Mielipide

Arvostelu: Amerikkalaiselle nuorelle rasismi on pelkoa ja poliisiväkivaltaa

-
Kuva: Kevät Sieppi
Kirja

3/5

Angie Thomas: Viha jonka kylvät
Otava, 2017

Angie Thomasin Viha jonka kylvät käsittelee Black Lives Matter -liikettä ja poliisiväkivaltaa. Teos on sisäpiirikatsaus siihen, miten rakenteellinen rasismi vaikuttaa Yhdysvalloissa. Päähenkilö, 16-vuotias Starr Carter, elää kaupungin köyhemmässä osassa, mutta käy koulua rikkaammalla puolella.

Mustan ihonvärinsä takia Starr muuttaa olemustaan rikkaiden valkoisten koulussa, eikä halua paljastaa itsestään kaikkea. Hän elää tavallaan kaksoiselämää.

Kaikki kuitenkin muuttuu, kun Starr näkee poliisin ampuvan ystävänsä. Tapauksesta syntyy suuri kansanliike, jonka keskiössä tyttö joutuu tekemään suuren päätöksen: uskaltaako hän todistaa poliisia vastaan?

Teos on sisäpiirikatsaus siihen, miten rakenteellinen rasismi vaikuttaa Yhdysvalloissa.

Teoksen pääaiheena on poliisiväkivalta, mutta se käsittelee myös Starrin kohtaamaa arkipäivän rasismia, joka ilmenee esimerkiksi koulukavereiden kommentteina.

Kirja on kokonaisuutena laadukas nuortenromaani, joka herättää lukijan ajattelemaan suurempia yhteiskunnallisia ongelmia ja rakenteita.

Suomennettu versio amerikkalaisesta slangista tuntuu hieman väkinäiseltä ja esimerkiksi meemien kääntäminen suomeksi ei toimi. Kirja kannattaa siis ehkä lukea mieluummin alkuperäiskielellään.