kolumni: Han­ka­lat ajat vaa­ti­vat jät­ti­mäi­siä uh­rauk­sia, mutta ei koskaan kau­pun­geis­sa

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

AKT:n lakko sulkee satamat ja vai­kut­taa lin­ja-au­to­lii­ken­tee­seen – "Aidot neu­vot­te­lut avat­ta­va vä­lit­tö­mäs­ti"

Poliittisella lakolla vastustetaan Orpon hallituksen työelämäuudistuksia.

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT järjestää poliittisen lakon, jolla on vaikutusta Suomen satamiin ja linja-autoliikenteeseen.
Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT järjestää poliittisen lakon, jolla on vaikutusta Suomen satamiin ja linja-autoliikenteeseen.
Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT kertoo järjestävänsä tällä viikolla poliittisen lakon, joka sulkee Suomen satamat ja vaikuttaa linja-autoliikenteeseen.

AKT:n tiedotteen mukaan satamien ahtaajat ovat lakossa 14.–16. helmikuuta ja linja-autonkuljettajat sekä huoltokorjaamoiden henkilökunta 14.–15. helmikuuta. Lakko koskettaa noin 10 000:ta työntekijää.

AKT:n mukaan lakkojen syynä ovat Petteri Orpon (kok.) hallituksen kaavailemat muutokset työelämää koskevaan lainsäädäntöön. Ammattiliitto kuvailee muutoksia "mittaviksi työelämäheikennyksiksi".

Liiton mukaan hallituksen ratkaisut hyödyttävät ainoastaan työnantajia ja niillä heikennetään työttömyysturvaa, työsuhdeturvaa sekä rajoitetaan lakko-oikeutta.

Työtaistelujen viesti hallitukselle on, että työelämäasioista on avattava aidot neuvottelut välittömästi, liiton tiedotteessa sanotaan.

AKT:n mukaan työtaistelun ulkopuolelle on rajattu sellaiset työtehtävät, joiden tekemättä jättäminen aiheuttaisi vaaraa ihmisten hengelle, terveydelle tai omaisuudelle. Lakko on poliittinen työtaistelu, jota ei ole suunnattu työnantajia vastaan, liitto lisää.

Moni muukin ammattiliitto järjestää tällä viikolla hallituksen työelämäuudistuksia vastustavia poliittisia lakkoja.

Esimerkiksi maanantaina järjestettävä Rautatiealan Unionin sekä Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n lakko on pysäyttänyt Suomen junaliikenteen.

Tiistaina puolestaan menevät kiinni monet isojen kaupunkien päiväkodit, kun JHL ja hoitajaliitot Tehy sekä Super aloittavat kahden päivän lakon varhaiskasvatuksessa.