työtaistelut: Yk­si­tyi­sen so­siaa­li­pal­ve­lu­alan työ­rii­das­sa ei vielä sopua – uudet lakot uh­kaa­vat alkaa kes­ki­viik­ko­na

kolumni: Säh­kö­tuet olivat pa­niik­ki­rat­kai­su, jossa rahaa jaet­tiin surutta myös rik­kail­le

Mielipide: Pel­ko­sen­nie­mi ei ole krii­si­kun­ta

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Tilaajille

ALV:n nosto olisi val­tio­va­rain­mi­nis­te­riön lääke ta­lou­del­le – kaikki mah­dol­li­set pää­mi­nis­te­ri­puo­lueet tyr­mää­vät ko­ro­tuk­sen, joka koskisi ruokaa ja lääk­kei­tä

Myöskään suuret ratahankkeet, kuten Turun tunnin juna ja Suomi-rata, eivät säästy meno- ja rakennekartoituksessa. Valtiovarainministeriön kartoituksen mukaan suunnittelu kannattaisi keskeyttää ja jo perustetut ratayhtiöt purkaa.

Valtiovarainministeriö on sorvannut Suomen julkiseen talouteen pureutuvan valtion meno- ja rakennekartoituksen. Kartoituksessa etsitään keinoja saada lisää tuloja valtion kassaan ja leikata menoja.

Samaan aikaan tehtiin ensimmäistä kertaa verokartoitus, jossa VM:n osastopäällikön Terhi Järvikareen mukaan arvioidaan verotuksen rakennetta ja tehokkuutta.

Esiin verokartoituksesta nousee esimerkiksi arvonlisäverotuksen korottaminen. Käytännössä alvin nostaminen tarkoittaisi muun muassa ruoan ja lääkkeiden hinnan nousua.

– Alv-korotuksella on monia hyviä puolia, koska se ei rasita vientiä ja on siten vähemmän haitallista talouskasvun kannalta kuin esimerkiksi työn verotuksen kiristäminen, Järvikare sanoo.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.