Päivien lyheneminen: Mi­nuut­ti mi­nuu­til­ta kohti kaa­mok­sen sineä –  katso ani­maa­tios­ta miten päivä lyhenee nyt Lapissa

Kolumni: Ennen ko­din­hoi­ta­jat rien­si­vät hätiin, kun perhe joutui pulaan – nyt apua saa vain jos osaa vaatia

Palkinnot: Lapin Kansa on vuoden Mes­tis-me­dia

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Tilaajille

Ana­lyy­si: Es­to­nia-ha­vain­to­jen tul­kin­nal­le on nyt an­net­ta­va aikaa – uudet kuvat au­to­kan­nen ovista eivät vält­tä­mät­tä ole kään­teen­te­ke­viä up­poa­mis­tut­kin­nas­sa

Viron virallisten ja yksityisten toimijoiden tahtoa lisätiedon keräämiseen Itämeren suuronnettomuudesta ei ole mitään syytä vähätellä. Paine "löytää edes jotakin" voi olla kuitenkin kova. Virolaisten mediatietojen mukaan työt hautapaikalla on tällä erää saatu päätökseen.

Yksityisen tutkimusryhmän uusi aineisto Estonia-laivan uppoamispaikalta ja sen ympäristöstä on pian tutkijoiden käytössä. Havaintojen tieteellisen analyysin pitäisi valmistua ensi vuoden kevääksi.

Onkin tarpeen antaa aikaa tutkimuksille ja tulkintojen tekemiselle. Muuten sorrutaan riitelemään lillukanvarsista ennen kuin sukellusrobotti on ehtinyt kuivua Itämeren vedestä.

Kiistan kohteeksi ovat jo nousseet kuvat, joita sukellusrobotilla onnistui taltioida 60–70 metrin syvyydestä Estonian autokannen keskiosasta. Värikuvista näkyy, että kuvatut kaksi autokannelta ylemmäs ja alemmas vieviin rappusiin johtavaa liukuovea ovat paikoillaan suljettuina ja ehjinä.

Tutkimusryhmää johtava entinen syyttäjäviranomainen Margus Kurm piti havaintoa merkittävänä.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.