Mainos

Arc­ticS­kills-am­mat­ti­tai­to­ki­sa tuo poh­jois­mai­den nuoret osaajat Ro­va­nie­mel­le – REDUn Ante Magga ja Nelli Heik­ki­lä val­mis­tau­tu­vat kisaan luot­ta­vai­sin mielin

Lapin koulutuskeskus REDU järjestää ArcticSkills-ammattitaitokisat Rovaniemellä 21.3.2023. Tapahtumaan osallistuu yhteensä 46 opiskelijaa yhdessä opettajiensa kanssa Suomen, Ruotsin ja Norjan pohjoisalueiden ammattioppilaitoksista. Lue, miksi Ante Magga ja Nelli Heikkilä päättivät lähteä mukaan kisaamaan.

Levyseppähitsaajaksi opiskelevan Ante Maggan ei kauaa tarvinnut miettiä vastausta, kun häneltä kysyttiin kiinnostusta osallistua ArcticSkills-kisoihin. ”Kisaaminen kuulosti todella mielenkiintoiselta. Haluan lähteä kokeilemaan ja testaamaan omaa osaamistani.”
Levyseppähitsaajaksi opiskelevan Ante Maggan ei kauaa tarvinnut miettiä vastausta, kun häneltä kysyttiin kiinnostusta osallistua ArcticSkills-kisoihin. ”Kisaaminen kuulosti todella mielenkiintoiselta. Haluan lähteä kokeilemaan ja testaamaan omaa osaamistani.”

Lapin koulutuskeskus REDUn opiskelijoille Ante Maggalle ja Nelli Heikkilälle päätös osallistua ArcticSkills-ammattitaitokilpailuihin oli helppo. Molemmat halusivat ensimmäisen vuoden opiskelijoina päästä kokeilemaan jotain uutta sekä haastamaan hieman itseään. Myös tapahtuma itsessään kuulosti mielenkiintoiselta.

– On hienoa päästä kokeilemaan kisaamista ensimmäistä kertaa ja kuulla palautetta oman alan ammattilaisilta, mitkä asiat menevät omassa kisasuorituksessa hyvin ja mitä asioita kannattaisi parantaa. Nämä opit varmasti auttavat minua niin opiskelussa kuin aivan työelämässä, ravintola- ja catering-alan opiskelija Nelli Heikkilä kommentoi.

Lapin koulutuskeskus REDU järjestää ArcticSkills-ammattitaitokisat Rovaniemellä maaliskuun 21. päivä. Kilpailulajeja on yhteensä 14 ja kilpailupaikkoja kaikissa REDUn Rovaniemen toimintayksikössä. Tapahtumaan osallistuu yhteensä 46 opiskelijaa yhdessä opettajiensa kanssa Suomen, Ruotsin ja Norjan pohjoisalueiden ammattioppilaitoksista.

– Olen jonkun verran ehtinyt harjoittelemaan ravintolatarjoilun kulkua opettajani Sannan avustamana, mutta onneksi ehdin vielä työharjoittelussa kartuttamaan kokemustani, toteaa Heikkilä, jonka tulee tehdä kisassa pääruoan ja jälkiruoan tarjoilunäytös.

Päivän kestävässä ArcticSkills-ammattitaitokisassa nuoret pääsevät näyttämään taitonsa omien alojensa raadeille, jotka pisteyttävät suoritukset. Kisailun lisäksi tarkoituksena on samalla kehittää osaamista sekä luoda kontakteja muiden pohjoismaalaisten opiskelijoiden kanssa.

– Olen ehtinyt harjoittelemaan hitsauspuolen kisaa varten muun muassa eri hitsaustyylejä. Kuitenkaan kisassa voittaminen ei ole minulle tärkeintä, vaan ennemminkin halu päästä kokeilemaan jotain uutta samalla kehittäen itseäni, Ante Magga kommentoi.

Ravintola- ja catering-alan perustutkinnon opiskelija Nelli Heikkilä opiskelee ensimmäistä vuottaan REDUlla. ”Opinnot ovat sujuneet todella hyvin ja tuntuu, että olen löytänyt oman juttuni. On hienoa, että REDU tarjoaa myös ArcticSkills-kisan kaltaisia oppimismahdollisuuksia meille opiskelijoille.”
Ravintola- ja catering-alan perustutkinnon opiskelija Nelli Heikkilä opiskelee ensimmäistä vuottaan REDUlla. ”Opinnot ovat sujuneet todella hyvin ja tuntuu, että olen löytänyt oman juttuni. On hienoa, että REDU tarjoaa myös ArcticSkills-kisan kaltaisia oppimismahdollisuuksia meille opiskelijoille.”

Tiivis arktinen yhteistyö

ArcticSkills-ammattitaitokisoja on järjestetty jo vuodesta 2016 lähtien ja REDU on ollut mukana toiminnassa vuodesta 2020. Kilpailu on osa EU:n Kolarctic-ohjelmaa, jonka yksi tärkeimmistä tavoitteista on lisätä ulkorajayhteistyötä arktisella alueella.

Tänä vuonna Norjan, Suomen ja Ruotsin pohjoisalueiden ammatillisten oppilaitosten yhteistyö tiivistyi entisestään, kun ensimmäistä kertaa osana ohjelmaa järjestettiin vaihtoviikko, joka toteutettiin 6.-10.2.2023 kaikissa kolmessa maassa.

REDUsta lähti yhteensä 10 opiskelijaa sekä 5 opettajaa vaihtoon, joka järjestettiin osana ArcticSkills-kisoihin valmistautumista. Kokit, tarjoilijat ja putkiasentajat olivat Ruotsin Ylitorniolla, levyseppähitsaajat ja maarakentajat Norjan Kirkkoniemessä.

– Oli mukava päästä tutustumaan ennakkoon kilpailukavereihin Norjan Kirkkoniemessä sekä näkemään norjalaisen ammattiopiston opetusmetodeja. Kävimme myös telakalla, jossa laivoja hitsattiin ja korjattiin. Se oli kyllä hieno kokemus. Päivät menivät nopeaa, kun oli niin paljon tekemistä ja nähtävää. Diplomitkin matkasta saimme mukaan, Magga kertoo.

Heikkilä oli Maggan tapaan vaihdossa, mutta Norjan sijaan Ruotsin Ylitorniolla. Päivisin hän pääsi tutustumaan paikallisen koulun opetuksiin ja vierailemaan yrityksissä, kuten kylpylähotelli Cape Eastissa ja Luppiovaaran lomakylässä. Iltaohjelmaan kuului puolestaan käynti porosafarilla ja paljon yhteistä tekemistä muiden opiskelijoiden kanssa.

– Voisin lähteä milloin vain uudestaan. Vaihtokokemus oli superkiva. Oli mukava tutustua muihin opiskelijoihin ja päästä näkemään, miten oman alan opinnot on järjestetty naapurimaassa, Heikkilä summaa hymyillen.

Seuraa livelähetystä kisoista

Lapin koulutuskeskus REDU järjestää ArcticSkills-ammattitaitokisojen avajaiset 20.3. ja kisat sekä päättäjäiset kutsutuille vieraille 21.3. Katsojat eivät siis pääse juhlallisuuksiin tai kisapaikoille, mutta jos niiden kulku kiinnostaa, voi kilpailupäivän tunnelmia seurata sujuvasti REDUn Facebook-livelähetysten kautta.

ArcticSkills-kisojen lisäksi REDU tarjoaa opiskelijoilleen mahdollisuuden osallistua vuosittain järjestettävään ammattitaidon suomenmestaruuskilpailuihin eli Taitaja-tapahtumaan, joka toimii ammatillisen koulutuksen näyteikkunana. Vielä Heikkilä tai Magga eivät ole varmoja ensi vuoden osallistumisestaan, vaikka orastavaa kiinnostusta kyllä löytyy.

– On hienoa, että meillä opiskelijoilla on mahdollisuus päästä erilaisiin kilpailuihin. Ne tarjoavat hyvän mahdollisuuden syventää omaa osaamista sekä oppia uutta itsestään ja opiskelemastaan alasta, Magga toteaa.

– Vaikka varsinaiset ArcticSkills-kisat ovat vielä tulossa, voisin suositella tätä kelle vain jo järjestetyn vaihtoviikon takia. Se on todella antanut uutta perspektiiviä opiskeluun sekä hienon mahdollisuuden tutustua saman alan opiskelijoihin muista Pohjoismaista. Ei tällaista tilaisuutta kovin usein tule vastaan, Heikkilä summaa.

-


ArcticSkills-ammattitaitokisat

Lapin koulutuskeskus REDU järjestää ArcticSkills-ammattitaitokisat Rovaniemellä 21.3.2023.

Kisatunnelmia voi seurata kilpailupäivänä REDUn Facebook-livelähetysten kautta. Ota REDUn Facebook-tili seurantaan! 

ArcticSkills-ammattitaitokisan kilpailualat

 • kokki
 • tarjoilija
 • putkiasennus
 • autonmaalaus
 • autoasennus
 • maarakennus
 • hitsaus
 • hiusala
 • sähköasennus
 • ICT-ala
 • terveys- ja sosiaaliala
 • poronhoito
 • Duodji/saamenkäsityö
 • talonrakennus

Lisätietoja: 

Kilpailunjohtaja Hannu Uimaniemi, Lapin koulutuskeskus REDU

Tutustu kisojen verkkosivuihin: www.arcticskills.com 


Tiesitkö? Kevään yhteishaku on käynnissä! 

Kevään 2023 yhteishaun hakuaika on 21.2. - 21.3.2023. Yhteishaussa voit hakea syksyllä alkavaan ammatilliseen koulutukseen.

Tutustu Lapin koulutuskeskus REDUn yhteishakuun ja haussa oleviin perustutkintoihin täältä. 

Tai tutustu eri ammatteihin YouTubessa!