somehitti: Maa­gi­set si­vel­ti­men vedot – Elsi Tau­riai­sen video sai rä­jäh­tä­vän suo­sion, yht­äk­kiä seu­raa­jia olikin reilun tu­han­nen sijaan 126 000

Onnettomuus: Hen­ki­lö­au­to suistui tieltä veteen Ra­nual­la – kul­jet­ta­ja me­neh­tyi on­net­to­muu­des­sa

Pääkirjoitus: KOK päästää hyök­käys­so­taa käyvän Venäjän ur­hei­li­jat ke­sä­olym­pia­lai­siin tietyin ehdoin – päätös on pöy­ris­tyt­tä­vä, mutta lin­jas­sa kor­rup­toi­tu­neen jär­jes­tön edus­ta­mien arvojen kanssa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Arvio: Fro­ze­nin jat­ko-osas­sa nähdään tuttuja latuja Lapin tun­nel­mis­sa – elo­ku­vas­sa ripaus ko­lo­nia­lis­mi­kri­tiik­kiä

Frozen II lumoaa realistisilla tunturimaisemilla ja näyttää edeltäjäänsä komeammalta.

Sven, Kristoff, Anna, Elsa ja Olaf ovat uusien haasteiden edessä. Frozen II:een on saatu mukaan Lapin luonnon tunnelmia.
Sven, Kristoff, Anna, Elsa ja Olaf ovat uusien haasteiden edessä. Frozen II:een on saatu mukaan Lapin luonnon tunnelmia.
Kuva: Disney

Frozen II jatkaa saagaa Elsasta ja Annasta, Arendelin satuvaltakunnan kuninkaallisista siskoksista ja parhaista ystävyksistä.

Tarina pelaa varman päälle, mutta kuviossa riittää vielä ammennettavaa: Anna on maanläheisempi ja samastuttavampi, Elsaa taas hänen taikavoimansa houkuttelevat ihmisten parista kohti luontoa ja tuntemattomia seikkailuja.

Tie vie lumottuun metsään, jonka ikuisen sumun vangiksi on joutunut niin pohjanväkeä kuin Elsan ja Annan kansaakin. Matkaan lähtee myös Annaa kosiskeleva Kristoff.

Tärkeässä roolissa ovat neljä elementtiä: ilma, maa, tuli ja vesi. Mikäpä siinä, mutta tuloksena on turhia sivuhahmoja. Lehtiä tanssittavalla ilmanhengellä ja tulta edustavalla söpöllä salamanterilla ei ole oikein mitään virkaa.

Kun mukana ovat vielä porobestis Sven sekä nippelitietoa jakava höröhampainen lumiukko Olaf, päähenkilöt saavat rinnalleen turhan laajan kaartin koomisia peesaajia.

Musiikin puolella Kristoff fiilistelee mahtipontisissa kasaritunnelmissa, ja Olaf saa oman revyynumeronsa. Elsan laulut ovat vahvasta tulkinnasta huolimatta — tai ehkä sen vuoksi — tavanomaista euroviisukamaa.

"Värimaailma ansaitsee kiitosta: karkki-imelyyden rinnalle tuodaan kaunista harmaata ja murrettuja sävyjä."

Jatko-osaa on etukäteen hehkutettu sillä, että inspiraatiota on haettu paikan päältä Lapin luonnosta.

Täkäläiselle onkin koskettavaa nähdä tutunoloisia maisemia. Värimaailma ansaitsee kiitosta: karkki-imelyyden rinnalle tuodaan kaunista harmaata ja murrettuja sävyjä.

Tumma taivas pohjoisen meren yllä on yksinkertaisuudessaan upea, ja arvaamattomat kivijättiläiset sopivat hienosti tunturimaisemiin.

Toisaalta tunnelmallisesta luontokuvauksesta seuraa outo epäsuhta. Kun jäkäläpeitteiset kivet ja syksyiset maitohorsmat ovat herkän realistisia, ihmiset näyttävät entistä enemmän muovisilta vinkuleluilta.

Juonesta löytyy tervetullut ripaus kolonialismikritiikkiä: etelän vallanpitäjät eivät aina tarkoita pohjoisen kansan parasta. Saamelaisten konsultoinnin ansiosta pohjanväen kuvaus ei muutenkaan vaikuta kauhean kiusalliselta.

Vaikka Frozen II näyttää edeltäjäänsä komeammalta, ilmiselvä jatko-osamaisuus pudottaa pisteitä. Varsinaisille Frozen-faneille elokuva tuntui kyllä maittavan erinomaisesti.

Tenka Issakainen
Elokuva

Frozen II

Käsikirjoitus: Jennifer Lee.

Ohjaus: Chris Buck ja Jennifer Lee.

K 7, kesto 104 minuuttia.

Pääosissa: Kristen Bell, Idina Menzel, Josh Gad, Jonathan Groff.

Suomalaisina ääninä :Saara Aalto, Katja Sirkiä, Tero Koponen, Petrus Kähkönen.

Pohjoissaamelaisina ääninä: Elin Kristina Oskal, Marianne Pentha, Ánndaris Rimpi, Vegard Bjørsmo.

Kriitikon kouluarvosana: 7