Kalastus: Lo­hi­ke­sä Tor­nion­joel­la on alkanut – oletko saanut von­ka­leen, lähetä meille kuva

Pääkirjoitus: Sää­ty­ta­lol­la esillä oleva ay-liik­keen ve­ro­etu­jen ka­ven­ta­mi­nen on tu­li­kuu­ma kysymys

Ylioppilaat: Katso tästä Lapin lu­kioi­den val­ko­la­kin saajat

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Ab­so­lut-vod­kan vienti Ve­nä­jäl­le lo­pe­te­taan val­tai­san kri­tiik­ki­aal­lon ja boi­kot­tien jälkeen

Pernod Ricard jatkoi joidenkin tuotteidensa vientiä Venäjälle.

Ruotsalaisen Absolut-vodkan vienti Venäjälle lopetetaan, vodkaa valmistava The Absolut Company kertoo. Päätös tehtiin sen jälkeen, kun Venäjän-viennin jatkaminen oli aiheuttanut suuttumusta ja boikottikehotuksia Ruotsissa ja sosiaalisessa mediassa.

Yhtiön toimitusjohtaja Stephanie Durroux sanoi yhtiön toteuttavan velvollisuuttaan huolehtia työntekijöistään ja kumppaneistaan.

– Emme voi altistaa heitä valtavalle kritiikille, Durroux sanoi.

Absolutin omistava ranskalaisyhtiö Pernod Ricard kertoi aiemmin tässä kuussa alkavansa jälleen viedä joitain tuotteitaan Venäjälle. Pernod Ricard oli lopettanut viennin Venäjälle maaliskuussa 2022, kun Venäjä oli aloittanut hyökkäyssodan Ukrainassa.

Pernod Ricard perusteli viennin jatkamista sillä, että Venäjä oli porsaanreikien avulla mahdollistanut alkoholituotteiden rinnakkaistuonnin ilman tavaramerkin haltijan suostumusta, jolloin EU:n pakotteita pystyttiin kiertämään. Pernod Ricard sanoi jatkaneensa vientiä suojellakseen työntekijöitään Venäjällä rikossyytteiltä.

Päätös sai kuitenkin Ruotsissa valtavasti kritiikkiä, ja esimerkiksi pääministeri Ulf Kristersson sanoi olevansa hyvin yllättynyt ratkaisusta. Päätöstä kritisoitiin moraalittomaksi ja selkärangattomaksi ja lahjaksi Venäjän presidentille Vladimir Putinille.

Useat tunnetut tukholmalaiset baarit ja ravintolat ryhtyivät boikottiin ja lopettivat Pernod Ricardin tuotteiden myymisen.

Absolut-yhtiön toimitusjohtaja Durroux sanoi voimakkaiden reaktioiden osoittavan, kuinka tärkeä asema Absolut-vodkalla on Ruotsissa.

Suomessa Restel boikotoi, Alko pohtii vaihtoehtojaan

Boikotti levisi myös Suomeen, sillä Restel ilmoitti maanantaina asettaneensa Pernod Ricardin tuotteet ravintoloissaan hankintakieltoon.

Suomessa myös Alko kommentoi tilannetta nettisivullaan.

– Kansainvälinen tavarantoimittajamme Pernod Ricard on päättänyt aloittaa uudelleen tuotteidensa toimitukset Venäjälle. Tilanne on ymmärrettävästi herättänyt ihmetystä ja närkästystä kuluttajissa. Otamme tilanteen vakavasti ja olemme selvittäneet vaihtoehtoja sen suhteen, mitä voisimme tehdä, Alko ilmoitti.

Pernod Ricard Finlandiin yhteydessä ollut Alko kuitenkin toteaa, että sillä ei ole lainmukaisia edellytyksiä poistaa yhtiön tuotteita valikoimasta.

– Pernod Ricard Finland lopetti viime keväänä Suomessa tuotettujen tuotteiden toimitukset Venäjälle, eikä yhtiö ole tietojemme mukaan aloittamassa toimituksia uudelleen, Alko lisää.