Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

häiriöt: Kaleva Median lehtien App­le-so­vel­lus­ten häiriö saattaa haitata käyttöä

Kolumni

Antti Tuisku sauvoi me­dia­myl­läk­kään löy­tääk­seen paikan, jota me kaikki etsimme

-

Viikonlopun messevin urheilu-uutinen oli rovaniemeläisen ex-artisti Antti Tuiskun hyppy kilpailullisille hiihtoladuille. Tuisku kertoi tähyävänsä ensi vuoden SM-kisoihin ja harjoittelevansa tavoitetta kohti ammattimaisin ottein.

Puheenaihe oli taattu. Voiko Tuisku pärjätä, mediat kysyivät eri hiihtoasiantuntijoilta – ja totta kai somekansan piti saada kertoa, onko tämä hyvä vai huono uutinen.

Projektinsa julkistusvideolla Tuisku myöntää, että on tuntunut hyvältä olla poissa kaikesta. Artistiura päättyi virallisesti viime kesänä. Suomen pölyjä Tuisku pudisteli merkkikengistään jo aiemmin ja muutti Espanjaan.

Etelä-Euroopassa Tuiskua on hellinyt auringon lisäksi tuntemattomuus. Jokaista baarissa otettua tanssiaskelta ei uutisoida viihdesivuilla kuten koti-Suomessa.

Ihailen ja kauhistelen Tuiskun hulluutta heittää itsensä taas uuteen julkisuusmyllyyn. Tuisku puffasi jättiuutistaan yli 360 000 Instagram- ja Facebook-seuraajalleen ja julkisti sen Suomen mittapuulla massiivisesti.

Miksi hiihtotavoite sitten on julkinen ja miksi Tuisku haluaa altistaa itsensä mediahuomiolle? Olisiko harjoittelu ollut helpompaa ihan hissunkissun?

Videollaan Tuisku kertoo tarvinneensa uuden projektin. Ehkäpä tavoitteen julkinen julistus on samalla motivaatio viedä homma maaliin asti. Luovuttaminen ei ole helpoin vaihtoehto, kun asian kanssa on tullut isosti esille.

Mittakaava tosin on eri kuin taviksella, joka uudenvuodenaattona suljetun suklaarasian kanssa kertoo elämäntapamuutoksestaan sadalle seuraajalle.

Jos nyt jaksan viel tän yhden mäen yli, onks sen jälkeen uusi mäki.

Tuiskun uutinen toi hiihdolle ja sen huipputason vaatimalle harjoittelulle ison näkyvyyden. Samalla Tuisku sai tilaisuuden kertoa perustamastaan uudesta hiihtoseurasta, jossa tuetaan naisurheilijoiden urapolkua. Se on merkittävä lajiteko.

Kenties muutaman viikon päästä 40 vuotta täyttävä Tuisku saa myös motivoitua jonkun muunkin tavoitteellisempaan liikuntaan.

Toisaalta mietin, kaipaako Tuisku ihan vähän julkisuuteen? Videollaan hän kertoo unista, joissa itkee eri ihmisille, että mitä on mennyt tekemään. Onko se kuvaus artisti-Tuiskun hävittämisestä ja valokeilasta katoamisesta, jää kuulijan tulkittavaksi.

Tuiskun hiihtoprojekti kantaa nimeä Mie hiihdän, joka mukailee tähden vuonna 2017 julkaisemaa Mä hiihdän -hittiä. Saara Törmän sanoittamassa kappaleessa kuvaillaan muun muassa näin:

Jos nyt jaksan viel tän yhden mäen yli, onks sen jälkeen uusi mäki.

Tuiskun tapauksessa varmaankin on. Toivottavasti ei yhtä melankolisessa mielessä kuin laulussa, mutta projektimaisille suorittajille tasaisia latuja on harvoin tarjolla. Ja kuten elämässä yleensä, ei sellaisella suksiminen tunnu oikein miltään.

Raadollisimmalta kuulostaa Tuiskun lausuma lause, jossa hän toivoo projektin kautta löytävänsä itsensä paikasta, jossa kokee aidosti riittävänsä omana itsenään. Sitähän me kaikki sisimmissämme haluamme: että riittäisi tällaisena.

Vilpittömästi toivon, että Antti Tuisku sen kokemuksen saa, oli sijoitus ensi kevään SM-hiihdoissa mikä tahansa. Annetaan hänen vaan hiihtää.

Kirjoittaja on urheilutoimittaja.

Toivottavasti nautit tästä kolumnista

Lapin Kansan tilauksella pääset lukemaan kaikki tuoreimmat ja kiinnostavimmat sisällöt heti.