Aka­tee­mis­ta arkea: Paula Pert­tu­nen kohtaa työs­sään hienoja per­soo­nia – "Toi­von, että opis­ke­li­jat löy­tä­vät mie­lek­käi­tä elä­män­pol­ku­ja"


Akateemista arkea -juttusarjassa Lapin yliopistossa työskentelevät kertovat työstään ja arjestaan. Korkeakoulukuraattori Paula Perttunen sanoo olevansa onnekas, kun saa tehdä töitä opiskelijoiden parissa ja kohdata päivittäin hienoja persoonia.
Akateemista arkea -juttusarjassa Lapin yliopistossa työskentelevät kertovat työstään ja arjestaan. Korkeakoulukuraattori Paula Perttunen sanoo olevansa onnekas, kun saa tehdä töitä opiskelijoiden parissa ja kohdata päivittäin hienoja persoonia.
Kuva: Jussi Leinonen

Aamulla… herään aikaisin. Olen aamunvirkku. Lenkitän koirani. Lähden ajoissa töihin joko Lapin ammattikorkeakoululle tai Lapin yliopistolle. Teen töitä molemmissa oppilaitoksissa.

Työpäivä alkoi… kalenterini päivityksellä. Varasin opiskelijoille tapaamisaikoja ja vastasin sähköposteihin. Pidän tärkeänä huomioida minulle lähetetyt viestit ja niihin vastaamisen. Sekin on toisen ihmisen huomioimista ja kohtaamista.

Luin… verkosta jutun opiskelijoiden jaksamiseen liittyen. Omaan työhön on tärkeä löytää ”mielenkauraa” seuraamalla mm. hyvinvointiin, opiskeluun ja opiskelijoiden arkeen liittyviä juttuja ja keskusteluja.

Nauroin… työkaverini kanssa omia hassuttelujamme. On hienoa saada tehdä töitä sellaisen työkaverin kanssa, jonka kanssa voi myös iloita työarjen keskellä.

Rakastan… perhettäni, syksyä, talvea, kevättä ja kesää. Vettä, lunta, aurinkoa, metsää ja monia muita asioita, jotka eivät mahdu tähän juttuun.

Paula Perttunen sanoo olevansa herkästi innostuva ja opiskelee siksi jatkuvasti jotain uutta.
Paula Perttunen sanoo olevansa herkästi innostuva ja opiskelee siksi jatkuvasti jotain uutta.
Kuva: Jussi Leinonen

Perheeni… on minulle tärkeintä elämässäni. Perheeseeni kuuluvat myös koirat.  Haluaisin kissan, jota rakastaa myös.

Harrastan… valokuvausta, luovaa kirjoittamista, luonnossa liikkumista ja lukemista.  Painopisteet tekemisten välillä vaihtelevat. Ne kytkeytyvät myös toisiinsa. Luonnossa liikkuessa inspiroidun valokuvauksesta ja kirjoittamisesta.

Kotona… saan hengähtää. Toivon, että tulevaisuudessa kotini olisi tunturissa.

Nukkumaan… mennessä yritän lukea hetken aikaa, mutta pääsääntöisesti nukahdan ennen kuin pää on tyynyssä.

Rovaniemellä… pidän luonnon läheisyydestä. Kemijoki, vaarat ja polut ovat hienoja asioita, joista saan täällä nauttia.

Lapin yliopistossa… parasta ovat opiskelijat. Koen olevani onnekas, koska saan päivittäin kohdata todella hienoja persoonia. Heiltä saan paljon ymmärrystä siitä, miten korkeakouluyhteisömme toimii. Opiskelijat antavat palautetta aidosti. Osa työstäni on vaikuttaa myönteisesti yhteisössämme opiskelijoiden opiskelukykyyn ja opiskeluun itsessään liittyviin haasteisiin.

Ihmisten kohtaaminen… on työtäni. Pidän työstäni juuri siksi.

Opiskelussa ja työssä pitäisi löytyä tilaa luovuudelle, ja luovuus löytyy kiireettömyydestä ja taidosta pysähtyä.

Opiskelijat… ovat aitoja ja tuoreita. Toivon, että he löytäisivät mielekkäitä työelämä- ja muunkin elämän polkuja. Toivon heille myös roppakaupalla itsemyötätuntoa, joustavuutta ja lempeyttä niin itseä kuin muitakin kohtaan. Näitä tarvitaan tämän hetken yhteiskunnan ja opiskeluympäristön asettamia vaatimuksia ja kuormituksia kohdattaessa. Ajattelen, että ”vähemmän on enemmän” myös tehokkuusvaatimuksissa. Itsensä uuvuttamisella saa vähemmän aikaan. Opiskelussa ja työssä pitäisi löytyä tilaa luovuudelle, ja luovuus löytyy kiireettömyydestä ja taidosta pysähtyä.

Opiskelu… näyttää olevan myös osa omaa elämääni. Olen herkästi innostuva ja siksi järjestän itseni usein erilaisten uusien asioiden äärelle oppimaan. Mikäs siinä, se on oikeasti hieno keino palautua arjessa.

Työkaverit… ovat työarkeni suola! Kiitos ihanille kollegoilleni ja yhteistyökumppaneille! Yhdessä tekemällä moni asia näyttää ihan erilaiselta kuin, jos kaikessa yrittäisi yksin löytää ratkaisuja. Luovuus, oivallukset ja yhteinen jaettu osaaminen ovat hienosti läsnä, kun tiiminä mietitään ja toimitaan.

Parasta työssäni... on opiskelijoiden kanssa tekemäni työ. Minulla on myös vapaus tehdä työtä omaan osaamiseni mukaisesti. Siksi teen juuri tätä työtä, ja lähestulkoon aina hyvällä mielellä.

Juttusarjassa Lapin yliopistossa työskentelevät kertovat työstään ja arjestaan jatkamalla toimituksen antamia lauseenaloituksia.

Kuka?

Paula Perttunen

Työskentelee korkeakoulukuraattorina opiskelijoiden hyvinvointipalveluissa Lapin yliopistossa ja Lapin ammattikorkeakoulussa.

Perheessä puoliso, aikuisia lapsia ja heidän perheensä ja kaksi koiraa.

Harrastaa luontoa, valokuvausta, kirjoja, kirjoittamista, marjastusta, sienestystä, koiria ym. mitä luonnosta keksii.