Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

häiriöt: Kaleva Median lehtien App­le-so­vel­lus­ten häiriö saattaa haitata käyttöä

Ainakin kaksi kuoli hos­tel­li­ra­ken­nuk­sen tu­li­pa­los­sa Äkäs­lom­po­los­sa – yksi on edel­leen ka­teis­sa

Hostellista evakuoitiin noin 30 ihmistä, joista suurin osa on eurooppalaisia matkailijoita.

Pelastajat kantoivat osan letkuista pois palopaikalta puolenpäivän aikaan tiistaina. Tulipalo tuhosi hirsirakennuksen täysin.
Pelastajat kantoivat osan letkuista pois palopaikalta puolenpäivän aikaan tiistaina. Tulipalo tuhosi hirsirakennuksen täysin.
Kuva: Anssi Jokiranta

Ainakin kaksi henkilöä on kuollut kaksikerroksisen huoneistohotellin palossa Kolarissa tiistaina.  Poliisi tiedotti tiistaina kello 20 aikaan, että oli raunioista oli löydetty toinenkin vainaja. Lisäksi Yksi henkilö on vielä kateissa ja hänen etsintänsä jatkuu.

Poliisi on kertonut, että päivällä löydetty vainaja oli suomalainen. Toisen henkilön kansallisuutta ei ole kerrottu julkisuuteen.

Hostellista evakuoitiin tiistaiyönä noin 30 ihmistä, joista suurin osa on keskieurooppalaisia matkailijoita. Poliisin saamien tietojen mukaan rakennuksesta pelastautuneilla ja jatkotutkimuksiin Rovaniemelle toimitetuilla henkilöillä ei ole hengenvaaraa.

Silver fox -niminen hostelli tuhoutui kivijalkaan saakka.

Lapin pelastuslaitos ja poliisi saivat hälytyksen Kartanontiellä syttyneestä tulipalosta noin puoli yhden aikaan aamuyöllä. Pelastuslaitoksen ja poliisin saapuessa paikalle hirsirakennus oli täyden palon vaiheessa ja osittain jo sortunut.

Palon syttymissyy on toistaiseksi epäselvä, ja poliisi on käynnistänyt teknisen tutkinnan. Asiaa tutkitaan sekä palonsyyn että kuolemansyyn tutkintana.

Poliisi on myös käynnistänyt hostellissa majoittautuneiden sekä hostellin henkilökunnan puhuttamiset, joiden perusteella se pyrkii selvittämään syytä tulipaloon.

Myös Onnettomuustutkintakeskus (OTKES) tulee käynnistämään asiasta tutkinnan.

Video: LEHTIKUVA

"Hirvittävää, kun tällaista tapahtuu"

Vielä aamupäivällä rakennuksen raunioista näkyi lieskoja ja tummanharmaa savupatsas kohosi korkealle Äkäslompolon taivaalle. Vain savupiippu jäi palosta jäljelle.

Valkoiselle hangelle oli leijaillut palopaikalta tuhkaa jopa sadan metrin päähän palopaikasta.

Espoosta hiihtolomalle saapunut Jukka Pietarila tuli katsomaan palopaikkaa aamupäivällä.

– Olen järkyttynyt tilanteesta. Hirvittävää, kun tällaista tapahtuu. Majoitun tässä lähellä, mutta en yöllä kuullut mitään, hän sanoo.

Kaksi keskieurooppalaista naista haki suksipaketin palopaikan läheltä. Molemmilla on yllään hyvin kevyt vaatetus, vaikka pakkasta on viitisentoista astetta.

Toisella naisista on jalassaan vain verkkarit, villasukat ja sandaalit. Hän kertoo pelastuneensa hostellista yöllä, mutta ei halua antaa haastattelua medialle.

Saman vastauksen saimme myöhemminkin, kun lisää matkailijoita kävi paikalla hakemassa tavaroitaan.

Kun ihmiset pakenivat paloa tiistaiyönä, oli Äkäslompolossa yli 20 astetta pakkasta.

– Ihmiset olivat poistuneet rakennuksesta omatoimisesti, kertoi päivystävä palomestari Tuomas Korhonen noin neljältä aamulla.

Evakuoiduille järjestettiin majoitus aamuyön aikana lähellä olevista majoitusliikkeistä. Osa kuljetettiin ensihoidon toimesta jatkotutkimuksiin Rovaniemelle.

Matkailijoiden joukossa oli myös neljä suomalaista, kertoo Lapin hyvinvointialueen sosiaalityön pohjoisen palvelualueen vastuuyksikköjohtaja Suvi Seikkula.

Seikkulan käsityksen mukaan joukossa ei ollut lapsia.

Poliisi tiedotti tiistaina iltapäivällä, että kaikki hostellissa majoittuneet henkilöt olivat tiedossa.

Poliisi eristi tulipalopaikan nauhoilla aamupäivällä. Kulku alueelle oli jo aiemmin suljettu pelastuslaitoksen nauhalla.
Poliisi eristi tulipalopaikan nauhoilla aamupäivällä. Kulku alueelle oli jo aiemmin suljettu pelastuslaitoksen nauhalla.
Kuva: Anssi Jokiranta

Aikaisempi kotiinpaluu

Osalle matkailijoista yritetään Seikkulan mukaan järjestää aikaisemmin paluu kotimaahan. Kaikkien heidän kanssaan selvitetään, mikä on kenenkin henkilökohtainen tilanne.

– Minkälaisia varusteita ja tarvikkeita he tarvitsevat ja miten on kotimaahan paluu tulossa, kertoo Seikkula.

Hänen tietojensa mukaan ihmiset ovat poistuneet hostellista hyvin vähillä varusteilla. Tämän vuoksi tehdään myös mahdollisia varustehankintoja.

– Ensisijaisesti varustehankinnoista vastaavat matkailijat itse oman varallisuutensa ja tilanteensa mukaan, mutta mikäli ei ole matkavakuutuksia tai varallisuutta, niin sosiaalitoimi tarjoaa välttämättömän taloudellisen tuen ja varustehankinnat.

Matkailijoille on tarjottu keskusteluapua jo aamuyöstä. Psykososiaalista tukea järjestettiin vielä päivemmällä.

Poliisit menivät aamupäivällä palopaikalle. Varsinainen syttymissyyn tutkinta päästään aloittamaan poliisin mukaan vasta sitten, kun rakennuksen rauniot ovat jäähtyneet. Hostellin raunioista nousi lieskoja vielä tiistaina aamupäivällä. Pelastuslaitoksen pelastajat sammuttivat paloa iltapäivään asti. Sammutustyön vuoksi palopaikka peittyi välillä niin sankkaan savuun, että edes pystyyn jäänyttä savupiippua ei näkynyt sen takaa.
Poliisit menivät aamupäivällä palopaikalle. Varsinainen syttymissyyn tutkinta päästään aloittamaan poliisin mukaan vasta sitten, kun rakennuksen rauniot ovat jäähtyneet.
Poliisit menivät aamupäivällä palopaikalle. Varsinainen syttymissyyn tutkinta päästään aloittamaan poliisin mukaan vasta sitten, kun rakennuksen rauniot ovat jäähtyneet.
Kuva: Anssi Jokiranta

Poliisi asetti lentokiellon ja pyytää välittämään kuvia

Poliisi on eristänyt palopaikan sekä asettanut alueelle lentokiellon, jonka säde on 250 metriä palopaikan ympärillä.

Lentokielto kestää 15.2.2024 kello 12 saakka. Palopaikalle ei ole pääsyä muilla kuin viranomaisilla.

Poliisi pyytää nyt tulipalopaikalla olleita henkilöitä, jotka ovat ottaneet kuvia sekä videoita, lähettämään niitä poliisille.

Kuvamateriaali tulee tallentaa poliisin ulkoiselle tallennusalustalle, osoitteeseen https://pouta.poliisi.fi/780cca9b-43b0-45cc-8858-9880a9ee9851.

Entinen hostelli Ylläskartano

Arkistokuvassa majoituspaikka Ylläskartano. Kuva vuodelta 1997.
Arkistokuvassa majoituspaikka Ylläskartano. Kuva vuodelta 1997.
Kuva: Heikki Liimatainen

Tuhoutuneen kiinteistön omistaa Suomen Latu ry. Pihapiiriin kuuluu myös neljä hirsimökkiä ja saunarakennus sekä varastorakennus.

Kyseessä on entinen hostelli Ylläskartano. Sittemmin tiloissa on ollut vuokralla hostelli 7 Fells ja viimeisimpänä hostelli Silver Fox.

Suomen Latu aikoo lähettää paikalle ulkopuolisen rakennusasiantuntijan tutkimaan tuhon laajuutta.

– Siellä on sähköt ja vedet poikki muista rakennuksista, kun ne ovat menneet päärakennuksen kautta. Ne yritetään ainakin saada mahdollisimman pian toimintaan. Tarkempaa tietoa meillä ei ole muille rakennuksille aiheutuneista vaurioista, kertoo Panu Könönen, Suomen Ladun viestintä- ja markkinointipäällikkö.

Poiminta

Hostelli Silver fox

Entiseltä nimeltään Ylläskartano.

Tornion matkailuyhdistys rakensi Ylläskartanon 1950-luvun alussa. Rakennus toimi majoitus- ja ravintolakäytössä ja sitä vuokrasi muun muassa Suomen Latu tunturikursseja varten.

Myöhemmin rakennuksen omisti torniolainen kauppaneuvos Veli Aine.

Suomen Latu hankki paikan omistukseensa 1970-luvun lopulla.

Kookas kaksikerroksinen rakennus on ollut matkailukohteena ja majoituskäytössä.

Lapin kulttuuriympäristöt tutuiksi -hankkeessa kohteelle ei ole määritelty erityisiä arvoja. Rakennuksella on kuitenkin historiallista arvoa osana alueen matkailun historiaa.

Lähde: Swecon maisemaselvitys, Ylläksen osayleiskaavan uudistus
Video: Anssi Jokiranta

Lisätty kiinteistön omistajan kommentit 13.2. klo 11.53.

Päivitetty  9:20 sosiaalityön vastuuyksikköjohtajan kommenteilla.

Päivitetty poliisin tiedoilla  8:31.

Lisätty tieto 6:31: Palomestarin kommentit.

Päivitetty juttua kauttaaltaan 13.2. klo 20:50