Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

häiriöt: Kaleva Median lehtien App­le-so­vel­lus­ten häiriö saattaa haitata käyttöä

AKT il­moit­ti la­kois­ta tar­koi­tuk­sel­la ta­val­lis­ta myö­hem­min

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT pyrkii painostamaan hallitusta neuvotteluihin. Lakoista on ollut tapana ilmoittaa neljä päivää etukäteen, mutta AKT ilmoitti keskiviikkona alkavasta kolmipäiväisestä lakosta vasta maanantaina.

– Rehellinen vastaus on se, että varsinkin linja-autopuolella työnantaja pyrkii haalimaan lakkojen aikana ulkopuolista työvoimaa. Sen takia päätimme ilmoittaa lakosta melko myöhäisessä vaiheessa, sanoo AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko STT:lle.

Työnantajapuoli sai tiedon lakosta niin ikään maanantaiaamuna.

Kokon mukaan ATK teki päätöksen muista liitoista riippumatta. Ulkopuolisen työvoiman palkkaaminen on ollut AKT:n erityisongelma. Kokon mukaan lakossa olevien työntekijöiden korvaaminen muulla työvoimalla vesittää lakon tarkoitusta.

Kokko sanoo, että on aikaista ottaa kantaa siihen, kuinka AKT toimii jatkossa lakkoilmoitusten suhteen. Sen sijaan liitto toivoo, että hallitus ryhtyisi vuoropuheluun ja neuvotteluihin työtaistelun osapuolten kanssa.

– Protestoimme hallituksen työelämäleikkauksia ja sosiaaliturvaleikkauksia. Toivomme, että syntyisi aito neuvotteluyhteys. Ei niin, että saamme sanoa mielipiteemme kolmikantaryhmissä, mutta kuitenkin toteutetaan työnantajan tahto hallituksen toimesta.

Kokko sanoo, että liitto on varautunut uusiin lakkoihin, jos keskusteluyhteyttä ei synny.

Myös satamat pysähtyvät

ATK:n lakossa 14.–15. helmikuuta ovat mukana linja-autonkuljettajat sekä huoltokorjaamojen henkilökunta. AKT:n mukaan tämä vaikuttaa laajasti bussiliikenteeseen niin paikallisliikenteessä kuin kaukoliikennevuoroilla.

Lisäksi AKT:n lakossa ovat mukana ahtaajat, jotka lakkoilevat 14.–16. helmikuuta. Satamien toiminta käytännössä pysähtyy lakon ajaksi.

Kokonaisuudessaan AKT:n lakko koskettaa noin 10 000 työntekijää.

Työtaistelun ulkopuolelle on rajattu työtehtävät, joiden tekemättä jättäminen aiheuttaisi vaaraa ihmisten hengelle, terveydelle tai omaisuudelle. AKT:n mukaan lakko on poliittinen työtaistelu, jota ei ole suunnattu työnantajia vastaan.