Kalastus: Lo­hi­ke­sä Tor­nion­joel­la on alkanut – oletko saanut von­ka­leen, lähetä meille kuva

Katso kuvat: Suur­har­joi­tuk­set toivat Lappiin uusien liit­to­lais­ten tais­te­li­joi­ta

Ylioppilaat: Katso tästä Lapin lu­kioi­den val­ko­la­kin saajat

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

40 vuotta täyt­tä­vä Lapin yli­op­pi­las­teat­te­ri juhlii pal­ki­tul­la ma­sen­nus­näy­tel­mäl­lä

Päivitetyssä versiossa esiintyy myös Jussi Olavi Jokinen.

-

Tänä vuonna 40. vuottaan toimiva Lapin ylioppilasteatteri (LYT) tuo takaisin näyttämölle palkitun suosikkinäytelmän Aika hauska masennusnäytelmä. Esityksen ensi-ilta oli syksyllä 2018 ja loppuunmyyty kausi jatkui neljällä lisäesityksellä keväällä 2019 täysille katsomoille.

Sittemmin näytelmä on palkittu  Rovaniemen kaupungin vuoden nuorisotekona, Vuoden näyttämötaidetekona Nätti-gaalassa sekä Suomen ylioppilasteatteriliiton Vuoden kantatekstinä. Lisäksi Suomen harrastajateatteri valitsi alkuvuodesta 2020 Lapin ylioppilasteatterin Vuoden  harrastajateatteriksi.

– Palkinnot tuntuvat hyvältä, mutta kaikkein parhaalta tuntuu kyllä ihmisiltä tuleva palaute. Huomaa, että perinteikkäälle harrastajateatterille ja valtavirrasta poikkeavalle teatteritarjonnalle on todellakin paikkansa ja hyvät edellytykset Lapissa, Lapin ylioppilasteatterin puheenjohtaja Risto Ukkonen​ kommentoi menestystä teatterin tiedotteessa.

Niskalenkki masennuksesta naurun avulla

Todellisiin masennustarinoihin perustuva Aika hauska masennusnäytelmä ottaa niskalenkin masennuksesta naurulla. Esitys kertoo siitä, kuinka masennus johdattaa kantajansa niin typeriin, kamaliin ja epäinhimillisiin tilanteisiin, ettei niille voi kuin nauraa. Jos ei juuri silloin, niin ainakin jälkikäteen. Edes vähän.

Näkökulma on purrut myös yleisöön.

– Surkuttelun sijaan olen halunnut ravistella ihmisen toimijuuden poistamista ja antaa tilan erilaisille, todellisille masistarinoille, näytelmän ​ohjannut ja käsikirjoittajanut Maiju Saikkonen​ sanoo tiedotteessa.

– Olen ollut ihan häkeltynyt, miten paljon ihmiset ovat samaistuneet ja saaneet vertaistukea näytelmästä. Siitä kuuluu iso kiitos aitoja masennustarinoitaan jakaneille ihmisille.

Kevään esityskaudella nähdään myös uusia näyttelijöitä, Loimuspeksistä tuttu Loru Reinikka​ sekä ​Lentävän poron teatterin vakiokasvo Jussi Olavi Jokinen​.

–  Tämä on varmasti paras mahdollinen tapa palata näyttämölle pitkän tauon jälkeen, Jokinen sanoo tiedotteessa.

Aika hauska masennusnäytelmä ke 11.3. klo 19 Kulttuuritalo Wiljamissa, Urheilukatu 1. Esitykset jatkuvat 28.3. saakka. Liput 7–12 e. Esitystä ei suositella alle 13-vuotiaille. Lippuvaraukset: ​lyt.liput@gmail.com​.