pääkirjoitus: Pe­rus­suo­ma­lais­ten ta­voit­te­le­ma maa­han­muu­ton tu­lo­ra­jan ki­ris­tys on ku­tis­tu­mas­sa kos­meet­ti­sek­si muu­tok­sek­si

kolumni: Vie­rai­den vaa­ti­mat­to­muus voi olla enemmän vai­vaan­nut­ta­vaa kuin toi­vot­ta­vaa

Kittilä-käräjät: Kit­ti­lä-ju­pa­kan kä­sit­te­ly jatkuu kor­keim­mas­sa oi­keu­des­sa

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Aika hoitaa koh­taan­to-on­gel­ma

TEM:n mukaan Suomessa on noin 230 000 työtöntä työnhakijaa. Avoimia työpaikkoja on 170 000. Kohtaanto-ongelmasta on puhuttu 10 vuoden ajan eri hallitusten suulla ja yhä asia on ratkaisematta.

On käsittämätöntä, etteivät työnantajan ja -hakijan intressit kohtaa. Tämä käy yhteiskunnalle tosi kalliiksi. Ongelmalle on tehty useita korjausesityksiä, mutta asia ei vaan etene. Yksi perusongelma on, että erilaiset työttömien työhakijoiden tuet ovat jo niin suuret, ettei pienipalkkaista työtä kannata ottaa vastaan ainakaan etelän kasvukeskuksissa. Kelan kautta on saatavilla sata erilaista tukea, kun vaan hallitsee siihen sisältyvän byrokratian.

Sipilän hallituksen aikana puhuttiin byrokratian purkutalkoista, vaan taisipa jäädä sekin puheen tasolle. Eikö tukiviidakkoa voida purkaa? Olisi vain yksi luukku, jossa katsottaisiin yksilön tai perheen kokonaistilanne. Sen mukaan määriteltäisiin tarvittava kokonaistuen tarve.

Ihmiset pakkautuvat etelän suuriin keskuksiin, missä vuokrat ovat jo valmiiksi korkeat.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.