Onnettomuudet: Rat­ti­juop­po ajoi stop-mer­kin takaa auton eteen Tor­nios­sa

Lapin Kansan kalakilpailu: Suuria ahvenia ja hurjia har­juk­sia

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Airbnb-uu­ti­soin­ti karkaa käsistä

Kirjoittaja uskoo, että lyhytvuokraus tulee säilymään myös mahdollisen lainsäädännön muutoksen jälkeenkin ilman hankalia kaavaprosesseja.
Kirjoittaja uskoo, että lyhytvuokraus tulee säilymään myös mahdollisen lainsäädännön muutoksen jälkeenkin ilman hankalia kaavaprosesseja.
Kuva: Jussi Leinonen

Lapin Kansa uutisoi (7.9.), että Oulun Airbnb-vuokraajat saivat uhkasakot. Uutinen on harhaanjohtava. Kyse oli esityksestä, joka keskiviikkoiltana kokouksessa pöydättiin.

Asuntojen lyhytaikainen vuokraus ei yksiselitteisesti ole laitonta toimintaa. Lyhytvuokrauksen pituudelle ei ole asetettu maksimiaikaa tai toistuvuuden taajuutta. Miten esimerkiksi Oulun mallissa keikkatyöntekijöiden asuminen onnistuu?

Vaatimus asemakaavan muutoksen hakemisesta omakotialueille on kaukaa haettu. Esittelijän mielestä asemakaavan muutos on naapurien mukaan parempi – ajatus sisältää liian vähän logiikkaa. Hopun mielestä poikkeuslupa voidaan myöntää, mikäli naapurit eivät vastusta.

Yksi läpileikkaava ajatus kuntien päätöksenteossa ja toiminnassa on tuottaa kuntalaisille ja yrityksille lisäarvoa. Oulun valvonnan esitys ei tätä valitettavasti tue. Oulu sooloilee asian kanssa, vaikka lainsäädäntö ei toimia tue. Tämä tietää työsarkaa ja harmaita hiuksia myös viranhaltijoille ja päättäjille.

Lyhytvuokraus on lyönyt läpi maailmanlaajuisesti. Osa matkailijoista haluaa majoittua viihtyisään yksityisasuntoon.

Rovaniemellä se tuottaa suuren taloudellisen lisäarvon ja toimii etenkin sesonkihuippujen aikana. Rovaniemellä ja Oulussa lyhytvuokrauksen tuomat ongelmat naapureille ovat harmittavia yksityistapauksia. Voisiko asiakkaiden tehokas ohjeistus parantaa tilannetta? Rovaniemellä lyhytvuokrauksella on myös iso merkitys rakentamisen volyymiin.

Hallitus on kaavaillut lainsäädäntöä lyhytvuokraukselle. Se olisikin toivottavaa, sillä selkänoja asian käsittelyyn puuttuu. Hyvä, että asia otetaan käsittelyyn koko Suomen laajuudessa kokonaisvaikutuksineen.

Oma lukunsa ovat kerrostalot, joissa merkittävä osa on lyhytvuokrauksessa ja esimerkiksi yhden toimijan hallussa. Siihen löytyy jossain määrin lainsäädäntöä. Toimintahan näyttää ammattimaiselta majoitustoiminnalta. Taigan tapauksessa lienee kyse myös kausityöntekijöiden asumisesta.

Rovaniemellä laajaa ammattimaista majoitustoimintaa tekee usea toimija. Olisi oikeudenmukaista, että kysely kohdennetaan kaikkiin ammattimaiden majoitustoiminnan kaltaisiin toimijoihin eikä vain Taigaan. Rovaniemen laatiessa ohjeistustaan pitää myös majoitustoiminnan toimijoita kuulla.

Yksityiset lyhytvuokraajat voivat olla rauhallisin mielin. Se tulee säilymään myös mahdollisen lainsäädännön muutoksen jälkeenkin ilman hankalia kaavaprosesseja. Oulun vs. rakennusvalvonnan johtajan mielipide ei perustu lainsäädäntöön eikä arkijärkeen.

Kirjoittaja on Rovaniemen kaupunginvaltuutettu (kesk.) ja teknisen lautakunnan puheenjohtaja.