Aka­tee­mis­ta arkea: Maria Huh­mar­nie­meä it­ket­ti, kun hän kertoi luen­nol­la Pajalan kai­vok­ses­ta

Akateemista arkea -juttusarjassa Lapin yliopistossa työskentelevät kertovat työstään ja arjestaan jatkamalla toimituksen antamia lauseenaloituksia.

Maria Huhmarniemi on kuvataidekasvatuksen yliopistonlehtori. Hänen työnsä on monialaista, sillä siihen kuuluu muun muassa opettamista, tutkimusta, taiteellista toimintaa ja projektien hallinnointia.
Maria Huhmarniemi on kuvataidekasvatuksen yliopistonlehtori. Hänen työnsä on monialaista, sillä siihen kuuluu muun muassa opettamista, tutkimusta, taiteellista toimintaa ja projektien hallinnointia.
Kuva: Jussi Leinonen

Aamulla… heräsin varhain ja vastasin sähköposteihin sohvalla loikoillen, kunnes leikki-ikäiset pikkupoikani kömpivät viereeni heräilemään.

Ulkona… nousin pyörän selkään ja huristin Korkalovaarasta Rantavitikalle. Saan mennä aamuisin omia aikojani ja nautin työmatkasta. Raahaan lapset ylämäkeen sitten iltapäivisin. Minulla on pyörän peräkärry, mutta kuusivuotias pääsee onneksi mäen ylös jo omalla pyörällään.

Työpäivä… alkoi varastoa muistuttavassa työhuoneessani, jonne on kertynyt omia ja vierailevien taiteilijoiden taideteoksien pakkauksia. Ne odottavat seuraavaa näyttelyä tai materiaalin uudelleen kierrätystä. Siivoan kun kerkeän.

Katsoin… tilini Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa. Sosiaalisen median käyttö vie aikaa, mutta on yksi yhteiskunnallisen vaikuttamisen ja tiedeviestinnän foorumi.

Kirjoitin… artikkelia, joka käsittelee kestävää kehitystä sekä taide- ja käsityömatkailua. Viimeistelin myös toista artikkelia, jonka aiheena on taideperustainen ympäristökasvatus pohjoisessa. Tutkimusaiheet voivat vaikuttaa olevan kaukana toisistaan mutta nykytaide, yhteisöllisyys, luonto ja oppiminen ovat osaamisalueitani, jotka yhdistävät hankkeitani.

Itkin… viime keväänä lyhyellä luennollani taideyliopiston opiskelijoille, jotka vierailivat Lapin yliopistossa. Esittelin pohjoisen ympäristöaktivistista taide- ja taidekasvatustoimintaa ja eksyin kertomaan kaivoksesta Kaunisvaarassa Pajalassa. Aiemmin viime keväänä olin järkyttynyt sieltä otetuista uutiskuvista.

Lounaalla… yliopiston ruokalassa kasasin lautaselleni juureksia, vihanneksia ja papuja. Suosin kasvisruokaa niin kotona kuin työpaikallakin ja iloitsen erityisesti työpaikkalounaan herkullisista uunijuureksista.


Rakastan järviä, kuulaita syyspäiviä ja talvea, lumen tuoksua ja pakkasen raikkautta.

Rakastan… järviä, kuulaita syyspäiviä ja talvea, lumen tuoksua ja pakkasen raikkautta. Toivon, että onnistumme hillitsemään ilmastonmuutosta.

Harrastan… luontoretkien ja liikunnan lisäksi myös käsitöitä. On kuitenkin tyypillistä, että harrastukset ja työ sekoittuvat. Ryhdyn tekemään jotakin omasta innostuksesta ja pian huomaan sen lomittuvan työhöni. Omille harrastuksille on kuitenkin vain vähän aikaa lapsiperheen arjessa ja venyvässä akateemisessa työnkuvassa.

Parasta… työssäni on sen sisältö ja mielekkyys. Taide- ja ympäristökasvatus ja ympäristöpoliittinen nykytaide, jota teen ja tutkin, ovat aihealueita, joilla on merkitystä nyky-yhteiskuntaan ja tulevaisuuteen.

Raskainta… työssäni on tietoisuus suomalaisen koulujärjestelmän epäkohdista. Taito- ja taideaineilla olisi valtavan paljon annettavaa lapsille, nuorille ja koulukulttuuriin, mutta opetussuunnitelmien tuntikehykset ovat niin niukat, ettei kaikki potentiaali voi täyttyä. Päteviä kuvataideopettajia saataisiin kouluihin enemmän, jos tuntikehykset riittäisivät paremmin virkoihin. Kuvataideopettajat ajavatkin tähän muutosta sinnikkäästi.

Haastavinta… työssäni on sen monialaisuus. Työhöni kuuluu opettamista, tutkimusta, taiteellista toimintaa, rahoituksen hankintaa, projektien hallinnointia ja yhteiskunnallista vaikuttamista. Samalla monialaisuus on myös vaihtelevuutta, ja pääsääntöisesti pidän haasteista.

Perheeni... sietää hyvin venyviä työpäiviäni, mukana kulkevaa kannettavaa ja työmatkoja. Kokonaistyöaika sisältää kiireisiä viikkoja ja kuukausia, mutta vastapainoksi saan viettää kesäisin rentoja työ- ja lomapäiviä toisessa kodissamme Pohjois-Ruotsissa.

Rovaniemellä... minulla on paljon ystäviä. Toimin sekä Lapin taiteilijaseuran että Rovaniemen Vihreiden hallituksen puheenjohtajana ja nämä luottamustoimet tuovat elämääni mielekkyyttä ja ihmissuhteita. Englannista kotoisin oleva mieheni on puolestaan Muododoslompolossa Våra byar - Meän kylät -kyläyhdistyksen puheenjohtaja, joten perheenä olemme varsin osallistuvia.

Juttusarjassa Lapin yliopistossa työskentelevät kertovat työstään ja arjestaan jatkamalla toimituksen antamia lauseenaloituksia.
Kuka?

Maria Huhmarniemi

41-vuotias yliopistonlehtori kuvataidekasvatuksessa.

Perheeseen kuuluu puoliso ja kaksi lasta.

Harrastaa käsitöitä ja liikuntaa sekä järjestötoimintaa taidemaailmassa ja Vihreissä.