Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Kolumni: Hä­vet­tää tun­nus­taa, mutta en pysty kat­so­maan tv:n vaa­li­väit­te­lyi­tä

Vaalit: Kuka on edus­kun­ta­vaa­lien Lapin ää­ni­ha­ra­va? Veikkaa ja voita

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Alue­vaa­lien alla poh­din­to­ja

Tulevat aluevaalit ovat tärkeät erityisesti Länsi-Pohjan asukkaille. Tuleva aluevaltuusto määrittelee jääkö Kemin keskussairaala toimimaan nykyisessä muodossa mikäli sitä ei kirjata lakitekstiin. Pahoin pelkäämme, että Rovaniemen ylivalta valtuustopaikoissa voi kääntyä tappioksemme.  Aika näyttää vaan periksi ei pidä antaa.

Vaalien aluskeskusteluissa on tullut esille yleispoliittisia kysymyksiä siitä pitäisikö hoitajien palkkoja nostaa. Nykyisen massiivisen hoitajapulan edessä helpoin vastaus on tietysti kyllä mutta mistä rahat? Toisaalta tuo kysymys on ollut jo aiemminkin esillä samalla vastauksella. Koskaan ei ole rahaa hoitajille. Kysymys on hoitajien yhteiskunnallisesta arvostuksesta joka ei ole realisoitunut palkkauksen muodossa.

Kukaan ei varmaankaan kiistä heidän tarpeellisuuttaan ja tärkeyttään. Isossa lukumäärässä pienikin palkankorotus tuntuu valtion ja kuntien kukkaroissa. Näkisin tämän kuitenkin niin tärkeänä, että hoitajien palkkaukseen tulisi lisätä yleisen korotuksen päälle useampi kymmenys useammalle vuodelle,  jolla heille osoitettaisiin muutakin kuin sympatiaa. Toisaalta asia ei itsessään kuulu poliitikoille. Myös eläkkeellä olevien hoitajien reservit tulisi käyttää hyväksi poistamalla verotuksesta progressiivisuus kokonaan tai jopa alentaa verotusta kokonaisuudessaan. Se toisi tarvittavia lisäkäsiä hoitoalalle.

Sosiaalipuolelle tulisi lisätä suoraan koteihin annettavaa käytännön apua jo pelkästään syrjäytymisongelman vuoksi. Nyt hoidetaan kalliisti seurauksia kun oikeasti pitäisi puuttua juurisyihin jotka pitkässä juoksussa säästäisivät kustannuksia.

Jokaiseen kuntaan pitää jäädä sosiaali- ja terveyskeskus jotta asukkaiden tasavertaisuus toteutuu asuinpaikasta riippumatta.

Potilastiedostot tulisi yhdenmukaistaa samoilla ohjelmistoilla jolloin hoitopalveluketjut saadaan toimimaan saumattomasti ja saadaan myös kustannussäästöjä.

Tulevaan aluevaltuustoon tulisi valita henkilöitä joilla on mahdollisuus hoitaa tehtäväänsä täyspainoisesti. Kysymys on kuitenkin suurimmasta kuluerästä mikä kunnille ja koko yhteiskunnalle koituu. Tsemppiä kaikille aluevaaliehdokkaille vaalityöhön koska tuleva tehtävä ei tule olemaan helppo.

Eero TuokilaAluevaaliehdokas (kesk.)