
Arctic Design Week tarjoilee 15-vuotisjuhlavuoden kunniaksi useita osallistavia asiantuntijaseminaareja sekä teemallisia työpajoja, jotka on tarkoitettu niin yrittäjille, muotoilijoille, kulttuurialan toimijoille kuin opiskelijoillekin.
Muotoiluviikon ohjelmisto sisältää ammattilaistapahtumia, kuten Liikahus-yritystapahtuman, Arctic AHA! -foorumit, Italian Design Days –foorumin, Design Studio -muotoilutyöpajan, Circular Design -valmennuksen sekä Creative North Sessions -keskustelut.
Juhlavuosi näkyy myös Arctic Awards Night –illassa, jossa esiintyy mm. kanadalaisen BRP Co. designjohtaja Denys LaPointe.
– Tavoitteena on synnyttää kehittäviä keskusteluita, luoda verkostoitumisen mahdollisuuksia eri toimijoiden välille, tunnistaa businessmahdollisuuksia sekä antaa eväitä liikennetoiminnan kehittämiseen muotoilun keinoin, Arctic Design Weekin tuottaja Taina Torvela Business Rovaniemeltä esittelee.

Tänä vuonna yksi järjestettävistä tapahtumista on Liikahus, jonka uusi “yrittäjä auttaa yrittäjää” -formaatti on saanut erinomaisen vastaanoton. Matalalla kynnyksellä toimivassa sparrauskombinaatiossa yrittäjät ovat äänessä ajantasaisten case-yritysten kanssa.
– Vierailevina liikauttajina toimivat jo toiminnassaan pidemmälle onnistuneet yrittäjät sekä paikallisina haastajina kehitysaskeleita ottavat ja/tai suunnittelevat yrittäjät. Paras neuvonantaja yrittäjälle on toinen yrittäjä, Torvela kiteyttää.
Mikä on yrityksen tarkoitus tässä ajassa?
Jo 15 vuoden ajan Arctic Design Weekissä mukana ollut muotoilun asiantuntija Päivi Tahkokallio palaa vielä kerran Arctic AHA! -foorumin moderaattoriksi. Foorumin kolme dialogia järjestetään paikan päällä Tiedekeskus Pilkkeessä.
Tänä vuonna kolmen dialogin kantava teema liittyy yrityksen tarkoitukseen sekä ajatukseen siitä, että yrityksellä olisi muukin syy olemassaololleen kuin vain voiton tavoittelu.
– Lähivuosien aikana yritysten toimintaan ovat vaikuttaneet monet yhtäaikaiset suuret haasteet. Kaikkien on pitänyt reagoida tavalla tai toisella muutoksiin, kuten koronapandemiaan, sotaan Ukrainassa tai energiakriisiin. Se, miten nämä muokkaavat yrityksiä, vaatii avointa keskustelua, Tahkokallio toteaa.
Dialogien aikana moderaattorina toimiva Tahkokallio haluaakin kysyä vierailtaan vaikuttavatko maailman tapahtumat siihen, miten yritys tarkoitustaan miettii ja miten he perustelevat oman tarkoituksensa.
– Mukana on kiinnostavia kotimaisia sekä kansainvälisiä yrityksiä, kuten Suomen vanhin, jo vuonna 1649 perustettu yritys Fiskars Group. Heidän muotoilujohtajansa Petteri Masalin osallistuu kaikkiin foorumin dialogeihin ja esittelee esimerkiksi Fiskarsin talvituotteiden tuotekehitystä, Tahkokallio kertoo.

Muita keskusteluissa mukana olevien yritysten asiantuntijoita ovat mm. kotimaisen RePackin toimitusjohtaja Jonne Hellgren, joka on toinen rohkean digiajan pakkausyrityksen pohjoisista perustajista. Ulkomaisista yrityksistä mukana ovat maailmassa eniten palkintoja keränneen Elmwood-bränditoimiston perustaja Jonathan Sands sekä frogin VP Regenerative Design Kara Pecknold, joka on myös koko Capgeminin kestävän kehityksen johtaja.
– Muotoilun vaikuttavuus ja merkityksellisyys ovat yrityksessä parhaiten nähtävissä pitkällä aikavälillä. Parhaimmat tulokset tulevat silloin, kun muotoilu on läsnä koko ajan yrityksen toiminnassa, Tahkokallio lopuksi pohtii.
Oivalluksia yritystoiminnan kehittämiseen
Arctic Aha! -foorumien lisäksi muotoiluviikko tarjoilee mielenkiintoisia tapahtumia yrityksille ja luovan alan ammattilaisille. Yksi näistä on pohjoisen luovien alojen ammattilaisten yhteinen kokoontuminen Creative North Sessions, joissa pureudutaan luovan työn ydinkysymyksiin tekijöiden näkökulmasta.
– Jokaisessa sessiossa yksi paikallinen toimija tai yritys toimii illan isäntänä tai emäntänä ja tuo tutuksi omaa työtään koko yhteisölle. Lisäksi tapahtumaan on kutsuttu puhuja, joka syventää teemaa omalla puheenvuorollaan. Ilta päättyy yhteiseen keskusteluun, jossa pohditaan yhdessä luovan työn erityispiirteitä ja liiketoimintaa sekä prosesseja päätösten ja ratkaisujen taustalla, tapahtuman tuottaja Katariina Imporanta Kaltio Creativelta kommentoi.
Creative North Sessionsa on osa Arctic Design Capital -hanketta, joka tukee arktisen ohjelman jalkautumista ympärivuotiseksi. Seuraava tapahtuma järjestetään Arctic Design Weekin aikana Y-Northin tiloissa 23.3. Illan aiheena on luovuuden johtaminen, osana omaa työtä suunnittelijana sekä luovassa työyhteisössä. Inspiraatiopuhujana tilaisuudessa on muotoilija Harri Koskinen.
Edeltävänä päivänä 22.3. Y-Northissa järjestetään myös Arctic Circular Design -valmennus, joka saapuu Arctic Design Weekille ensimmäistä kertaa. Sen tarkoituksena on tuoda esille kiertotalouden ja vastuullisuuden teemoja tämän päivän liiketoiminnan kehittämisessä. Keskustelua johtaa keynote-puhujina muotoilujohtaja Julius Oförsagd ja kiertotalouden pioneeri ja asiantuntija Anne Raudaskoski.
– Kyseessä on todella matalan kynnyksen startti. Valmennus on tarkoitettu erityisesti kaikille tuotantotalouden yrityksille, jotka haluavat inspiroitua ja oppia sitä, miten kiertotalousajattelu ja muotoilu työkaluna voivat mahdollistaa uusien tuotteiden ja palveluiden syntymisen. Meidän tarkoituksenamme on Annen kanssa antaa valmennuksen aikana myös konkreettisia työkaluja ideointiin, Oförsagd esittelee.

Muotoilukilpailu innovatiivisille opiskelijoille
15 vuotta sitten Arctic Design Week oli lähinnä opiskelijoille suunnattu konsepti. Yhä tänäkin päivänä muotoiluviikon ohjelmakattaus sisältää opiskelijoille kiinnostavia sisältöjä, kuten Young Finnish Designin järjestämän Veke & Joutsen Design Studion, jonka tavoitteena on yhdistää uransa alussa olevat muotoilijat yhteen yritysten kanssa.
Maaliskuussa 25.3. järjestettävässä workshopissa mukana ovat kotimaiset sisustusalan yritykset Veke ja Joutsen, jotka etsivät uusia tuoteideoita valikoimiinsa nuorilta muotoilijoilta. Matias Ranua Vekeltä ja Katja Helén Joutsenelta tulevat myös julistamaan tehtävänannot paikan päälle.
– Intensiivisen workshopin aikana nuoret muotoilijat pääsevät suunnittelemaan uusia tuote-ehdotuksia yritysten valikoimiin. Työskentelyvaiheen jälkeen kolme eri raatia valitsevat mieleisensä voittajat. Myös yleisö voi tulla paikan päälle äänestämään omaa suosikkiaan, esittelee Design Studion fasilitaattorina toimiva Heidi Maria Huovinen Young Finnish Design Oy:ltä, joka on kahden muotoilijan Huovisen ja Elisa Luodon perustama yritys, jonka missiona on tuoda uuden sukupolven huippumuotoiluosaaminen näkyväksi ja ostettavaksi yrityksille Suomessa ja ulkomailla.
Kilpailu järjestetään Kauppakeskus Sampokeskuksen liiketilassa lauantaina 25.3. Ilmoittautuminen opiskelijoille ja vastavalmistuneille on auki 28.2. asti. Lisäksi kuka tahansa voi tulla seuraamaan workshop-työskentelyä paikan päälle.
– On äärimmäisen ilahduttavaa, että pystymme mahdollistamaan Arctic Design Weekin aikana nuorille muotoilijoille uusia tapoja tuoda esille heidän osaamistaan sekä luomaan verkostoitumisväyliä alan ammattilaisten ja yritysten kanssa, Huovinen summaa hymyillen.
LIIKAHUS #äläjämähä
- 21.3.2023 klo 13–18
- Lähteentien Pirtti
- Ilmoittaudu täällä!
ARCTIC CIRCULAR DESIGN -valmennus
- 22.3.2023 klo 8.30
- Y-North
- Ilmoittaudu täällä!
ITALIAN DESIGN DAYS
- 23.3.2023 klo 11–12.30
- Lapin yliopisto
- Ilmoittaudu täällä!
CREATIVE NORTH SESSIONS - Pohjoisen luovien tekijöiden yhteiset kohtaamiset
- 23.3.2023 klo 16–18
- Y-North
- Ilmoittaudu täällä!
AWARDS NIGHT
- 23.3.2023 klo 18–20.30
- Kulttuurikeskus Korundi
- Ilmoittaudu täällä!
Arctic AHA! Ja Global Design Talks -dialogit
- 24.3.2023 klo 9–15.30
- Tiedekeskus Pilke
- Ilmoittaudu täällä!
DESIGN STUDIO / VEKE & JOUTSEN -WORKSHOP
- 25.3.2023 klo 9.30-14
- Sampokeskus
- Muotoilija, ilmoittaudu Design Studioon hello@youngfinnishdesign.com
- Lue lisää täältä!
Tutustu muotoilutapahtumaan osoitteessa: www.arcticdesignweek.fi
Hyppää Design Junaan ja lähde Luovalle Leirille Lappiin. Luvassa on kaksi päivää ammatillista hauskanpitoa ja halutessasi Lappi-elämyksiä maailman pohjoisimmalla muotoiluviikolla Rovaniemellä.
Arctic Design Weekin ohjelmistossa on luvassa erityisesti juuri torstaina 23.3. ja perjantaina 24.3.2023 muotoilijoille suunnattuja sisältöjä.
Design Juna lähtee Helsingistä ke 22.3. klo 19.29. Vieraille järjestetään tervetulotilaisuus Helsingin rautatieaseman Presidentin Aulassa klo 18.30.