Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Mistä tulee Lapin suurin puolue? Kuun­te­le myös, mikä pu­hut­taa ra­ja­kun­nis­sa vaalien alla

Kolumni: Yksi on juh­lis­ta poissa, kun Suomen toi­sek­si suurin kan­sal­lis­puis­to täyttää ta­sa­vuo­sia

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Tilaajille

Alue­val­tuus­to löi lukkoon so­te­pal­ve­lu­jen asia­kas­mak­sut – mak­su­ton ehkäisy alle 25-vuo­tiail­le ja pit­kä­ai­kais­työt­tö­mät mak­sut­ta lää­kä­rin vas­taan­otol­le

Lapin hyvinvointialueen (Lapha) aluevaltuusto hyväksyi kuluvan vuoden talousarviomuutokset aluehallituksen esityksen mukaisesti kokouksessaan maanantaina. Muutoksia oli tehty tuloihin ja menoihin, mutta Lapha toteaa tiedotteessaan, että ne eivät merkittävästi muuta kokonaisbudjettia. Muutoksissa tarkennettiin, mikä toimiala tai vastuualue on vastuussa mistäkin kustannuksista.

Aluevaltuusto täydensi sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakasmaksuhinnastoa. Alle 25-vuotiaat saavat maksuttoman ehkäisyn Lapin hyvinvointialueella. Lisäksi yli 500 päivää työttömänä olleet pääsevät maksutta lääkärin avovastaanotolle. Myös joidenkin tukipalveluiden asiakasmaksuja tarkennettiin.

Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen erityisasiantuntija Mervi Pirkola, kertoo Laphan tiedotteessa olevansa iloinen päätöksestä maksuttoman ehkäisyn puolesta.

– Esimerkiksi alle 25-vuotiaiden raskaudenkeskeytyksiä oli vuonna 2021 maan eniten Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella ja hyvinvointialueista kolmanneksi eniten Lapin hyvinvointialueella.

Klamydian ilmaantuvuus alle 25-vuotiailla oli koko maan korkein Lapin sairaanhoitopiirissä ja tippurin ilmaantuvuus alle 25-vuotiailla Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä vuonna 2021.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.