Kysely: Miten pidät itsesi ja asun­to­si vii­leä­nä hel­teel­lä? – kerro vink­ki­si Lapin Kan­sal­le, teemme ai­hees­ta juttua

Kolumni: Kes­kin­ker­tai­suus kun­niaan, elä­mäs­sä ei tar­vit­se koko ajan nauttia kai­kes­ta

Yritykset: Kemissä yri­te­tään perua ym­pä­ris­tö­lu­pa ro­muy­ri­tyk­sel­tä – "Poik­keuk­sel­li­nen toimi"

Tilaajille

Ana­lyy­si: "Sää­ty­ta­lol­ta läh­de­tään kädet nyr­kis­sä" – vii­kon­lop­pu­hom­mik­si mennyt krii­si­rii­hi jättää arpia hal­li­tus­puo­luei­den välille

Vaikka tukevaan jumiin ajautuneessa puoliväliriihessä syntyisi sopu, sen kipukohdat leimaavat hallitustyöskentelyä jatkossa. Epidemian rauhoittuminen ja rokotusten eteneminen siirtävät katseen koronamoodista talouteen ja työllisyyteen, kirjoittaa Jussi Orell.

Pääministeri Sanna Marin keskeytti kriisiriihen perjantaina. Neuvottelut jatkuvat viikonloppuna.
Pääministeri Sanna Marin keskeytti kriisiriihen perjantaina. Neuvottelut jatkuvat viikonloppuna.

Hallituksen puoliväliriihestä kehkeytyi vähintään niin vaikea kuin ennakoitiin. Neuvottelut Helsingin Säätytalolla keskeytyivät keskiviikkona heti alkuunsa, kun pääministeri Sanna Marin (sd.) puhalsi viisikon eli puheenjohtajien neuvottelut poikki tehtyään kompromissiesityksen työllisyys- ja taloustoimista. Marinin mukaan edellytyksiä neuvottelujen jatkamiselle ei sillä erää ollut. Keskusta puolestaan pöyristyi pääministerin ratkaisusta ja vakuutteli neuvottelukykyään. Perjantaina Marin toisti tempun ja kutsui viisikon eli puheenjohtajat viikonlopputöihin.

Kehysriihen keskeisin riita liittyy työllisyyskeinoihin ja niiden vaikutukseen julkiseen talouteen. Turpeesta tapellaan siinä ohessa. Yhtä mieltä on oltu tarpeesta parantaa työllisyyttä, mutta keinoista ja niiden vaikuttavuudesta ei. Talouden elvyttäminen koronan vuoksi on hyväksytty laajasti, mutta kysymys on nyt siitä, koska piikki menee kiinni.