Ana­lyy­si: Brexit tulee, onko Skot­lan­ti valmis? – Bri­tan­nian pää­mi­nis­te­ri Boris Johnson ei halua ottaa riskiä, että Skot­lan­ti päät­täi­si it­se­näis­tyä

Skotlanti vastustaa EU-eroa, mutta ei ehdi enää torjua sitä. Nyt Skotlanti havittelee itsenäisyyttä ja paluuta Euroopan unioniin. Skottijohtaja Nicola Sturgeon pyytää tunteisiin vetoavassa kirjeessä EU:ta jättämään oven avoimeksi Skotlannille.

Britannian parlamentin alahuoneen istuntosalissa brexit on ollut pöydällä pitkään. Joulukuisissa parlamenttivaaleissa Skotlannin kansanpuolue SNP sai 48 paikkaa Skotlannin 59 parlamenttipaikasta.
Britannian parlamentin alahuoneen istuntosalissa brexit on ollut pöydällä pitkään. Joulukuisissa parlamenttivaaleissa Skotlannin kansanpuolue SNP sai 48 paikkaa Skotlannin 59 parlamenttipaikasta.
Kuva: JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT HANDOUT

Skotlanti vedetään lauantaina Euroopan unionista vastoin sen tahtoa. Skotlantilaiset eivät halunneet brexitiä, mutta he joutuvat jättämään unionin Britannian mukana.

Brexit kiristänee Englannin ja Skotlannin jännittyneitä välejä entisestään. Eropäätös, jota Skotlanti ei valinnut, on jälleen nostanut itsenäistymishaaveita skotlantilaisten mielissä.

Skotlannin "ensimmäisen ministerin" eli aluepääministerin Nicola Sturgeonin tunteisiin vetoava kirje EU:lle todistaa, että skottijohto haaveilee itsenäisyydestä ja sitä kautta paluusta Euroopan unioniin tasaveroisena kansakuntana muiden jäsenmaiden kanssa.

Sturgeon pyytää runollisesti jättämään valot päälle, että Skotlanti näkee palata. Suomessa hän toimitti kirjeen Lännen Medialle, ja julkaisemme sen kokonaan.

Skotlannilla on pitkä oma historia Englannista erillään. Vielä vuonna 2014 järjestetyssä kansanäänestyksessä enemmistö skotlantilaisista kannatti pysymistä osana Britanniaa. Itsenäisyyttä vastusti 55 prosenttia uurnille saapuneista.

Nyt olosuhteet ovat muuttuneet, kuten myös monen skotlantilaisen mieli – ikävä kyllä, auttamatta liian myöhään.

Skotlannin kansanpuolueen murskavoitto

Britannian EU-eron kohtalo ratkaistiin kansanäänestyksessä vuonna 2016. Skotlantilaiset äänestivät EU:n puolesta, mutta koko Britannian alueella brexit sai niukan enemmistön puolelleen.

Pääministeri Sturgeon on luvannut ajaa uutta kansanäänestystä Skotlannin itsenäisyydestä. Äänestystä on kaavailtu tälle vuodelle.

Britannian pääministeri Boris Johnson on sitä mieltä, ettei uutta kansanäänestystä Skotlannin itsenäisyydestä ole tarpeen järjestää. Johnsonin mukaan vuoden 2014 äänestys kertoo, ettei skoteilla ole itsenäistymishaluja – huolimatta siitä, että brexitistä päätettiin vasta äänestyksen jälkeen.
Britannian pääministeri Boris Johnson on sitä mieltä, ettei uutta kansanäänestystä Skotlannin itsenäisyydestä ole tarpeen järjestää. Johnsonin mukaan vuoden 2014 äänestys kertoo, ettei skoteilla ole itsenäistymishaluja – huolimatta siitä, että brexitistä päätettiin vasta äänestyksen jälkeen.

Päätös ei kuitenkaan ole skotlantilaisten käsissä, sillä lailliseen kansanäänestykseen tarvitaan Britannian lupa.

Sitä lupaa pääministeri Boris Johnson ei aio myöntää.

Kesäkuun 2016 tapahtumat käynnistivät pitkän ja ajoittain kaoottiseksi luisuneen prosessin. Moni on tippunut kelkasta brexit-käänteitä seuratessaan. Nyt, yli kolmen vuoden jälkeen, Britannia on pääministeri Johnsonin johdolla saamassa viimein eron maaliin.

"Hoidetaan Brexit alta pois" ei toimi

Joulukuussa Britannian parlamenttivaalien alla Lontoossa vallitsi kyllästynyt tunnelma. Moni äänestäjä kertoi jatkuvan brexit-väännön turhauttavan, mutta myös vievän huomion pois maan kansalaisille tärkeämmistä asioista, kuten retuperällä olevasta terveydenhuollosta.

Juuri se turhautuminen kasvatti konservatiivien ylivoimaista äänimäärää ja antoi puolueelle Johnsonin toivoman selvän vaalivoiton: hoidetaan brexit alta pois ja keskitytään oikeisiin ongelmiin, moni ehkä ajatteli.

Skotlannin vaaleissa pelattiin eri korteilla, vaikka brexit oli tärkeä kysymys myös Britannian saaren pohjoisosassa. Itsenäisyyttä ajava Skotlannin kansanpuolue (SNP) otti murskavoiton ja keräsi 48 paikkaa 59:stä.

SNP keräsi itselleen täysin ylivoimaisen määrän Skotlannin paikoista Britannian parlamentin alahuoneessa. Vaalivoitto saattoi olla skotlantilaisten kannanotto EU-eroon, mutta sillä ei ollut vaikutusta siihen, mitä oli vääjäämättä edessä.

Britannialle konservatiivien vaalivoitto tarkoitti sitä, että pääministeri Johnson voisi viimein toteuttaa lupauksensa ja saattaa brexitin maaliin.

Johnson viis veisaa skotlantilaisista

Brexitin Britannian kansaa repivä vaikutus on ollut nähtävillä jo pitkään. Kun SNP:n parlamenttiryhmän puheenjohtaja Ian Blackford kysyi Johnsonilta lokakuussa, että kuunnellaanhan myös Skotlannin mielipidettä brexit-sopimuksesta, Johnson vastasi, ettei Skotlannilla ole minkäänlaista roolia sopimuksen hyväksymisessä.

Blackford puuskahti, ettei Skotlannin parlamentti voi luottaa pääministeriin, jonka mielestä Skotlannin mielipiteellä ei ole merkitystä.

Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon johtaa Skotlannin kansanpuoluetta, joka kannattaa Skotlannin itsenäisyyttä ja vastustaa brexitiä.
Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon johtaa Skotlannin kansanpuoluetta, joka kannattaa Skotlannin itsenäisyyttä ja vastustaa brexitiä.

Johnsonia Skotlannin harmi ei näytä hetkauttavan.

Skotlannin pääministeri Sturgeon sanoi vaalien jälkeen yleisradioyhtiö BBC:lle, ettei Skotlantia voi vangita kuningaskuntaan ilman sen tahtoa. Hän sanoi, että Johnsonin kieltäytyminen uudesta kansanäänestyksestä on perustavalla tavalla demokratian vastaista.

– Meitä ei voi lukita komeroon, kääntää avainta ja toivoa, että asian vain katoaa, Sturgeon varoitti.

Johnsonin mukaan vuoden 2014 tulosta on kunnioitettava. Hänen mielestään tulos on osoitus siitä, etteivät skotit kaipaa paluuta itsenäisyyteen.

Saako Skotlanti itsenäisyyden?

On selvää, että Englanti ja Skotlanti haluavat suunnata kohti kahta täysin erilaista poliittista tietä. Samalla, kun Skotlanti pyristelee yhä voimakkaammin eurooppalaiseksi kansakunnaksi, Johnsonin koura tarraa sinivalkoiseen takinliepeeseen yhä tiukemmin.

Kansanpuolueen murskavoitto vaaleissa antaa ymmärtää, että Skotlannilla on haluja itsenäisemmälle tielle. Ei ole kuitenkaan varmuutta siitä, miten skotlantilaiset todellisuudessa äänestäisivät kansanäänestyksessä.

Mielipidemittausten mukaan kannattajien ja vastustajien määrässä ei ole suurta eroa – osa ei ole vielä tehnyt päätöstä lainkaan.

Nähtäväksi jää, miten Johnson onnistuu tasapainottelemaan brexitin seurausten ja Skotlannin kasvavien vaatimusten kanssa. Samalla, kun Britannian neljää osaa kasassa pitävän liiman vahvuutta koetellaan, lauantainen ero lienee vasta alkua Britannian uudelle tulevaisuudelle.