Antti Rin­teel­lä ja Sirpa Paa­te­rol­la taitaa olla sama suunta – kes­kus­tan epä­luot­ta­mus ei voi enää johtaa muuhun kuin pää­mi­nis­te­rin vaih­tu­mi­seen

Keskustan puoluehallitus edellyttää sdp:ltä ratkaisuja. Nyt pohditaan entistä kiivaammin, ketä demarit nostavat uudeksi pääministeriksi.

Heillä tosiaan taitaa olla hallituksessa sama suunta kohti ulko-ovea. Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero lähti jo, ja pääministeri Antti Rinteen lähtölaskenta on alkanut.
Heillä tosiaan taitaa olla hallituksessa sama suunta kohti ulko-ovea. Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero lähti jo, ja pääministeri Antti Rinteen lähtölaskenta on alkanut.

Keskustan eduskuntaryhmä ja puoluehallitus ovat erittäin sitoutuneita hallituspohjaan ja hallituspuolueisiin. Sen sijaan sillä on henkilöön liittyvää epäluottamusta.

Näin totesi puheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni, kun ryhmän kokoushuoneen ovi vihdoin aukesi kahden ja puolen tunnin palaverin jälkeen maanantaina iltapäivällä. Ryhmän kerrotaan olleen melko yksimielinen.

Kulmuni ei maininnut nimeä, mutta henkilö on itsestään selvästi pääministeri Antti Rinne. Käytännössä keskustan eduskuntaryhmän linjaus tarkoittanee, että Rinne joutuu väistymään pääministerin paikalta. Hallituspohja sen sijaan säilyy entisenä.

Keskusta alkoi pohjustaa omaa etenemissuuntaansa saman tien puoluehallituksessa. Se asettui täysin samalle linjalle kuin eduskuntaryhmä.

– Sdp:n on nyt tehtävä omat johtopäätöksensä ja ratkaisunsa. Tämän olemme viestineet sinne niin selvästi kuin se on mahdollista, totesi puoluehallituksen jäsen Johanna Häggman kokouksen päätyttyä.

Sdp:n puoluehallitus on puolestaan parhaillaan aloittamassa kokoustaan. Se oli kutsuttu koolle puoli kahdeksaksi tänä iltana. Rinne itse on ilmoittanut, ettei aio erota.

Marin, Lindtman vai ehkä Urpilainen?

Vahvimmin esillä uudeksi pääministeriksi ovat nyt sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ja liikenneministeri Sanna Marin.

Varteenotettavampana vaihtoehtona pidetään Marinia, jolla on jo kokemusta sekä ministerinä että puoluejohtajana toimimisesta. Hän sijaisti Rinnettä tämän sairasloman aikana.

Toisaalta puolueessa on myös muutama musta hevonen. Yhtenä sellaisena on mainittu vastikään komissaarina aloittanut entinen puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Jutta Urpilainen.

Vain kaksi pääministeriä joutunut eroamaan

Vihreät ja rkp ilmaisivat aiemmin päivällä tukevansa Antti Rinteen jatkoa pääministerinä. Omat epäilyksensä myös niillä kuitenkin on.

Jos Antti Rinne joutuu nyt vastoin tahtoaan luopumaan pääministerin tehtävistä, hän on lajissaan vasta kolmas itsenäisen Suomen historiassa.

Vapaaehtoisia sivuun siirtymisiä on ollut useampia, mutta tähän mennessä vain kaksi pääministeriä on joutunut väistymään hallituksen johdosta.

Vuonna 1961 V.J. Sukselainen (kesk) ensin tuomittiin virkarikoksesta ja sitten vapautettiin, mutta sen jälkeen hän ei voinut enää palata pääministeriksi. Vuonna 2003 Anneli Jäätteenmäki (kesk) puolestaan erosi niin sanotun Irakgate-skandaalin seurauksena.