Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 7. päivän luukku tästä

Suun terveydenhuolto: Ro­va­nie­men kau­pun­gil­le vakava huo­mau­tus Lapin alue­hal­lin­to­vi­ras­tol­ta

Mainos: Lapin Kansan joulutarjous: Lapin Kansa Digi + Lehti 2 kk vain 49,90 euroa, tilaa tästä!

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Ää­ni­oi­keu­den pois­ta­mi­nen rat­kai­su saa­me­lais­kiis­taan?

Viitaten Yle Vegassa (15.11.) käymääni väittelyyn oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin kanssa, haluaisin nostaa esille muutaman tärkeän huomion saamelaiskäräjälain uudistuksesta. Huolestuneena seuraan tahoja, jotka tukevat lakiesitystä ilman mitään varausta. Näihin kuuluu lain laatimisesta vastuussa oleva Henriksson, pääministeri Sanna Marin ja ulkoministeri Pekka Haavisto.

Suomi on saanut kannanottoja YK:lta saamelaisten itsemääräämisoikeuteen liittyen. Mistä tässä on kyse? On itsestään selvää, että ne saamelaiset, jotka polveutuvat suvuista, jotka ovat asuneet Suomen Lapissa niin pitkään kuin tiedämme, hakeutuvat saamelaiskäräjien vaaliluetteloon saadakseen äänestysoikeuden. Useiden hakemukset on vallassa olevien saamelaispoliitikkojen johdosta hylätty.

Pitkän valitusprosessin jälkeen korkein hallinto-oikeus on määrännyt monia heistä kirjattavaksi vaaliluetteloon. Näistä KHO:n päätöksistä samat saamelaispoliitikot ovat valittaneet YK:n toimielimiin vedoten saamelaisten itsemääräämisoikeuden loukkaukseen. YK on käsitellyt asian valittajien antaman yksipuolisen tiedon varassa kuulematta asianosaisia ja antanut Suomelle kehotuksia saamelaisten itsemääräämisoikeuden vahvistamisesta.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.