ROPS: Ro­va­nie­men Pal­lo­seu­ra he­rät­tää huolta ja pet­ty­mys­tä – ­ky­syim­me tuntoja va­paaeh­toi­sel­ta, jä­se­nel­tä, kan­nat­ta­jal­ta ja ju­nio­ri­pe­laa­jien van­hem­mal­ta

Kysely: Var­jos­taa­ko korona pik­ku­jou­lu­ja? Osal­lis­tu Lapin Kansan net­ti­ky­se­lyyn

Äänestys: Mikä on vuoden 2022 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma?

Tilaajille

Aal­to-yli­opis­to tutkii po­ron­luus­ta tehdyn ke­ra­mii­kan 3D-tu­los­ta­mis­ta So­dan­ky­läs­sä

Sodankylään suunniteltiin poronluuposliinin tuotantolaitosta jo 1990- ja 2000-luvuilla. Puhtaanvalkoinen, siro ja ekologinen tuote voisi lyödä läpi nyt, uskoo Aalto-yliopiston työryhmä.​Tutkimusassistentti Nur Horsanali tarkastelee keramiikkaa tulostavan 3D-printterin tekemää kuppia. Muoto on lainattu edellisessä poronluuposliinihankkeessa syntyneeltä kupilta, mutta mittoja on hiukan muutettu printteriin sopivammaksi. Printterissä on tulostumassa toinen samanlainen kuppi.
Tutkimusassistentti Nur Horsanali tarkastelee keramiikkaa tulostavan 3D-printterin tekemää kuppia. Muoto on lainattu edellisessä poronluuposliinihankkeessa syntyneeltä kupilta, mutta mittoja on hiukan muutettu printteriin sopivammaksi. Printterissä on tulostumassa toinen samanlainen kuppi.
Kuva: Elina Melamies

3D-tulostimen työskentelyä on pakko tuijottaa, vaikka laitteen ääni hipoo hetkittäin kipurajaa Sodankylä-talossa.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.