotaan pala kerrallaan kulloisenkin päättäjävuosikerran mielipiteiden ja ajan hengen mukaan.

Kymmenisen vuotta sitten ajan henki oli seitsemän kerrosta. Sen hotelliyrittäjä Mikael Gröhn sai, kun haki kaavamuutosta 12-kerroksiselle laajennukselle City Hotelinsa viereen.

2019 Gröhn sai poikkeamisluvan kahteen lisäkerrokseen. Ajan henki oli kohonnut yhdeksään kerrokseen.

Nyt puhutaan ihan eri korkeuksista, vaikka ollaan vain risteyksen ylityksen päässä City Hotelista.


En keksi yhtään kestävää perustetta, miksi asuinliiketalojen enimmäiskorkeus lähes tuplaantuisi nykyisestä.


On ymmärrettävää, että Kiinteistö oy Lapinmaa haluaa tonttinsa Lordinaukion vieressä tehokkaampaan käyttöön. Yksikerroksinen liiketilalättänä kaupungin ytimessä ei vastaa myöskään Rovaniemen tavoitetta keskustan tiivistämisestä.

Näyttää vain, että kaupunki on joutunut luopumaan muista omista toiveistaan.

Arinan hotellitorni on sijoitettu Lordinaukion laitaan, nykyisen Sokoksen paikalle, vaikka siihen piti osayleiskaavan mukaan tulla aukion laajennus.

Kauppatoria ei kaupunkikaan enää ole siirtämässä keskustaan muun muassa siksi, ettei kävelykadulle pysty järjestämään huoltoliikennettä turvallisesti.

Lordinaukiota olisi kuitenkin haluttu kasvattaa edes sen verran, että monikäyttöisyys paranisi vaikkapa yleisötapahtumia ajatellen. Ja että tulisi tilaa puille.

Se ei ole kelvannut Lapinmaalle, vaikka massiivinen torni kävelykadun kupeessa näyttää havainnekuvissa tosi kamalalta.

Ällistyttävin lottotulos on kuitenkin Rova-Pekan 14 kerrosta. En keksi yhtään kestävää perustetta, miksi asuinliiketalojen enimmäiskorkeus lähes tuplaantuisi nykyisestä.

Ei Rova-Pekka toki vielä ole saanut kaavamuutostaan, mutta kun on röyhkeyttä esittää huimaa rakennusoikeuden lisäystä, niin saattaahan sitä jonkun verran tullakin.

Jos yksi menee läpi, niin lisää on jo jonossa.

Lapinmaan korttelin naapurissa on vireillä kaavamuutos uudesta asuinliiketalosta Scandic Polar hotellin tilalle. Hakija esittää 12 kerroksen enimmäiskorkeutta.

Kirjoittaja on toimittaja.

Toivottavasti nautit tästä kolumnista

Lapin Kansan tilauksella pääset lukemaan kaikki tuoreimmat ja kiinnostavimmat sisällöt heti.