Mielipide

Arvostelu: Ajatusten ajattomuutta

Vielä nykyäänkin voi kuvitella lasten, nuorten ja miksei aikuistenkin lukevan tätä kirjaa ja ihastuvan siihen.

-
Kuva: Kevät Sieppi
Kirja

4/5

L. M. Montgomery: Pieni runotyttö
WSOY, 1928

Pieni runotyttö on kirjailija Lucy Maud Montgomeryn kirja vuodelta 1923, joka suomennettiin vuonna 1928. Pieni runotyttö on Runotyttö-trilogian ensimmäinen osa.

Teos kertoo orvosta tytöstä nimeltä Emilia Starr, joka saa kodin Uuden Kuun kartanosta ankaran Elisabet-tädin kasvattina. Kukaan Emilian sukulaisista ei haluaisi taakkaa itselleen, joten he päättävät hatusta vetämällä, kuka lopulta huolehtii hänestä.

Emilia on lahjakas ja uneksiva tyttö, jonka luova mielikuvitus ja hiljalleen muotoutuvat kirjoitustaidot auttavat häntä kestämään vaikeitakin aikoja. Lempeästä Laura-tädistä ja ymmärtäväisestä Jimmy-serkusta tulee Emilialle erittäin läheisiä. Vähitellen, muutamien torjuntojen ja Elisabet-tädin vastustelujen jälkeen, hänen lahjakkuutensa alkaa herättää huomiota. Kirjassa seurataan Emilian matkaa lapsuudesta varhaiseen aikuisuuteen, mikä luo juoneen mukavaa jatkuvuutta.

Parasta Pienessä runotytössä on ajattomuus sekä ympäröivien paikkojen ja Emilian ajatusten kuvailu. Vielä nykyäänkin voi kuvitella lasten, nuorten ja miksei aikuistenkin lukevan tätä kirjaa ja ihastuvan siihen.

Nykypäivänä tosin ristiriitaisia ajatuksia saattaisi herättää se, miten huonosti pientä Emiliaa kohdellaan ja kuinka epätasa-arvoinen kirja välillä on. Tärkeää on ottaa huomioon kirjan julkaisuvuosi ja konteksti. Se auttaa ymmärtämään teosta paremmin.