Rovaniemen sijoitussotkut: Ro­va­nie­men kau­pun­ki va­lit­taa ho­vi­oi­keu­teen Heli Vä­li­kan­kaan ja Jussi Päk­ki­län tuo­miois­ta

Kuusamon Suurpetokeskus: Eläimiä ei voida siirtää Kor­kea­saa­ren, Ranuan tai Ähtärin eläin­tar­hoi­hin – pe­las­ta­vat­ko Eu­roo­pan eläin­tar­ha­jär­jes­tö ja vien­ti­lu­pa?

kolumni: Yh­tey­den­pi­to on vaikea laji

Al­ma-ky­se­ly: Sdp on nyt Suomen suo­si­tuin puolue, pe­rus­suo­ma­lai­set putosi toi­sek­si

Pääministeri Sanna Marinin kriisijohtaminen on nostanut sdp:n Suomen suosituimmaksi puolueeksi ohi perussuomalaisten, kertoo tuore Alma Median lehtien kysely.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) oikealla on onnistunut kriisijohtamisessa. Vihreiden puheenjohtajalla Maria Ohisalolla keskellä on hankalampaa. Vasemmalla Anna-Maja Henrikssonin rkp:n kannatus on vakaa.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) oikealla on onnistunut kriisijohtamisessa. Vihreiden puheenjohtajalla Maria Ohisalolla keskellä on hankalampaa. Vasemmalla Anna-Maja Henrikssonin rkp:n kannatus on vakaa.
Kuva: Mauri Ratilainen

Suomen suosituin puolue on vaihtunut Alma-kyselyn mukaan maaliskuussa.

Nyt Suomen suosituin puolue on sdp, jota äänestäisi 21,1 prosenttia suomalaisista. Toisena olevien perussuomalaisten kannatus on nyt 20,1 prosenttia. Sdp:n kannatus nousi peräti 4,4 prosenttiyksikköä tammi–helmikuun mittauksesta. Perussuomalaisten kannatus putosi 1,6 prosenttiyksikköä.

Näin kertovat Aamulehti, Iltalehti ja Kauppalehti.

Viimeksi sdp oli suosituin puolue viime huhtikuussa eduskuntavaaleissa. Kokoomus oli viime toukokuun eurovaalien suurin puolue vihreiden kirittäessä toisena, mutta perussuomalaiset on hallinnut kotimaan mielipidemittauksia.

Sdp:n kannatuksen nousua selittävät koronaviruskriisi ja pääministeri Sanna Marinin (sd.) selkeä, avoin ja jämäkkä kriisijohtaminen.

Koronakriisin aikana oppositiossa olevat perussuomalaiset ja kokoomus ovat tukeneet hallitusta ja kirittäneet kriisitoimia. Kokoomuksen kannatus on 16,8 prosenttia.

Perussuomalaiset myös sovittelevasti luopui Kreikan turvapaikkalinjaa koskeneesta välikysymyksestä.

Muu hallitus sivussa

Koronaviruksen hoitamisesta on hyötynyt erityisesti sdp. Muiden hallituspuolueiden keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja rkp:n kannatus on pysynyt lähes ennallaan.

Ainoa poikkeus on vihreät, joka kriisiaikana on menettänyt merkittävästi kannatustaan, peräti 1,9 prosenttiyksikköä.

Keskustan kannatus on 11,9 prosenttia, vihreiden 10,7 prosenttia, vasemmistoliiton 7,8 prosenttia ja rkp:n 4,6 prosenttia.

Kristillisdemokraattien kokonaiskannatus on 2,9 prosenttia, nyt-liikkeen 1,3 prosenttia.

"Tolkun vastaisku"

Pahiten kriisi on iskenyt populistipuolueiden kuten vihreiden ja perussuomalaisten kannatukseen.

Nämä puolueet normaaliaikoina ovat menestyneet identiteettipolitiikallaan, joskin heidän kannattajaidentiteettinsä ovat hyvin erilaisista maailmankuvista lähtöisin.

Koronaviruksen tapainen kriisi vaatii kuitenkin yhteisöllisiä ratkaisuja ja yksilöllisyyden mielihaluista tinkimistä.

Vihreät on myös joutunut toimimaan pyhiä liberaaleja periaatteitaan vastaan, kun sisäministeri ja puheenjohtaja Maria Ohisalo on ymmärrettävästi laittanut maan rajat kiinni pandemian selättämiseksi.

Näin kysely tehtiin

Kyselyn toteutti Alma Median toimeksiannosta Tietoykkönen. Haastatteluja tehtiin 1 200 kappaletta 20.–27. maaliskuuta. Puoluekantansa ilmaisi 961 henkilöä. Virhemarginaali on 2,8 prosenttia.