Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 7. päivän luukku tästä

Suun terveydenhuolto: Ro­va­nie­men kau­pun­gil­le vakava huo­mau­tus Lapin alue­hal­lin­to­vi­ras­tol­ta

Mainos: Lapin Kansan joulutarjous: Lapin Kansa Digi + Lehti 2 kk vain 49,90 euroa, tilaa tästä!

Ze­lens­kyin mukaan Her­so­nis­ta kan­tau­tuu jat­ku­vas­ti tietoja uusista is­kuis­ta – Uk­rai­nan sähkö- ja ve­si­verk­koa kor­ja­taan edel­leen

Sähkö- ja vesiverkon korjaustyöt jatkuivat Ukrainassa torstaina koko päivän.

Kiova / Lontoo / Helsinki
Ukrainalaiset sotilaat tarkastivat lentokentän aluetta Hersonissa 24. marraskuuta.
Ukrainalaiset sotilaat tarkastivat lentokentän aluetta Hersonissa 24. marraskuuta.
Kuva: ROMAN PILIPEY

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi torstaisessa puheessaan saavansa lähes joka tunti raportteja venäläisjoukkojen iskuista Hersonin aluella Etelä-Ukrainassa. Zelenskyin mukaan jatkuvat iskut alkoivat heti sen jälkeen, kun Venäjän joukot pakotettiin vetäytymään Hersonista.

– Tämä on hävinneiden kosto. He eivät osaa taistella. Ainoa asia, jonka he voivat vielä tehdä, on terrorisoida, Zelenskyi sanoi.

Ukraina valtasi aiemmin tässä kuussa Hersonin kaupungin takaisin Venäjän joukoilta, jotka vetäytyivät Dneprjoen toiselle puolelle.

Zelenskyi lisäsi, että vain Ukrainan vapauttaminen ja maalle annettavat luotettavat turvatakuut voivat suojella ukrainalaisia Venäjän eskalaatioilta.

– Teemme tätä varten päivittäin yhteistyötä kumppaneidemme kanssa. Pian on tulossa tärkeitä uutisia, Zelenskyi vihjasi.

Zelenskyin mukaan sähkö- ja vesiverkon korjaustyöt Ukrainassa jatkuivat torstaina koko päivän. Zelenskyin mukaan sähkötilanne oli torstai-iltana edelleen vaikea lähes kaikilla alueilla Ukrainassa. Myös vesihuollon kanssa ongelmia oli useilla alueilla.

Noin puolet pääkaupunki Kiovasta oli perjantaiaamuna yhä sähköttä, uutiskanava CNN kertoi ukrainalaisiin viranomaislähteisiin nojaten. Kiovan sotilasjohto kertoi Telegramissa hätätyöntekijöiden työskentelevän nopeasti palauttaakseen lämmönjakelua kaupunkiin. Vedenjakelu oli jo saatu palautettua pääkaupunkiin.

Maan sähköverkko on heikossa kunnossa Venäjän moukaroitua sitä ohjuksillaan jo viikkojen ajan. Ukrainan armeijan mukaan Venäjä ampui keskiviikkona liki 70 risteilyohjusta Ukrainaan.

Brittitiedustelu: Venäjän mobilisoimat reserviläiset lähetettiin rintamalle riittämättömällä koulutuksella ja varustuksella

Britannian sotilastiedustelun mukaan Venäjän osittaisessa liikekannallepanossa mobilisoitujen reserviläisten kokemuksista on alkanut kantautua yhdistäviä teemoja. Mobilisoitujen reserviläisten komennuksille ominaista on epäselvyys palveluskelpoisuudesta, riittämätön koulutus ja varustus sekä sijoittaminen erittäin uuvuttaviin taistelutehtäviin.

Tiedusteluraportin mukaan lukuisat esimerkit viittaavat siihen, ettei reserviläisten terveydentilaa ole tarkistettu asianmukaisesti. Monet reserviläiset näyttävät joutuneen palvelukseen vakavista terveysongelmista huolimatta.

Mobilisoidut reserviläiset ovat brittitiedustelun mukaan todennäköisesti kärsineet erityisen raskaita tappioita, kun heidät on esimerkiksi velvoitettu kaivamaan kunnianhimoisia juoksuhautajärjestelmiä tykistötulen alla Svatoven alueella Luhanskissa.

Donetskin alueella reserviläisten uskotaan kärsineen mittavia tappioita rintamahyökkäyksissä Ukrainan vakiintuneille puolustusalueille Bahmutin kaupungin ympärillä.

Putin tapasi venäläissotilaiden äitejä, varoitti "valeuutisista"

Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi perjantaina tapaamilleen venäläissotilaiden äideille "jakavansa kuolleiden sotilaiden äitien tuskan".

Venäjällä äitienpäivää vietetään sunnuntaina.

Sotilaista huolissaan olevien sukulaisten ja äitien videoita on levinnyt viime päivinä runsaasti sosiaalisessa mediassa Venäjällä.

Brittien tiedustelu on arvellut Venäjän johdon olevan huolissaan siitä, että yhä useammat reserviläisten perheet ovat valmiita ottamaan riskin pidätyksestä protestoimalla perheenjäsentensä palvelusolosuhteita vastaan.

Putin varoitti äitejä myös "valeuutisista ja valheista", joita Venäjän toimista Ukrainassa hänen mukaansa leviää.

– On selvää, että elämä on monimutkaisempaa kuin mitä televisioruuduissa tai verkossa näytetään. Mihinkään ei voi luottaa siellä, Putin sanoi tapaamilleen äideille.

Venäjällä on kielletty “Venäjän asevoimia koskevan väärän tiedon tahallinen levittäminen", mikä on käytännössä estänyt sodan kritisoimisen ja Kremlin linjasta poikkeavan tiedon levittämisen Venäjän sotatoimista.

Olena Zelenska BBC:lle: "Olemme valmiita kestämään tämän"

Ukrainan presidentin Volodomyr Zelenskyin vaimo Olena Zelenska kertoi BBC:n tuoreessa haastattelussa Ukrainan kestävän talven yli Venäjän ohjusiskujen aiheuttamasta kylmyydestä ja sähkökatkoista huolimatta.

– Olemme valmiita kestämään tämän. Meillä on ollut niin paljon kauheita haasteita, olemme nähneet niin paljon uhreja ja tuhoa, että sähkökatkot eivät ole pahinta, mitä meille voi tapahtua, hän sanoi.

Zelenska kertoi Ukrainan jatkavan sotaa, sillä hänen mukaansa "ilman voittoa ei voi olla rauhaa".