tapahtumat: Pe­rin­tei­siä juh­lal­li­suuk­sia, tal­vi­uin­tia ja yh­teis­lau­lua – näin it­se­näi­syys­päi­vää vie­te­tään Ro­va­nie­mel­lä

pääkirjoitus: Kir­kol­la on edessä vai­kei­ta va­lin­to­ja seinien ja pal­ve­lu­jen välillä

vaalikone: Lapin Kansan vaa­li­ko­ne on nyt auki – Löydä it­sel­le­si sopiva ehdokas

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Am­mat­ti­lii­tot la­kos­sa, mutta työt eivät

Metsäteollisuus on laajojen lakkojen kohteena ja keskustelu julkisuudessa käy kuumana. Sahoilla ja vaneritehtailla lakkoileva Teollisuusliitto on levittänyt Metsäteollisuus ry:n tavoitteista vääriä tietoja, jotka on syytä korjata.

Teollisuusliitto väittää, että työnantajalla olisi "heikennyslista", jolla haettaisiin viidenneksen palkanalennuksia. Väite on perätön. Todellisuudessa sopimus olisi voitu tehdä jo syksyllä ilman mitään palkanleikkauksia. Osapuolet esittävät aina ehdotuksia, joita kaikkia ei ole edes tarkoitettu toteutettaviksi samanaikaisesti. Teollisuusliitolla on vaatimuksia kymmenen sivua, ja niiden kustannusvaikutukset ovat moninkertaiset verrattuna Metsäteollisuus ry:n esityksiin.

Metsäteollisuus tavoittelee mahdollisuutta tehtaiden keskeytymättömään käyntiin. Se lyhentäisi työntekijöiden työaikaa moninkertaisesti kiky-tunteihin nähden. Nyt keskeytymätön käynti on tes-määräysten takia kannattamatonta, joten sahojen ja vaneritehtaiden tuotanto pysähtyy viikonlopuksi eikä kalliita laitteita voida täydellä kapasiteetilla hyödyntää.

Teollisuusliiton lakko on turha, koska liitto on päättänyt odottaa tuloksia muista neuvottelupöydistä.

Lue Digiä _vain 1 €/kk_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita